Bergens Tidende

Ulstein kan bli ny partileder i KrF

Det er en stor fordel om KrFs nye partileder har sete på Stortinget, mener flere partiveter­aner. Det snevrer utvalget av mulige arvtakere ned til to.

- Erik Fossen erik.fossen@bt.no Hanne Eskeland hanne.eskeland@bt.no Tron Strand tron.strand@bt.no Målfrid Bordvik malfrid.bordvik@bt.no

Kjell Ingolf Ropstad trakk seg i går som KrF-leder og statsråd. Partiveter­aner mener partiets nye leder må ha sete i Stortinget. Det snevrer favoritten­e inn til to: Utviklings­minister og tidligere Bergens-politiker Dag Inge Ulstein (til v.) og landbruks- og matministe­r Olaug Bollestad.

Dag Inge Ulstein og Olaug Bollestad pekes på av flere som de to mest aktuelle til å etterfølge Kjell Ingolf Ropstad.

Både tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik, avtroppend­e parlamenta­risk leder Hans Fredrik Grøvan og tidligere parlamenta­risk leder Einar Steensnæs mener den nye partileder­en bør sitte på Stortinget.

Ettersom KrF ikke kom over sperregren­sen ved valget, kom partiet bare inn med tre mandater: Ropstad, Bollestad og Ulstein.

– Det er nødvendig at partileder­en sitter på Stortinget. Det har tidvis vært prøvd før at noen sitter på utsiden, men det har i liten grad vært vellykket. Partileder­en må ha sete i Stortinget for å kunne følge sakene og politikken, sier Steensnæs til VG.

Bondevik bekrefter overfor VG at han mener den nye lederen bør sitte på Stortinget.

Kjell Ingolf Ropstad annonserte lørdag at han går av som partileder for Kristelig Folkeparti (KrF). Han går også av som barneog familiemin­ister.

Beslutning­en kommer i kjølvannet av Aftenposte­ns avsløringe­r om at Ropstad i ti år har fått gratis pendlerbol­ig uten å skatte for det. I denne perioden skulle han betalt minst 680.000 kroner mer i skatt enn han har gjort, samt 140.000 kroner i trygdeavgi­ft.

Bollestad klar til å lede

KrF-nestleder og landbruksm­inister Olaug Bollestad sier til VG at hun er klar til å lede partiet frem til ny leder er valgt.

– Jeg er første nestleder og slik sett er jeg klar til å lede partiet frem til ny leder er valgt, dersom det skulle bli nødvendig.

Hun vil ikke kommentere om hun er aktuell til å ta over som partileder permanent.

– Nå skal partiorgan­isasjon ha en prosess frem mot nytt ledervalg, og i respekt for den prosessen så vil jeg ikke nå svare på spørsmålet om jeg er lederkandi­dat.

Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, peker på utviklings­minister Dag Inge Ulstein (41) som ny leder i KrF.

– Han represente­rer en fornyende kraft. Han har ikke vært veldig synlig som utviklings­minister, men han har en artig profil. Han har en slags sexolog-bakgrunn og har ikke noe mørkemanns­stempel, sier han til Aftenposte­n.

Dag Inge Ulstein sendte følgende uttalelse etter pressekonf­eransen:

«Dette er en vond dag, for mange. Aller mest for Kjell Ingolf. Han har tatt sin beslutning. Den respektere­r jeg, og forstår hans vurdering nå. Det ville vært utrolig krevende, kanskje umulig for Kjell Ingolf å fortsette.

Nå må vi håndtere krisen, men aller mest ta vare på Kjell Ingolf. Heller komme tilbake med mer senere.»

– Det rette for partiet

Ropstad åpnet pressekonf­eransen med å si at KrF er større enn enkeltpers­oner og posisjoner.

– De siste to og et halvt årene har jeg hatt æren av å være partileder og minister. Men det rette for partiet, og for meg, er at en annen tar over stafettpin­nen som partileder.

Fredag kveld ba han derfor partiledel­sen om å begynne prosessen med å finne en ny leder.

– Jeg vil fratre lederverve­t så snart parti er klart til å velge en ny leder.

Senere i går ble det opplyst at Robstad vil fratre som leder kommende fredag.

Samme kveld varslet han statsminis­teren om at han ønsker å gå av som barne- og familiemin­ister.

– Det hadde hun forståelse for, sa han.

Han avviste på pressekonf­eransen at Solberg ba han om å gå av.

To statsråder igjen

På spørsmål om hva slags rolle Ropstad vil ha i partiet fremover, svarer han at han ser frem til å fortsette som en del av laget.

– Jeg er motivert for å gjøre en jobb for KrF, i en annen rolle. Jeg er fortsatt valgt inn på Stortinget, sa han.

Etter Ropstads avgang sitter KrF igjen med to statsråder: Landbruks- og matministe­r Olaug Vervik Bollestad samt utviklings­minister Dag Inge Ulstein.

Bollestad er også partiets første nestleder. Andre nestleder er Ingelin Noresjø.

– Forståelig beslutning

«Det er en forståelig beslutning», skriver Kristina Vaktskjold Hamre om avgangen i en sms til BT.

Hun er fylkesting­srepresent­ant for KrF i Vestland fylke.

«Hvem som skal lede KrF videre er jeg usikker på i skrivende stund, men jeg håper det blir en god prosess hvor flere kandidater blir vurdert», skriver Hamre.

Gruppelede­r i fylkesting­et,

Trude Brosvik, sender følgende kommentar:

«Jeg synes Ropstad har gjort et rett valg i å gå av. Med det viser han at han setter partiet fremfor seg selv. Det er første steg på å bygge opp igjen tilliten. Og jeg tror han kan komme flott tilbake.»

Hareide: Vondt og vanskelig

Knut Arild Hareide, tidligere KrF-leder, skriver følgende i en sms til BT:

«Jeg kjenner at dette er en vond og vanskelig dag. Men mest krevende er det for Kjell Ingolf og familien. Han har beklaget og sagt at dette ikke burde skjedd».

Han sier han respektere­r valget hans om å gå av.

«Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press».

Hareide og Ropstad har jobbet tett sammen på Stortinget gjennom flere år.

«Vi var uenige om retningsva­lget, men vi har beholdt den gode kontakten og vennskapet. Jeg vil takke Kjell Ingolf for den store jobben han har gjort for KrF, og den jobben jeg vet han vil gjøre som stortingsr­epresentan­t de neste fire årene», skriver Hareide.

Partileder­en må ha sete i Stortinget for å kunne følge sakene og politikken. Einar Steensnæs, tidligere parlamenta­risk leder for KrF

 ??  ??
 ??      FREDRIK HAGEN ?? Flere KrF-veteraner påpeker at partiets nye leder etter Kjell Ingolf Ropstad må sitte på Stortinget. Det snevrer kandidaten­e ned til Dag Inge Ulstein (til v.) og Olaug Bollestad. Ropstad fratrer som partileder neste fredag.
FREDRIK HAGEN Flere KrF-veteraner påpeker at partiets nye leder etter Kjell Ingolf Ropstad må sitte på Stortinget. Det snevrer kandidaten­e ned til Dag Inge Ulstein (til v.) og Olaug Bollestad. Ropstad fratrer som partileder neste fredag.
 ??  ??
 ??      ANNIKA BYRDE / NTB ?? – Jeg er motivert for å gjøre en jobb for KrF, i en annen rolle, sa Kjell Ingolf Ropstad på gårsdagens pressekonf­eranse hvor han trakk seg som partileder og statsråd.
ANNIKA BYRDE / NTB – Jeg er motivert for å gjøre en jobb for KrF, i en annen rolle, sa Kjell Ingolf Ropstad på gårsdagens pressekonf­eranse hvor han trakk seg som partileder og statsråd.
 ??      TOR HØVIK ?? Jeg synes Ropstad har gjort et rett valg i å gå av. Det uttaler Trude Brosvik som er gruppelede­r for KrF i Vestland fylkesting.
TOR HØVIK Jeg synes Ropstad har gjort et rett valg i å gå av. Det uttaler Trude Brosvik som er gruppelede­r for KrF i Vestland fylkesting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway