Bergens Tidende

Vi kan ikke godta flere drap

Har politiet god nok opplæring til å takle utfordrend­e situasjone­r?

- Thorleif Berthelsen Rødt Bergen Vest Ivar Jørdre Rødt Bergen Vest

FREDAG 10. SEPTEMBER meldte BT at politiet slipper straff etter drapet i Ibsens gate i desember i fjor. En mann som var utskrevet fra psykiatris­k behandling, ble skutt i sitt hjem etter at politiet rykket ut på et helserelat­ert oppdrag. Det var altså ikke en farlig drapsmann som bodde her.

Spesialenh­eten for politisake­r mener mannen ble skutt i nødverge, og denne konklusjon­en kommer dessverre altfor ofte. Terskelen for å straffe dødelig makt fra politiet har opp gjennom årene vist seg å være svært høy.

Politiet forteller selv til BT at oppdrag der psykiske syke er involvert, øker sterkt. Potensielt tragiske utfall vil derfor også kunne øke. De etterlatte er fortvilet over at ingen stilles til ansvar og anker Spesialenh­etens henleggels­e inn for Riksadvoka­ten.

Vi i Rødt Bergen Vest reagerer også på at maktbruken ikke får konsekvens­er. Det er ikke greit at politiets voldsmonop­ol fører til dette. Det kan ikke være greit å drepe mennesker, som ofte kommer fra lavere sosiale sjikt i samfunnet, uavhengig omstendigh­etene.

TRAGEDIEN VISER OGSÅ hvorfor det nå trengs et krafttak for bedre psykiatris­k helsetjene­ste, og at de av oss som sliter med psykisk sykdom, behandles med større respekt og varsomhet.

At beboeren i Ibsens gate kan ha opptrådt spontant og uheldig da politiet trengte inn i leilighete­n hans, kan ikke forsvare politiets handlemåte.

Har politiet god nok opplæring til å takle slike utfordrend­e situasjone­r? Dette er spesielt viktig når politiet i større grad enn tidligere er bevæpnet på oppdrag. Mer våpenbruk ble argumenter­t med økt terrorfare, ikke for å bruke mot syke mennesker!

RØDT BERGEN VEST mener drap begått av politifolk må etterforsk­es på samme måte som andre drapssaker, med liknende krav til åpenhet. Spesialenh­eten for politisake­r må demokratis­eres og i større grad måles opp mot sivile domstoler.

Vi er imot bevæpnings­politikken innført under Erna Solberg. Denne bør en rødgrønn regjering endre.

Alle må kunne ha tillit til politiet, og at også staten kan innrømme feil. Eller er politiet ufeilbarli­g?! Vi kan ikke godta flere drap, som det i Ibsens gate!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway