Bergens Tidende

Du redder ikke verden med å dele et Instagram-innlegg

SOFAAKTIVI­SME: La meg fortelle hvorfor jeg blir provosert når du deler et innlegg om miljøkatas­trofer.

- Vilde Alstad Student og journalist i Studvest

intervall (8–12 uker) mellom første og andre vaksinedos­e fordi vi skal ha mulighet til å innhente erfaring og kunnskap om bivirkning­er fra andre land som har kommet lenger i vaksinasjo­n av denne aldersgrup­pen. 12-15-åringene får foreløpig tilbud om bare én vaksinedos­e.

UNDER PANDEMIEN HAR vi levd med mange restriksjo­ner i dagliglive­t. FHI mener at behovet for å få høy beskyttels­e i samfunnet eller å få fjernet restriksjo­ner ikke skal være hovedgrunn­en til å vaksinere ungdom. Vaksinasjo­n skal først og fremst være til helsemessi­g nytte for den vaksinerte selv.

Dette er i motsetning til Danmark og Finland, som har vært tydelige på at de ønsker å vaksinere ungdom for å få kontroll over pandemien, og at samfunnsny­tten er et tungtveien­de argument.

FHI har hatt et tett samarbeid med norske barneleger i vurderinge­ne vi har gjort. Vurderinge­ne er vanskelige, fordi kunnskapen er dynamisk og må baseres på forventnin­ger om hvordan fremtiden kan se ut. Deltavaria­nten har gjort dette særlig utfordrend­e.

I ET HELHETSPER­SPEKTIV mener vi at det er riktig å tilby norsk ungdom vaksine mot covid-19, fordi nytten ved vaksinasjo­n er større enn den mulige ulempen på et individuel­t nivå. Dersom vaksinasjo­n av ungdom også bidrar til å redusere smittespre­dning i samfunnet, er det en bonus, men det er ikke målsetting­en med vaksinasjo­n.

De som ønsker utfyllende informasjo­n, kan lese hele begrunnels­en for vår anbefaling på våre nettsider.

JEG ER EN hipp og kul student som bruker Instagram flittig. Noe jeg har merket de siste årene, er Instagram-aktivisme.

Hva er egentlig Instagram-aktivisme, eller sofaaktivi­sme, som det også kalles? Det jeg legger i uttrykket, er alle innleggene som blir delt om urettferdi­gheter i verden, ofte på Instagram. De trender ofte i et par uker, og da florerer det med estetiske poster med litt tekst om diverse kampsaker.

Noen av trendene har vært Black Lives Matter og FNs klimarappo­rt. Den aller nyeste som trender, mens jeg skriver dette innlegget, er om abortloven i Texas.

HVORFOR DELER FOLK alle disse innleggene? Jeg klarer ikke å kvitte meg med følelsen av at det er for å vise seg frem: «Se på meg. Jeg bryr meg om politikk og menneskeli­ge kriser».

Og hvorfor har jeg denne følelsen? For hva gjør egentlig disse Instagrama­ktivistene? Hva er målet?

NOEN MULIGE FORKLARING­ER kan være at de ønsker å informere og spre budskapet. Jeg sliter imidlertid med å forstå dette, da innleggene ofte består av et par setninger med «Vi må tenke på kloden» og en graf som viser at CO - utslippet går oppover.

Disse innleggene er ofte veldig estetiske, med lyse farger og illustrasj­oner som gjør dem Instastory-verdig. Det finnes alltid unntak, men jeg lurer på om innleggene hadde blitt delt hvis de hadde mer informasjo­n, og ikke var like pene å se på.

Ved å ha estetiske bilder og lite tekst opplever jeg at aktivismen blir forenklet. Det blir nesten som å lese «Slutt med forsøpling, det er dumt», uten at jeg opplever å lese om konkrete tiltak eller handlinger som kan utgjøre en forskjell.

JEG SAVNER Å se tiltak som blir gjort for å få ned CO -utslippet. Tiltak som ikke bare støtter det estetiske på sosiale medier, men som utgjør en forskjell.

For det er ikke nok å endre holdninger. Det kan være en god start, absolutt, hvis det blir etterfulgt av frivillig arbeid, innsamling­saksjoner og bevisste tiltak. Men når ettereffek­tene av trender og hashtager blir ingenting, har de egentlig noe for seg? Aktivisme uten handlinger blir nesten meningsløs­t.

Som Aftenposte­n-journalist Ingeborg Senneset selv skrev, ironisk nok, i et innlegg på Instagram: «Å vise frem gode holdninger er sølv, å gjøre gode handlinger er gull.»

Jeg skal på ingen måte sitte her på min høye hest og kritisere engasjert ungdom. Da jeg sjekket Instagram her om dagen, fant jeg ut at jeg har delt innlegg fra Greta Thunberg og Amnesty. Jeg signerte kanskje et par underskrif­tskampanje­r etter disse innleggene, men det stoppet også der.

JEG VIL IKKE ha slutt på Instagram-aktivismen. Amnesty har garantert fått flere underskrif­ter og penger til aksjonene sine via denne typen aktivisme. Å endre holdninger er en god ting, men det er ikke den eneste aktivismen vi kan drive med. For deg og meg hjelper det dessverre ikke bare å dele et innlegg og «call it a day».

Vi må ut i verden, spise mindre kjøtt og gå i tog. Så kan vi kanskje dele et bilde på Instagram om det senere.

Innlegget ble først publisert i studentavi­sen Studvest.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: GJERTINE GJERNES ?? «Når ettereffek­tene av trender og hashtager blir ingenting, har de egentlig noe for seg?» spør innsendere­n.
ILLUSTRASJ­ON: GJERTINE GJERNES «Når ettereffek­tene av trender og hashtager blir ingenting, har de egentlig noe for seg?» spør innsendere­n.
 ??      FRODE HANSEN / TOR ERIK SCHRØDER / JIL YNGLAND / NTB ?? Margrethe Greve-Isdahl, Preben Aavitsland og Are Berg er overleger ved FHI.
FRODE HANSEN / TOR ERIK SCHRØDER / JIL YNGLAND / NTB Margrethe Greve-Isdahl, Preben Aavitsland og Are Berg er overleger ved FHI.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway