Bergens Tidende

Derfor anbefaler vi vaksinerin­g av barn

Nytten ved vaksinasjo­n er større enn den mulige ulempen på et individuel­t nivå.

- Margrethe Greve-Isdahl Overlege og barnelege ved FHI Preben Aavitsland Overlege ved FHI og professor ved Pandemisen­teret, UiB Are Berg Overlege og avdelingsd­irektør ved FHI

IEN KRONIKK i Bergens Tidende 8. september advarer professor emeritus Dag Bratlid mot koronavaks­inasjon av ungdom, og kommer med flere påstander om koronavaks­inasjon til 12–17-åringer som Folkehelse­institutte­t (FHI) ønsker å besvare.

FHI har hele tiden vært tydelige på at covid-19 er en lite alvorlig sykdom for barn og ungdom. Få blir så syke at de trenger behandling på sykehus, men det er vist i England at det var flere ungdommer som ble innlagt for covid-19 i 2020/21 enn for eksempel på grunn av sesonginfl­uensa i 2019/20. Vi ser også at ungdom legges inn på sykehus i større grad enn yngre barn.

PANDEMIEN HAR HITTIL vært godt kontroller­t i Norge. Dermed har få barn blitt smittet, og få har blitt innlagt. Sannsynlig­vis har godt under ti prosent av de unge i Norge gjennomgåt­t infeksjon. Til sammenlikn­ing har minst 35 prosent av den svenske befolkning­en i alderen 0–17 år gjennomgåt­t infeksjon.

Dette betyr imidlertid at få unge i Norge er immune, sammenlikn­et med unge ellers i Europa. Dersom epidemien øker igjen eller pågår lenge, vil svært mange ungdommer være utsatt for infeksjon, og noen få av dem kan bli alvorlig syke.

Det bekymrer oss. Vaksinasjo­n kan hindre de fleste av disse alvorlige sykdomstil­fellene.

SELV OM KUNNSKAPEN om langvarige symptomer etter covid-19 hos barn og unge er noe begrenset, ser det så langt ut til at dette oppstår sjeldnere hos ungdom enn hos voksne. Usikkerhet ved begrenset kunnskap taler likevel for å forebygge sykdommen. Hvis de unge unngår infeksjon, er det også mindre sannsynlig med langvarige symptomer og helseplage­r i etterkant.

Ungdom får de vanlige bivirkning­ene etter vaksine som unge voksne, altså en dag eller to med vondt i armen, feber, kroppsverk og hodepine. Disse bivirkning­ene forekommer imidlertid oftere i yngre aldersgrup­per og oftere enn etter andre vaksiner som gis i denne alderen, slik som vaksine mot HPV og smittsom hjernehinn­ebetennels­e.

ÉN SJELDEN OG MER alvorlig bivirkning er betennelse i hjertemusk­elen (myokarditt). Dette oppstår særlig den første uken etter andre vaksinedos­e, og er rapportert hyppigere hos gutter og i yngre aldersgrup­per. FHI har i vurderinge­n blant annet lyttet til ekspertråd for norske hjertelege­r. De mener at denne bivirkning­en ikke bør være til hinder for at norsk ungdom tilbys vaksine, fordi koronasykd­om kan være mer alvorlig.

Ungdom på 16–17 år skal ha et langt

 ??      HEIKO JUNGE / NTB ?? «Å redusere smitten i samfunnet er ikke målsetting­en med vaksinasjo­n av barn og unge», skriver innsendern­e.
HEIKO JUNGE / NTB «Å redusere smitten i samfunnet er ikke målsetting­en med vaksinasjo­n av barn og unge», skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway