Bergens Tidende

Måtte skaffe nytt gulv

Spesialkur­ver og nytt parkettgul­v fra utlandet. Neste uke skal Ulriken Eagles prøve å kvalifiser­e seg til europacupe­n i Haukelands­hallen.

- Marita Ramsvik marita.ramsvik@bt.no Ørjan Deisz (foto) orjan.deisz@bt.no

Forrige sesong tok Ulriken Elite Kvinner seriegull.

I sommer bestemte årsmøtet at det var på tide å satse i Europa. Laget ble meldt inn i europacupe­n.

Neste uke er første kvalifiser­ingskamp i Haukelands­hallen. Der møter de Liege Panthers fra Belgia.

– Dette er en spennende

Spillerne er veldig giret, sier styreleder Arild Buen i Ulriken Eagles.

Nye kurver og nytt gulv

Buen forteller at det har vært krevende å planlegge arrangemen­tet. Mest på grunn av de strenge kravene fra det internasjo­nale basketforb­undet (FIBA).

Tidlig neste uke skal det monteres et nytt parkettgul­v i Haukelands­hallen for denne kampen. Gulvet ble kjøpt i Latvia, bygget i Tyskland og kjørt med lastebil til Norge.

– Gulvet koster nærmere enn en million. Norges Basketball­forbund betalte for det, og skal bruke gulvet senere. De skal blant annet arrangere landskamp i Bergen, sier Buen.

Etter landslagsk­ampen i november skal gulvet bort igjen, eventuelt til Ulriken er ferdig i europacupe­n.

– Basket er verdens største innendørsi­drett. Det er et veldig høyt nivå internasjo­nalt, og det internasjo­nale forbundet FIBA har krav til sine kamper, sier Brent Hackman, sportssjef i Norges Basketball­forbund.

Han forteller at gulvet skal være av parkett, ha sikkerhets­sone, og skal ikke ha noen andre oppmerking­er enn for basket.

I tillegg må resultatta­vle og skuddklokk­e være på plass. Hallen må også ha en publikumsk­apasitet på minst 2500 mennesker.

et fantes heller ingen FIBAutford­ring. godkjente basketball­kurver i Norge. Med hjelp av Bergen kommune er slike kurver nå kommet på plass i Haukelands­hallen. Disse blir stående.

– Det er nesten ingen arenaer i Norge som er godkjent av FIBA. Derfor gikk vi til innkjøp at et mobilt gulv, som kan brukes av våre klubber rundt om i Norge, sier Hackman.

Første på tretti år

Buen i Ulriken beskriver laget som en god blanding av unge spillere og veteraner, som samtlige holder et høyt nivå. Men hvor store er muligheten­e til å kvalifiser­e seg?

– Det vil være oppsiktsve­kkende om vi skulle klare det. Det er første gang på tretti år at et norsk kvinnelag er med i europacupe­n.

Det var Høybråten som i sin tid deltok i europacupe­n i 1990. På herresiden deltok Kongsberg Miners i 2019. Nå er det altså Ulriken Eagles’ tur.

– Det er veldig stort for oss. Vi har ikke vært med på dette før, og vet ikke helt hva vi går til, sier Ulriken-spiller Stine Austgulen.

Det er veldig stort for oss. Vi har ikke vært med på dette før, og vet ikke helt hva vi går til. Ulriken-spiller Stine Austgulen

– Går for seier

Austgulen forteller at det er en spent, men god stemning blant spillersta­llen vel en uke før kampstart.

– Vi går selvfølgel­ig inn i kampen med troen på at det tar oss videre. Nivået er bra, men vi er usikker på hvor vi ligger i forhold til laget vi skal møte. Belgia er veldig god i basket, sier hun.

Toppscorer­en i Ulriken Eagles kom tilbake til klubben og Norge i 2019. Hun har lagt bak seg seks år med collegebas­ket i Colorado State University i USA. Det tenker hun kan være en god erfaring inn mot kvalifiser­ingskampen.

– Basket i USA er mye større. Fysikk og tempo er noe helt annet internasjo­nalt, sammenlikn­et med det du møter i Norge. Vi prøver å simulere det på treningene våre, sier hun.

Austgulen håper bergensern­e kjenner sin besøkelses­tid.

– Det er veldig stort og en helt unik kamp. Vi håper at så mange som mulig kommer, sier Austgulen.

 ??  ?? Arild Buen og Øyvind Klett (til h.) i Ulriken Eagles triller parketten inn i Haukelands­hallen.
Arild Buen og Øyvind Klett (til h.) i Ulriken Eagles triller parketten inn i Haukelands­hallen.
 ??  ?? Ulriken-spiller Stine Austgulen under treningen torsdag kveld.
Ulriken-spiller Stine Austgulen under treningen torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway