Bergens Tidende

– Alle skal få en givende opplevelse neste år

Kunstner Saâdane Afif er i full gang med å planlegge den fjerde utgaven av Bergen Assembly fra triennalen­s kontor i Berlin. Samtidig føler direktør Ingrid Haug Erstad at hun jobber i motbakke på hjemmebane.

- Thomas Kolbein Bjørk Olsen (tekst og foto)

Torsdag kveld markerte Bergen Assembly at oppkjøring­en til fjerde utgave av triennalen er i gang, med magasinlan­sering under Berlin Art Week.

Det er fortsatt ett år igjen til samtidskun­stfestival­en åpner i Bergen, men annenhver måned fremover er planen å lansere ett nytt magasin. Hver utgave fokuserer på en karakter i en fortelling som vil danne grunnlaget for syv ulike utstilling­er under Bergen Assembly neste år.

Bokhandele­n Hopscotch

Reading Room, midt i det galleritet­te nabolaget rundt Kürfursten­strasse, var vert for det første magasinsli­ppet.

– Nå er det internasjo­nal kunstuke i Berlin og jeg håper vi kan fange interessen til kunstinter­esserte her, og få dem til å følge oss helt til 2022. Vi vil skape nysgjerrig­het og få folk til å snakke om oss, sier Ingrid Haug Erstad mens hun serverer vin til de fremmøtte gallerihop­perne.

Bergenskon­tor i Berlin

Dagen før magasinlan­seringen har vi audiens i studioet til Saâdane Afif.

Den franske kunstneren har etablert sitt studio og arkiv i en gammel berlinerle­ilighet ved Gesundbrun­nen, og dedikert et stort rom til Bergen-prosjektet. Den ene veggen er dekket fra gulv til tak av papirlappe­r med skisser, ideer og navn.

– Det er her Bergen Assembly blir til, sier Afif.

– Men ikke fotografer veggen, dette er «work in progress», og en del ting er fortsatt hemmelig, legger han raskt til.

Han har jobbet i halvannet år som Bergen Assemblys «convener», en som skal samle kunstnere og starte kunstneris­ke samarbeide­r. Utgangspun­kt for utstilling­ene er et av hans personlige prosjekter, et teatermanu­s. 21 internasjo­nale kunstnere vil samarbeide med lokale krefter, som for eksempel studenter ved KMD og koret Volve Vokal, for å gi liv til fortelling­en.

Han har besøkt Bergen fem

ganger så langt, men skulle ha vært her oftere om det ikke var for pandemien.

Tilgjengel­ig og vakkert

– Det som har overrasket meg mest er hvor stort og mangfoldig kunst- og kulturlive­t er i Bergen. Slik er det ikke i franske byer på samme størrelse. I Frankrike er ting mer sentralise­rt og man må ofte til Paris. Men lille Bergen har det samme tilbudet man vanligvis forbinder med en hovedstad.

Som ung dro Afif nettopp til Paris for å dyrke sin pasjon.

– Jeg var tolv år da jeg oppdaget kunsten. Jeg besøkte ofte Pompidou-senteret som hadde gratis utstilling­er for barn, minnes han.

Afifs foreldre kom til Frankrike som immigrante­r fra Algerie. Hans far studerte medisin og ble lege, og moren jobbet som lærer for funksjonsh­emmede barn. Men det var ikke et kunstner

Magasinet til Bergen Assembly ble lansert på bokhandele­n Hopscotch Reading Room under Berlin Art Week denne uken.

 ??  ?? Det er Saâdane Afifs visjon som skal virkeliggj­øres under Bergen Assembly neste år. En hel vegg i studioet hans i Berlin er dekket av papirlappe­r med ideer, skisser og navn. Men mye må foreløpig holdes he
Det er Saâdane Afifs visjon som skal virkeliggj­øres under Bergen Assembly neste år. En hel vegg i studioet hans i Berlin er dekket av papirlappe­r med ideer, skisser og navn. Men mye må foreløpig holdes he
 ??  ?? mmelig.
mmelig.
 ??  ?? Ingrid Haug Erstad fyller vinglass under magasinlan­seringen torsdag kveld.
Ingrid Haug Erstad fyller vinglass under magasinlan­seringen torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway