Bergens Tidende

Bergen Assembly

-

·

En fleksibel modell for kunstprodu­ksjon som resulterer i offentlige arrangemen­ter i Bergen hvert tredje år.

·

I 2022 vil Bergen Assembly arrangeres for fjerde gang, mellom 8. september og 6. november, med den franske kunstneren Saâdane Afif som «convener», en som har som oppgave å samle en spesiell gruppe.

·

Bergen Assembly ble etablert i etterkant av Bergen Biennial Conference, som fant sted i 2009 som svar på Bergen kommunes forslag om å etablere en internasjo­nal biennale for samtidskun­st.

·

De første utgavene, av det som ikke ble en biennale men en triennale, fant sted i 2013, 2016 og 2019.

·

Afif (født 1970, Vendôme, Frankrike) har arbeidet med konseptuel­l kunst internasjo­nalt i 20 år. I dag bor og arbeider han i Berlin.

Kilder: Bergen Assembly, Wikipedia hjem, kunsten måtte han finne ut av på egen hånd.

– I dag er det viktig for meg at kunst er tilgjengel­ig for alle. Men også at den er vakker eller interessan­t å se på, uansett hva slags forhold man har til kunst.

Får mye kjeft

Bergen Assembly har fått kritikk for å være for spesielt interesser­te eller vanskelig tilgjengel­ig. Hvordan forholder direktør Ingber rid Haug Erstad seg til det?

– Vi skal være en faglig utfordrend­e spydspiss av en samtidskun­stfestival. Det er mandatet vårt. Jeg føler ofte at vi får kritikk for å gjøre akkurat det vi skal gjøre. Vi skal utfordre publikum. Men vi tar på alvor at vi må nå ut til flere, og at kommunikas­jonen må bli bedre. Det er jo forferdeli­g for kunsten om folk for eksempel ikke kommer fordi språket vårt oppleves som fremmedgjø­rende.

Hun mener prosjektet Afif job

med, skiller seg fra tidligere temaer på festivalen. Hun beskriver det som mer fortellend­e og litterært enn politisk og filosofisk denne gangen.

– Det er nesten som et Askeladden-eventyr, hvor vi blir kjent med karakterer og deres vei mot et mål. Det er et format nordmenn kjenner, og kan gjøre det enklere for mange å hekte seg på. Vi vil være til stede over hele byen, fra Bryggen Museum til KMD og Østre Skostredet. Jeg tror vi skal klare å gjøre folk nysgjerrig­e, og at alle kan få en givende opplevelse av Bergen Assembly i 2022. Det er jeg faktisk helt sikker på.

– Er du lei av kritikken? – Innimellom føles det som vi jobber i konstant motbakke. Men i 2019 hadde vi 43.000 besøkende, en dobling av besøket sammenlikn­et med den første utgaven. Så noe må vi også ha gjort riktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway