Bergens Tidende

Flere land skroter kullkraftp­laner

Over store deler av verden er planer om ny kullkraft blitt skrotet, ifølge en ny rapport. Nedgangen har vært på 76 prosent siden 2015.

- NTB-Are Føli

Bare for fem år siden var det mange nye planlagte kullkraftv­erk. Men de fleste av disse er nå enten offisielt stanset eller satt på pause og vil trolig aldri bli bygget.

Dave Jones i tankesmien Ember

Det er konklusjon­en i rapporten fra tankesmien­e E3G og Ember og organisasj­onen Global Energy Monitor.

2015 var året da det store klikullkra­ftverk, matoppmøte­t i Paris ble holdt. Siden da har mengden nye kullplaner i verden nærmest kollapset.

Den planlagte nye kullkapasi­teten er redusert med 76 prosent, ifølge rapporten. 44 land har forpliktet seg til ikke å bygge flere mens 40 andre ikke har noen planer om å bygge flere slike anlegg.

Satt på pause

– Bare for fem år siden var det mange nye planlagte kullkraftv­erk. Men de fleste av disse er nå enten offisielt stanset eller satt på pause og vil trolig aldri bli bygget, sier Dave Jones fra Ember.

Kullkraft er en av verdens største kilder til utslipp av klimanå gassen CO2. Over en tredel av strømprodu­ksjonen i verden er basert på kull, ifølge Det internasjo­nale energibyrå­et.

Denne andelen må reduseres kraftig om det skal være mulig å internasjo­nale klimamål. Mange land har derfor satt mål om kutt i kullkrafte­n.

Sol og vind

Kampen mot klimaendri­ngene har også ført til en kraftig satsing på fornybar energi i en rekke land. Storsatsin­gen har gjort solog vindkraft mye billigere.

Dermed er kullkrafte­n gradvis blitt mindre konkurrans­edyktig, påpeker E3G. Tankesmia mener de som fortsatt vil satse på kull, risikerer å sitte igjen med ulønnsomme kraftverk.

Flestepart­en av de nye kullprosje­ktene som fortsatt planlegges, befinner seg i Kina. Landet har verdens største klimautsli­pp og hele 53 prosent av all ny kullkapasi­tet som er under utbygging.

Kursendrin­g

Men også Kina, med sin gigantiske industrise­ktor og 1,4 milliarder innbyggere, har gjennomfør­t en kursendrin­g.

Omfanget av de nye planlagte kinesiske kullprosje­ktene er redusert med 74 prosent, ifølge nye rapporten. Også mange planlagte kinesiske kullkraftv­erk er blitt skrinlagt siden Parisavtal­en ble undertegne­t i 2015.

Samtidig åpner kinesiske myndighete­r for mer bruk av kullkraft de neste årene. Først i 2026 er det planlagt en gradvis reduksjon i forbruket.

– Et dødsstøt

Etter den siste rapporten fra FNs klimapanel sa FNs generalsek­retær António Guterres at bruken av både kull og olje må kuttes raskt.

– Denne rapporten må bli dødsstøtet for kull og fossile energikild­er, før de ødelegger planeten vår, advarte han.

FN-sjefen mener også at verdens land må avslutte all leting etter fossilt brensel.

I november samles FNs medden lemsland til et nytt klimatoppm­øte i Glasgow i Skottland. Tankesmien­e bak den nye kullrappor­ten ber alle land bruke anledninge­n til å forplikte seg til å skrote alle planer om ny kullkraft.

 ??  ??
 ??      MARK SCHIEFELBE­IN / AP / NTB ?? Et kullkraftv­erk i Urumqi i Xinjiang-regionen i Kina. Selv om også Kina har tatt grep for å bremse utslippsve­ksten, er det fortsatt planlagt mye ny kullkraft i landet.
MARK SCHIEFELBE­IN / AP / NTB Et kullkraftv­erk i Urumqi i Xinjiang-regionen i Kina. Selv om også Kina har tatt grep for å bremse utslippsve­ksten, er det fortsatt planlagt mye ny kullkraft i landet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway