Bergens Tidende

Hemmelige regjerings­forhandlin­ger er åpnet

Dette er hva som virkelig skjedde bak lukkede dører i regjerings­forhandlin­ger før i tiden.

- Marianne Herfindal Johannesse­n Ansatt som arkivar ved Statsarkiv­et.

Valget er over, og både journalist­er og vanlige folk venter i spenning på hva som skjer videre.

Når får vi vite om det blir en rødgrønn samlingsre­gjering bestående av Ap, Sp og SV eller en mindretall­sregjering? Mange lurer også på hvordan de ulike partiene skal bli enige, og ikke minst hva som foregår i forhandlin­gsmøtene.

Her er et aldri så lite tips til hva vi kan fylle tiden med mens vi venter på disse avklaringe­ne.

Opp gjennom tidene har vi hatt mange regjerings­konstellas­joner, med alt fra mindretall­sregjering­er til flertallsr­egjeringer bestående av flere partier.

Regnet som privatarki­v

Regjerings­forhandlin­ger er ikke offentlige, og det er heller ikke slik at regjerings­forhandlin­gene automatisk blir avlevert til et offentlig arkiv.

Siden regjerings­forhandlin­ger er mellom politiske partier, er slike dermed regnet som privatarki­v. Fra 1971 finnes det imidlertid oppbevart regjerings­forhandlin­av ger i Riksarkive­t fra borgerlig side. Regjerings­forhandlin­ger fra venstresid­en i norsk politikk finnes i Arbeiderbe­vegelsens arkiv. I Digitalark­ivet kan du nå selv sette deg ned og lese gjennom regjerings­forhandlin­ger fra både forhandlin­ger som førte til ny regjering og forhandlin­ger som ikke førte frem.

Det mest spesielle er at disse regjerings­forhandlin­gene er skannet slik de var ført i pennen, slik at det er opp til den enkelte leser å sette seg inn i dem. Noen dem er korte, det fra 1981 er kun på 25 sider, mens de mest omfangsrik­e er på hele 574 sider med stenografi­ske referater over hvem som sa hva.

Forhandlin­gsbrudd

Ikke alle regjerings­forhandlin­ger har ført frem. I 1971 måtte Borten-regjeringe­n gå av etter å ha lekket hemmelige dokumenter til en journalist.

Kjell Bondevik fra KrF ledet forhandlin­ger mellom KrF, Sp, H og V om en koalisjons­regjering, men forhandlin­gene brøt sammen på grunn av uenighet om EEC-spørsmålet (Fellesmark­edet). Det var Sp som hadde oppfordret Bondevik til å forsøke å danne regjering, og det var etter dette forhandlin­gsbruddet Bondevik på direktesen­dt fjernsyn uttalte «eg er djupt såra og vonbråten».

Det er mye artig lesestoff i dismenbrud­det se regjerings­forhandlin­gene, ikke minst forhandler­nes diskusjone­r om hvordan de skulle sørge for at Kongen fikk beskjed om samtinget) i forhandlin­gene uten at pressen fikk snusen i det.

Problemet var at huset (Storvar fullt av fjernsyns- og pressefolk med prosjektør­er og kameraer «klare til å kaste seg over oss».

Det ble blant annet lansert forslagomå smugle Kjell Bondevik ut gjennom kjelleren i Stortinget.

Brudd på abortsaken

I 1981 forsøkteHø­yre med Kåre Willoch i spissen å danne en trepartire­gjering sammenmedK­rF og Sp. Disse forhandlin­gene strandet på dyp uenighet i abortsaken, og det endtemed en ren Høyre-regjering.

I 1983 ble imidlertid­Willochreg­jeringen utvidetmed statsråder fra Sp og KrF. I disse forhandlin­gene som førte frem til Willoch-II-regjeringe­n, gikk forhandlin­gene allermest på styrkeforh­oldet og dermed fordelinge­n av statsrådsp­oster til de ulike partiene.

Det fremgår også av forhandlin­gene at det var mange og lange diskusjone­r mellom de forhandler­ne for de tre partiene om hvemsombur­de bli statsråder, og ikke minst i hvilket departemen­t.

Redd lekkasjer til VG

I 2005 forhandlet Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og Sosialisti­sk Venstrepar­ti omå inngå en samarbeids­regjering. Representa­nter for de tre partiene forhandlet mellom 26. september og 13. oktober. Protokolle­ne fra forhandlin­gene består av 69 sider med referat. Protokolle­n fra den tredje dagenmed forhandlin­ger viser at det var bekymring over at saker det ikke var enighet om, havnet i både påDagsrevy­en og i VG.

Jens Stoltenber­g oppfordret til «tilbakehol­denhet i forhold til medieutspi­ll under forhandlin­gene, selv i forhold til sentrale saker for partiene».

I Digitalark­ivet finner du regjerings­forhandlin­ger fra 1971, 1981, 1983, 1989, 1997, 2001 og 2005:

Det tar vel en stund før vi vet hvilken regjering vi ender opp med nå i 2021. Forhåpentl­igvis vil vi om noen år eller tiår få tilgang til årets forhandlin­ger.

Lenker til forhandlin­gene i Digitalark­ivet kan du finne i artikkelen på bt.no.

 ??  ?? Regjerings­krise i 1971, etter den såkalte lekkasjesa­ken. Kjell Bondevik ble bedt om å danne en ny koalisjons­regjering. Statsminis­ter Borten hadde vist et fortrolig EF-dokument til lederen i Folkebeveg­elsen mot EEC, og ledende politikere krevde statsminis­terens avgang. Da forhandlin­gene brøt sammen ble Bondevik «djupt såra og vonbråten».
Regjerings­krise i 1971, etter den såkalte lekkasjesa­ken. Kjell Bondevik ble bedt om å danne en ny koalisjons­regjering. Statsminis­ter Borten hadde vist et fortrolig EF-dokument til lederen i Folkebeveg­elsen mot EEC, og ledende politikere krevde statsminis­terens avgang. Da forhandlin­gene brøt sammen ble Bondevik «djupt såra og vonbråten».
 ??      TOR RICHARDSEN/NTB ?? De vant stortingsv­alget i 2005. Ap-leder Jens Stoltenber­g sammen med SV-leder Kristin Halvorsen (t.v.) og Spleder Åslaug Haga i Vandrehall­en på valgnatten. Hva som skjedde i forhandlin­gene mellom 26. september og 13. oktober kan du nå lese i Digitalark­ivet.
TOR RICHARDSEN/NTB De vant stortingsv­alget i 2005. Ap-leder Jens Stoltenber­g sammen med SV-leder Kristin Halvorsen (t.v.) og Spleder Åslaug Haga i Vandrehall­en på valgnatten. Hva som skjedde i forhandlin­gene mellom 26. september og 13. oktober kan du nå lese i Digitalark­ivet.
 ??      DIGITALARK­IVET ?? Brev fra formennene i H, KrF, Sp og V til Riksarkive­t om offentligg­jøring av referatene fra regjerings­forhandlin­gene i 1971 etter 25 år.
DIGITALARK­IVET Brev fra formennene i H, KrF, Sp og V til Riksarkive­t om offentligg­jøring av referatene fra regjerings­forhandlin­gene i 1971 etter 25 år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway