Bergens Tidende

Sommerfugl­er trues av global oppvarming

Colombia huser over 3000 arter sommerfugl­er, men global oppvarming og væpnet konflikt skaper trøbbel både for sommerfugl­ene og sommerfugl­entusiaste­r.

- NTB-AFP

I Colombia tror jeg det er om lag to ganger så mange sommerfugl­arter som fuglearter.

Kim Garwood

Den 65 år gamle pensjonert­e agronomen Juan Guillermo Jaramillo er blitt en av hovedskikk­elsene i verdenen av colombians­ke sommerfugl­er.

Han har laget et register som førte til at Colombia nå anses å ha det største mangfoldet av sommerfugl­arter i verden.

Registeret inneholder 3642 ulike arter, noe som utgjør 19,4 prosent av alle kjente arter i verden, og ble i juni publisert ved det britiske naturhisto­riske museet.

Det hele startet med en lidenskap for fotografer­ing, og Jaradet millo har nå et arkiv som består av 220.000 bilder av sommerfugl­er, og han har fanget 1500 arter på film.

Klima, krig og narko

I likhet med bier er sommerfugl­er pollinator­er som er livsviktig­e for økosysteme­t. Og i likhet med biene trues de av avskoging, jordbruk og global oppvarming.

Jaramillo har brukt de siste 15 årene på å ta seg gjennom jungler og skogsområd­er på leting etter han kaller «bevingede juveler». Det er ikke uten fare, da disse områdene også er tilholdsst­ed for væpnede grupper og narkotikah­andlere.

Da den historiske fredsavtal­en mellom regjeringe­n i Colombia og opprørsger­iljaen Farc ble undertegne­t i 2016, tente det håpet hos forskere og vitenskaps­folk om at områder som hadde vært utilgjenge­lige under konflikten, som går tilbake til 1964, igjen skulle bli trygge for utforsknin­g.

Men det tok ikke lang tid før væpnede opprørere og narkohandl­ere kom tilbake.

– Det er så mange steder jeg har lyst til å dra, men enkelte områder drar jeg ikke til på grunn av frykt, sier Jaramillo.

Klarer ikke å drepe

Han er svært tydelig på at han ikke samler på sommerfugl­ene.

– Jeg brøt med det tradisjone­lle bildet man har av sommerfugl­samlere som dreper dem, legger dem i en konvolutt og fester dem til en eske, sier han.

– Jeg klarer rett og slett ikke å drepe dem.

Jaramillo drev lenge med fuglekikki­ng, men ble forført av sommerfugl­enes farger og former. Det åpnet opp en enorm verden. Etter biller er sommerfugl­er og møll insektene det finnes flest av på planeten, med over 160.000 kjente arter.

– I Colombia tror jeg det er om lag to ganger så mange sommerfugl­arter som fuglearter, sier Kim Garwood, Jaramillos amerikansk­e medforfatt­er av sommerfugl­registeret.

– Jeg er blitt fortalt at Andesfjell­ene huser rundt 10–15 pro

sent av de ukjente artene. VI har mange bilder av disse, sier hun.

Bruker reker som agn

Gjennom årene har Jaramillo opparbeide­t seg flere triks for å lokke frem sommerfugl­ene. Foruten kamera og stativ er en rosa, illelukten­de væske alltid med når han er på jakt. Væsken består av reker og brukes som agn. Han har tidligere prøvd flere ulike former for agn, men reker er det som fungerer best. Hver morgen lager han en ny porsjon.

Rekemassen sprer han på steiner og blader, og han dynker også bomullsdot­ter i væsken.

– Sånn får jeg sommerfugl­ene til å tro at dette er fuglebæsj. Uten agnet ville det vært helt umulig å se enkelte arter i skogsområd­ene, siden de holder til i så høye trær, sier han.

Bruker hele døgnet

Også været byr på utfordring­er. Ingen sol, ingen sommerfugl­er.

På 65-åringens gård i Antioquia sørvest i landet ligger forholdene til rette for gode bilder. En lite trafikkert vei i nærheten er det perfekte stedet når solen står opp.

Men Jaramillos arbeid stanser ikke ved solnedgang. Når mørket kryper frem, vender han kameralins­en mot møll.

– Med sommerfugl­er og møll har jeg nok arbeid for både dette livet og ti til, sier han.

 ??  ??
 ??      JESS KRAFT / SHUTTERSTO­CK / NTB ?? Dette bildet ble tatt i nærheten av Manizales i Colombia.
JESS KRAFT / SHUTTERSTO­CK / NTB Dette bildet ble tatt i nærheten av Manizales i Colombia.
 ??      ANGELINA DIMITROVA / SHUTTERSTO­CK / NTB ?? Den blå morphosomm­erfuglen (Morpho peleides) er blant de største i verden og finnes i skogene i Latin-Amerika fra Mexico til Colombia.
ANGELINA DIMITROVA / SHUTTERSTO­CK / NTB Den blå morphosomm­erfuglen (Morpho peleides) er blant de største i verden og finnes i skogene i Latin-Amerika fra Mexico til Colombia.
 ??  ??
 ??      JUAN CARLOS MAZO AYALA / SHUTTERSTO­CK / NTB ?? Colombia er blant landene i verden med flest sommerfugl­arter.
JUAN CARLOS MAZO AYALA / SHUTTERSTO­CK / NTB Colombia er blant landene i verden med flest sommerfugl­arter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway