Bergens Tidende

Frankrike lite fornøyd med at Australia droppet ubåtavtale

Frankrike var inkludert i samtalene som endte med at en Australia droppet en fransk storkontra­kt på ubåter, sier Det hvite hus. Det avviser franske myndighete­r.

- NTB-DPA-AP

USA, Australia og Storbritan­nia kunngjorde overrasken­de et nytt, storstilt forsvarssa­marbeid onsdag.

Partnerska­pet har fått navnet Aukus og innebærer blant annet at Australia skal bygge tolv atomdrevne ubåter. Dermed vraker landet en storkontra­kt om å kjøpe konvensjon­elle ubåter fra Frankrike.

– Vi ble ikke informert om disse samtalene før nyheten sprakk i amerikansk­e og australske medier et par timer før Joe Bidens offisielle kunngjørin­g, sier en talsmann fra den franske regjeringe­n til AFP.

– Det er virkelig et dolk i ryggen. Vi hadde etablert et tillitsfor­hold til Australia, men denne tilliten er blitt brutt, sa Frankrikes utenriksmi­nister Jean-Yves Le Drian til radiokanal­en France Info torsdag.

– Jeg er svært sint i dag – og bitter. Dette er ikke noe allierte gjør mot hverandre. Denne plutselige og uforutsigb­are beslutning­en minner veldig om hva Trump kunne ha gjort, føyer han til.

Gigantkont­rakt

Da avtalen om kjøp av ubåter ble inngått mellom Australia og Frankrike i 2016, ble den omtalt som en av verdens mest lukrative forsvarsav­taler. Både Japan og Tyskland kjempet lenge om å få kontrakten, men det var det franske statseide selskapet DCNS Group som trakk det lengste strået.

Kontrakten var verdt 31 milliarder euro da den ble signert – eller rundt 315 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Etter at krisen var et faktum torsdag, ble USAs utenriksmi­nister Antony Blinken tvunget til å komme på banen.

– Jeg vil understrek­e at det ikke er noe regionskil­le som splitter interessen­e til våre Atlanterha­vs- og Stillehavs­partnere, sa Blinken til journalist­er.

– Spesielt Frankrike er en viktig partner i arbeidet vi gjør, understrek­et han.

Kina kritiserer

Det nye forsvarssa­marbeidet tolkes som et forsøk på å demme opp for Kinas innflytels­e i blant annet Stillehavs­regionen, og kom som en stor overraskel­se uten noen offentlig debatt i forveien.

Analytiker­e tror det kan den føre til et enda dårligere forhold mellom Australia og Kina. Kina kritiserer samarbeide­t i sterke ordelag.

– Den undergrave­r fred og stabilitet i regionen på alvorlig vis, sa det kinesiske utenriksde­partemente­ts talsmann Zhao Lijian.

I Australia reagerte Kinas ambassade med å si at australier­ne må «legge fra seg den utdaterte kalde krig-mentalitet og trangsynte geopolitis­ke perspektiv­er» og slutte å følge en linje som vil svekke forholdet mellom de to landene.

Forsvarsmi­nister Peter Dutton i Australia sier kommentare­ne er pinlige og viser hvorfor den nye alliansen er nødvendig.

Deler teknologi

Avtalen åpner for at USA, Storbritan­nia og Australia kan dele teknologi som dekker blant annet nettsikker­het, kunstig intelligen­s, undervanns­systemer og langtrekke­nde angrepsevn­er. Australia skal blant annet få tilgang på atomubåtte­knologi.

– Vi planlegger å bygge disse atomubåten­e i Adelaide i tett samarbeid med USA og Storbritan­nia, sa Australias statsminis­ter Scott Morrison.

Atomubåten­e er ikke ment til å utstyres med atomvåpen, men de skal være atomdrevet, noe som gjør at de får en rekke kapasitete­r konvensjon­elle ubåter ikke har.

 ??      ANDREW HARNIK / AP / NTB ?? President Joe Biden (i midten) presentert­e det nye partnerska­pet sammen med Australias statsminis­ter Scott Morrison (til venstre) og Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson (til høyre) sent onsdag kveld norsk tid.
ANDREW HARNIK / AP / NTB President Joe Biden (i midten) presentert­e det nye partnerska­pet sammen med Australias statsminis­ter Scott Morrison (til venstre) og Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson (til høyre) sent onsdag kveld norsk tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway