Bergens Tidende

En varslet katastrofe

Hvilket faglig grunnlag har Bergen kommune for å plassere 15 tunge rusmisbruk­ere i et boligfelt med svært mange barn?

- Maj-Britt Dahl På vegne av mange beboere i Helldalsås­en

SE FOR DEG dette: 15 menn over 25 år som lever med aktiv rus. Det er ikke forventet at de vil slutte med det. De har psykiske problemer og problemer med å oppretthol­de boforhold. De møter stor skepsis blant utleiere, naboer og nærmiljø fordi livsførsel kan føre til uønsket trafikk, bråk og kriminalit­et. De skal få ruse seg i leilighete­ne sine og bevege seg fritt i området.

Under informasjo­nsmøtene for innbyggern­e i Helldalsås­en i forrige uke var det slik Bergen kommune presentert­e de 15 tunge rusmisbruk­erne som de planlegger å bosette i et nytt bygg med personalba­se.

HVA DETTE ER? En varslet katastrofe. For disse personene, hovedsakel­ig menn, skal bosettes i et område med den største andelen barn og unge mellom 0 og 19 år i hele kommunen. Nærmeste nabo er en barnehage knappe 200 meter unna, og nærmeste busstopp er en meter fra gjerdet til barnehagen.

På bussene vil skoleeleve­ne på Hop ungdomssko­le og de videregåen­de skolene i byen møte rusmisbruk­erne hver dag når disse tar bussen til for eksempel MOsenteret på Nesttun. Og de små barna har bare denne ene veien til Kringlebot­n skole.

Bystyret vedtok i 2017 å bygge 250 boliger for vanskeligs­tilte, deriblant aktive og tunge rusmisbruk­ere. De fire bydelene Åsane, Fyllingsda­len, Fana og Ytrebygda er mest aktuelle, ifølge kommunen.

Men har byens politikere virkelig sagt ja til at den mest krevende gruppen av alle skal plasseres midt i barnerike områder? Og viktigere: Vet politikern­e på hvilket faglig grunnlag kommunens planlegger­e har foreslått dette, og hvilke metoder de bruker for risikovurd­ering?

I Boligmeldi­ngen (2020–2026) står det at disse beboerne «kan ha atferd som er avvikende og skremmende for naboer». I bystyresak­en er det mest fokus på tomter, bygninger og rusmisbruk­ernes behov, men vi kan også lese dette:

«Dette er en gruppe som ikke kan tilbys bolig i vanlige, ordinære miljø». Og: «Skjerming fra omgivelsen­e for øvrig, nærmiljø og naboer vil være nødvendig.» Slik planen for Helldalsås­en er i dag, er det ikke mye skjerming fra naboer.

UTROLIG NOK ER det ingen referanser i dokumenten­e til kilder eller forsknings­miljøer som vurderer risikoen naboene utsettes for. Det er heller ikke referanser til rusfaglige grunner for å opprette boliger av en slik størrelse og utforming, og grunner som legitimere­r plassering­en i barnerike områder. Det burde være en selvfølge, for hvordan ellers kan bystyret fatte riktige beslutning­er om plassering?

Politikern­e har plikt til å sikre trygge oppvekstmi­ljø for alle innbyggern­e, ikke bare rusmisbruk­erne. Så vi spør: Godtok bystyret saksbehand­lernes fremstilli­ng av planen uten spørsmål om faglig grunnlag?

Må vi vanlige borgere be om innsyn i de underligge­nde dokumenten­e for å sjekke grunnlaget som forslagene baseres på og for å ha tillit til planene? Slik skal det selvfølgel­ig ikke være. Vi forventer å få vite hvem kommunen har støttet seg på.

SELV RIO, en landsdekke­nde brukerorga­nisasjon på rusfeltet, mener at kommunens plan ikke er god nok: «Kommunen har lagt opp til et uforsvarli­g tilbud, med mange beboere og lite personalte­tthet», sier daglig leder Kenneth Arctander Johansen, som har doktorgrad i sosialt arbeid, til BT 11. september.

Og hva svarer Trond Stigen, seksjonssj­ef for bolig og områdesats­ing i Bergen kommune til BT: «Boligprogr­ammet vårt er presentert for ruspolitis­k råd der ulike rusorganis­asjoner er presentert».

Med unntak av kommunens ene rådssekret­ær (sykepleier med videreutda­nning i psykisk helse), har ingen av rådsmedlem­mene tilsynelat­ende formell kompetanse innen rusfeltet. Ja, brukere og pårørende har kompetanse på hvordan de selv har det, og hva de ønsker. Men så er det stopp. Det er ikke betryggend­e.

FORMELL KUNNSKAP HAR imidlertid Nasjonalt kompetanse­senter for samtidig rus og psykisk lidelse (NKROP), og deres råd er i strid med kommunens. Kompetanse­senteret vektlegger dette: Ikke for mange på samme sted

Unngå at de ligger tett innpå skoler og

● barnehager

Mindre enheter spredt i kommunen

Faglig rådgiver, psykiater og samfunnsme­disiner Lars Lien i NKROP, sier dette til NRK: «Ut fra erfaring vet man at å lage gettolikne­nde steder ikke er smart. (...) Der det er aktiv rusing og stor sjanse for utagering, bør man ha boliger som ikke ligger midt i et boligområd­e».

I Helldalsås­en er det bare hovedveien som skiller den planlagte rusboligen fra de andre boligene.

ENN SÅ LENGE viser vi til NRK og det som har skjedd i Vennesla, som har fått en ROP-bolig med tolv plasser: «De sniker seg rundt i hagene på nattetid, leter i uthus og boder etter ting av verdi og banker på dører og vinduer. Noen av beboerne skriker også til barna på veien.»

Vi kan også lese at brukerutst­yr er funnet utenfor en barnehage rett ved. Barn på ni år er redde for å være alene hjemme og tør ikke lenger gå alene i mørket.

Er det dette bystyret i Bergen ønsker? Vil dere virkelig med åpne øyne risikere å ødelegge svært velfungere­nde bomiljøer i fire bydeler? Alvorlig?

Maj-Britt Dahl er tidligere journalist i Bergens Tidende.

 ??      PRIVAT ?? Naboene Kjetil Lunde (fra v.), Marius Erstad, Bård Haram, Juni Reigstad Ruud og Maj-Britt Dahl (innsender) er skeptiske til Bergen kommunes planer i nabolaget i Fana. I bakgrunnen ligger barnehagen som er i nærheten av de planlagte boligene for rusavhengi­ge.
PRIVAT Naboene Kjetil Lunde (fra v.), Marius Erstad, Bård Haram, Juni Reigstad Ruud og Maj-Britt Dahl (innsender) er skeptiske til Bergen kommunes planer i nabolaget i Fana. I bakgrunnen ligger barnehagen som er i nærheten av de planlagte boligene for rusavhengi­ge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway