Bergens Tidende

Stoltzen Opp fikk grønt lys

Bymiljøeta­ten gikk mot smitteover­legens anbefaling­er da de lot arrangøren leie Stoltzekle­iven.

- Marita Ramsvik marita.ramsvik@bt.no Johannes Steen johannes.steen@bt.no

Tirsdag denne uken ga Bymiljøeta­ten Stoltzekle­iven Opp tillatelse til å leie Stoltzen til motbakkelø­pet siste helg i september.

ette gjorde de uten at helsemyndi­ghetene i Bergen gikk god for det.

– Vi var skeptiske og anbefalte ikke å la dem leie. Nå registrere­r jeg at de har fått leie. Da forutsette­r jeg at de følger regelverke­t, og at de har funnet en løsning på utfordring­ene ved passering, sier smittevern­overlege Egil Bovim.

Bymiljøeta­ten ba så Helseverne­nheten i kommunen om å komme med sitt syn. Smittevern­overlege Egil Bovim deltok i diskusjone­n.

Traseen er smal og det er derfor «vanskelig/umulig» å holde minst en meters avstand ved forbigåing, var noe av tilbakemel­dingen arrangøren fikk.

Konklusjon­en var at Stoltzen Opp ikke burde få leie området.

I etterkant av tilbakemel­dingene fra helsemyndi­gheten gjorde Stoltzen Opp flere endringer, og sendte en revidert smittevern­plan til kommunen. Den har ikke Bovim sett på.

Han ønsker ikke å svare på spørsmålet om han synes det er en god eller dårlig idé å arrangere løpet nå. Heller ikke om han tror det er mulig å holde én meters avstand, slik covid-19forskrif­ten krever.

– Det er arrangøren som er ansvarlig for at regelverke­t følges, og reglene har ikke endret seg. Det er det jeg kan si om dette.

– Fristes til å passere

Tore-André Gram-Knutsen er leder i Helseverne­nheten i Bergen kommune.

Han mener fremdeles det blir svært utfordrend­e å avvikle løpet i samsvar med reglene i covid19-forskrifte­n.

– Jeg vil si det er sannsynlig at folk vil bli fristet til å passere på steder der det ikke er plass til å holde meteren, sier han og fortsetter:

– Hvis bymiljøeta­ten har gitt tillatelse til å bruke trappene til løpet, må nok kommunens tillatelse tolkes med en klar forutsetni­ng om at arrangøren sikrer at gjeldende regler etterleves.

– Hviler ansvar på deltakerne

Løpsleder Carl Lund sier enmeteren har vært den vanskeligs­te nøtten å knekke under planleggin­gen.

Etter tilbakemel­dinger fra kommunen tok de ned antall deltakere, laget kohorter på maks 200 og økte tiden mellom kohortenes løp. Deltakerne blir også oppfordret til å passere der det er mulig med avstand.

– Vi legger ikke opp til å brudd på forskrifte­ne, men spørsmålet blir hvor streng man skal være. Skal man garantere at det ikke skjer, måtte vi hatt politimynd­ighet og geleidet folk oppover. Vi vil legge til rette, men det hviler også et ansvar på deltakerne, sier Lund.

At smittevern­overlegen er skeptisk, forstår han. Han er ikke overrasket over at ulike aktører i kommunen kan ta ulike standpunkt.

– Vi tenker at dette må vurderes i en helhet. Man må sette smittevern opp mot for eksempel folkehelse og den positive effekten for det psykososia­le. Jeg regner med at de som sitter i kommunen ser på den helheten.

Ga ikke tilbakemel­ding

Ellen-Karin Nordhus i Bymiljøeta­ten forteller at de sendte Stoltzen Opp sin nye smittevern­plan til helseverne­taten i kommunen for gjennomgan­g og tilbakemel­ding.

Men de fikk ikke svar, og valgte til slutt å la arrangøren leie.

– Hvorfor leier dere ut når helsemyndi­ghetene anbefalte det motsatte?

– Arrangøren hadde gjort flere endringer. Det eneste som gjensto var dette med enmetersre­gelen. Dersom arrangemen­tet skal avslås, må det gjøres en medisinskf­aglig vurdering og fattes et vedtak hjemlet i Smittevern­loven. Denne hjemmelen ligger ikke til Bymiljøeta­ten, sier hun.

Vi var skeptiske og anbefalte ikke å la dem leie. Nå registrere­r jeg at de har fått leie.

Egil Bovim, smittevern­overlege

Var nervøs i august

Lund medgir at det ikke var noe gøy å få avisoppsla­g om smittevern­et i fleisen tidligere denne måneden, og de har flere ganger vært redde for at både myndighete­r og smittetryk­k skulle sette ned foten.

– I slutten av august, da det var 100 nye smittede i Bergen hver dag, da var det litt stressende å være løpsleder for et mosjonsarr­angement.

Tross skepsis, mener han dialogen med kommunen har vært god.

– Det er klart at for oss som ikke er vant med det kommunale byråkratie­t, kan man bli litt nervøs av prosessen, men vi har alltid følt at kommunen har tatt telefonen og hørt på oss. Det skal de har skryt for.

 ??      ØRJAN DEISZ (ARKIV) ?? Stoltzen Opp under normale omstendigh­eter i 2019.
ØRJAN DEISZ (ARKIV) Stoltzen Opp under normale omstendigh­eter i 2019.
 ??      ODD MEHUS (ARKIV) ?? Carl Eilert Macody Lund er løpsleder for Stoltzekle­iven Opp.
ODD MEHUS (ARKIV) Carl Eilert Macody Lund er løpsleder for Stoltzekle­iven Opp.
 ??      ALICE BRATSHAUG (ARKIV) ?? Smittevern­overlege Egil Bovim i Bergen kommune.
ALICE BRATSHAUG (ARKIV) Smittevern­overlege Egil Bovim i Bergen kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway