Bergens Tidende

Oslo tømmes for elsparkesy­kler. I Bergen blir alle værende.

- Hanna Torsdotter Husabø hanna.husabo@bt.no

10. september ble det innført ny forskrift for elsparkesy­kler i Oslo. Nå går hovedstade­n fra 23.000 elsparkesy­kler til et tak på 8000. I Bergen blir alle værende.

– Vi nærmer oss den elsparkesy­kkel-tettheten Oslo hadde før den nye forskrifte­n trådte i kraft, bekrefter prosjektle­der for elsparkesy­kkelpilote­n i Bergen kommune, Lars Ove Kvalbein.

Før storoppryd­ningen var hovedstade­n på europatopp­en i antall sparkesykl­er pr. innbygger. Nå kan Bergen ende opp med å ta over tronen.

Kvalbein anslår at Bergen har cirka 8500 elsparkesy­kler totalt. Dette inkluderer både de fem aktørene som deltar i kommunens pilotprosj­ekt, og Ryde, som har valgt å stå utenfor.

Det betyr at Bergen har om lag 267 elsparkesy­kler pr. 10.000 innbyggere.

Til sammenlikn­ing har byer som Paris, Berlin og Roma alle under 50. Oslo har gått fra i overkant av 300 til å nå ligger på rundt 125.

– Det er litt for tidlig å si om Bergen har et passe antall eller for mange elsparkesy­kler. Pilotprosj­ektet er laget for å lære. Vi får inn masse data og innspill fra innbyggern­e. Hva som er et bra antall for Bergen, vil det sikkert også være mange meninger om, sier Kvalbein.

Ny forskrift på vei

Til tross for at Bergen ikke gjør endringer nå, har Bymiljøeta­ten laget utkast til en ny forskrift som skal erstatte det pågående pilotprosj­ektet.

– Vi forbereder nå utkastet for oversendin­g til politisk nivå før det skal ut på høring, sier Kvalbein.

Han anslår at forskrifte­n tidligst kan bli vedtatt i bystyret i starten av 2022.

Prosjektle­deren vil ikke gå inn på detaljene i utkastet. Det er derfor uvisst om Bergen vil følge etter Oslo og innføre maksantall. Kvalbein avslører imidlertid at utkastet inneholder et punkt om å begrense antall operatører.

– Sånn som reglene er nå, har vi ikke mulighet til å nekte aktører å etablere seg.

Frem til en ny forskrift er på plass, er det altså «fritt frem» for nye aktører å etablere seg i Bergen på samme måte som Ryde valgte å gjøre i juni 2020.

Trapper opp bøteleggin­gen

Selv om Kvalheim peker på at elsparkesy­klene stort sett «sprer seg fint» i byen, innrømmer han at de fortsatt er et problem.

– Mange som ferdes i byen synes elsparkesy­klene er til hinder. Det trengs å få til en bedre kultur, både med tanke på kjøring og parkering.

Via appen «Feilparker­ing» kan innbyggere selv melde inn feilparker­te elsparkesy­kler. Kvalbein sier de får inn mellom 100 og 200 meldinger i appen daglig.

– Vi er veldig glade for at bergensern­e engasjerer seg og gidder å melde inn feilparker­te sykler. Selv om de ikke alltid opplever at det de melder inn blir fjernet innen neste time, blir det notert og tatt på alvor.

Fra 18. mai i år ble det også mulig å skrive ut parkerings­bøter til feilparker­te elsparkesy­kler. Boten på 900 kroner går til operatøren.

Til nå har kommunen kun delt ut en håndfull bøter om dagen. Dette ser nå ut til å bli trappet opp.

– Helt nye tall fra i dag viser 33 ileggelser før klokken tolv, bekrefter Kvalbein fredag formiddag.

Inntar Åsane

I sentrum har tohjulinge­ne blitt et vanlig skue. Men i slutten av august dukket også de aller første Ryde-sparkesykl­ene opp i Åsane.

Nå følger flere etter. Onsdag neste uke er det planlagt at kommunens pilotprosj­ekt starter opp i bydelen.

– Aktørene merker at det er etterspørs­el også i de perifere bydelene. Det blir spennende å se om det kan erstatte korte bilturer i Åsane og bli et supplement til kollektivt­ransporten, sier Kvalbein.

Han tror ikke at etablering­en vil føre til flere elsparkesy­kler totalt sett i Bergen.

– Så vidt vi vet vil de elsparkesy­klene som plasseres i Åsane omdisponer­es fra andre steder, og ikke komme i tillegg til de 8500 vi har.

Siden i sommer har elsparkesy­klene vært nattesteng­t i helgene etter flere alvorlige ulykker.

Politilogg­en og legevakten sin statistikk viser at nattesteng­ingen har fungert godt, sier Kvalbein og bekrefter at de fortsetter med nattesteng­ing inntil videre.

Sånn som reglene er nå, har vi ikke mulighet til å nekte aktører å etablere seg. Lars Ove Kvalbein, prosjektle­der for elsparkesy­kkelpilote­n i Bergen kommune

 ?? BJØRN ERIK LARSEN (ARKIV) ?? Oslo har innført tak på antall elsparkesy­kler. Det har foreløpig ikke Bergen.
BJØRN ERIK LARSEN (ARKIV) Oslo har innført tak på antall elsparkesy­kler. Det har foreløpig ikke Bergen.
 ?? SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV) ?? Lars Ove Kvalbein er prosjektle­der for elsparkesy­kkelpilote­n i Bergen kommune.
SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV) Lars Ove Kvalbein er prosjektle­der for elsparkesy­kkelpilote­n i Bergen kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway