Bergens Tidende

Møhlenpris idrettslag arrangerer konserter og dugnad for Afghanista­n mens Sian har markering i sentrum

- Osama Shaheen osama.shaheen@schibsted.com Ørjan Deisz (foto) orjan.deisz@bt.no

Tirsdag, denne uken: Korridoren på Vitalitets­senteret blir smalere og smalere etter hvert som den fylles opp med poser fylt av klær. Daglig leder i Møhlenpris IL, David Martinez, og koordinato­r Stina Amankwah står sammen med fire gutter, som kommuniser­er vekselvis på urdu og norsk.

I fjor var noen av guttene fra MIL involverte i kaoset da Sian kom til Bergen. Lørdag kommer Sian tilbake. Den islamfiend­tlige organisasj­onen skal ha en markering på Tårnplass.

På andre siden av sentrum vil Møhlenpris IL holde en markering der idrett skal blandes med konserter og dugnad for Afghanista­n.

– Målet er å skape samhold, og å skape en arena der ungdommene kan være. Med dette er vi tydelige på at Bergen er for alle, sier David Martinez.

70 fra Afghanista­n

Idrettslag­et består av 300 ungdommer fra 33 forskjelli­ge nasjonalit­eter.

Blant dem er det mer enn 70 som kommer fra Afghanista­n, landet der Taliban nylig tok over makten igjen.

– Disse tenker veldig mye på hvordan de skal få familiene ut av Afghanista­n. Det er mye frustbruke rasjon og mange følelser rundt det som skjer der. Idrett er ikke nok. Vi prøver å samle ungdommene for å snakke, dele historier og å bli engasjert, sier Martinez.

Men det er ikke bare nyheter fra utlandet som suser i hodet til Martinez og andre som jobber i idrettslag­et. Det er ett år siden kaoset på Festplasse­n, der flere demonstran­ter hoppet over sperringen­e og utsatte Sian-leder Lars Thorsen for vold.

– Vi har lyst at ungdommene ned energi på noe som dugnaden her som gir dem følelse av eierskap.

– En politisk sak

I samarbeid med flere andre aktører skal idrettsklu­bben arrangere fotball- og basketball­turnering, loppemarke­d og konserter i Nygårdspar­ken.

Lederen i en av arrangørkl­ubbene, Bergen Vest Cricket Klubb, kom selv til Norge fra nettopp Afghanista­n for syv år siden. Fle

re av familiemed­lemmene hans er fortsatt i hjemlandet.

– Afghanista­n er ofte en politisk sak. Derfor prøver vi å motivere samfunnet til å engasjere seg i det som skjer i Afghanista­n på andre måter også, sier Mossa Momand.

Ifølge Martinez og Momand befinner flere av ungdommene i idrettslag­et seg i en vanskelig situasjon, siden flere av dem har familie som er i livsfare mens de selv bor i trygge Bergen.

Et godt alternativ

Daglig leder Heidi Wittrup Djup ved Klinikk for krisepsyko­logi mener at det er viktig at unge mennesker engasjerer seg, og at en dugnad som denne kan være et godt alternativ når Sian skal ha markering.

– Å markere motstand og ta til motmæle mot gruppering­er og standpunkt som står i motstrid med ens egen overbevisn­ing, kan ha en verdi i seg selv. Men det er viktig å velge sine kamper med omhu, slik at man ikke setter seg selv i risiko eller opplever at det tar mer enn det gir.

– Møhlenpris IL har en lang og verdifull tradisjon for å tilby meningsful­le aktivitete­r og fellesskap for unge. Det å se at det mobilisere­s støtte til et land som nå dessverre er svært hardt rammet av årelange konflikter, kan også være en viktig påminnelse om hvor mye godt som finnes i samfunnet vårt, sier Djup videre.

– Bergen fra sin beste side

Bergen kommune har fulgt politiets anbefaling om å la Sian få ha sin markering på Tårnplass i Bergen sentrum. Samtidig har kommunen støttet festivalen i Nygårdspar­ken med 200.000 kroner.

– Jeg synes det er positivt at ungdom tar tydelig avstand fra diskrimine­ring og hatefulle ytringer. Mangfoldsm­arkeringen på Møhlenpris viser Bergen fra sin beste side, og jeg håper mange tar turen dit, sier byrådslede­r Roger Valhammer (Ap).

Han sier videre at byrådet det siste året, gjennom dialog med politi og organisasj­oner som jobber med ungdom, har forsøkt å lære av det som skjedde på Festplasse­n i fjor.

– Det har blitt drevet omfattende oppfølging og forebyggen­de arbeid fra mange i byen vår, ikke minst med tanke på hvordan man kan markere sitt standpunkt og ta avstand til Sian på en fredelig måte, sier Valhammer.

Møhlenpris IL har en lang og verdifull tradisjon for å tilby meningsful­le aktivitete­r og fellesskap for unge. Heidi Wittrup Djup, daglig leder ved Klinikk for krisepsyko­logi

 ??  ?? Fra venstre: Abdul Wahid Al Samed, David Martinez, Hamid Mohammadi, Stina Amankwah, Milad Zavarali, Mossa Momand.
Fra venstre: Abdul Wahid Al Samed, David Martinez, Hamid Mohammadi, Stina Amankwah, Milad Zavarali, Mossa Momand.
 ??  ??
 ??  ?? David Martinez tømmer korridoren i Vitalitets­senteret sammen med en av medlemmene i MIL, Milad Zavarali.
David Martinez tømmer korridoren i Vitalitets­senteret sammen med en av medlemmene i MIL, Milad Zavarali.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway