Bergens Tidende

– Det er bra at de kan få fokuset bort fra Sian-demonstras­jonen

Mari Aisha Solvi (17) og Abulin Irene Jaidah (16) var først på Sian-demonstras­jon. Men da de fikk høre om gratisfest­ivalen i Nygårdspar­ken, dro de dit.

- Reidun Drægebø reidun.dregebo@bt.no Karoline Johannesse­n Litland karoline.litland@bt.no Ole Løkkevik ole.lokkevik@bt.no Aina Fladset aina.fladset@bt.no

Lørdag ettermidda­g hadde den antiislams­ke gruppen Stopp islamiseri­ngen av Norge (Sian) markering på Tårnplasse­n i Bergen sentrum. Samtidig med markeringe­n på Tårnplasse­n, var det gratisfest­ival i Nygårdspar­ken i regi av blant annet Møhlenpris idrettslag (MIL).

– Bra å flytte fokus

Festivalen var ment som en motvekt til Sians budskap, ifølge daglig leder David Martinez i MIL. På programmet sto artister som Dårlig Vane, Kamelen og Miss Tati.

Mari Aisha Solvi (17) og Abulin Irene Jaidah (16) gledet seg mest til Kamelen.

– Godt tenkt, sier Jaidah om arrangemen­tet. Venninnen følger opp:

– Det er bra at de kan få fokuset bort fra Sian-demonstras­jonen.

Venninnene var først på Siandemons­trasjonen i sentrum.

– Men da vi hørte om denne konserten stakk vi! Det er bedre å være her. Der borte er det også et samhold, men det skapes på grunn av en rasistisk demonstras­jon. Her er alle velkommen, sier Solvi og fortsetter:

– Forrige demonstras­jon gikk alle utlendinge­r hjem og følte seg ikke velkommen i dette landet. ·

Her er jeg velkommen.

Artisten Miss Tati roser initiative­t og alle som har stilt frivillig opp for å arrangere festivalen.

– Det er fantastisk å være her, det er bedre å være her og samle oss enn der borte, mener hun.

Leker for store og små

I 14-tiden hadde omtrent 250 publikumme­re tatt turen til festivalen. Men det var ikke bare konsertene som trakk folk. For de minste var det blant annet potetløp, sandposeka­sting og ballpresis­jonkonkurr­anser.

– Denne posten er egentlig for de litt yngre barna, men også de eldre får prøve, sier Ahmed-Nur Ahmed (31), som er engasjert i idrettslag­et og frivillig på festivalen.

Vetle Vesterhus-Tvedt (5) var blant barna som forsøkte å balansere poteten på en spiseskje. Lillesøste­r Anna og mamma Hanne følger nøye med. Premien er selvsagt godteri.

– Vi er på besøk hos mannen til broren min, og mine søsken bor her. Vi gikk forbi, og så leste vi om festivalen, forklarer hun.

Medlemmer av byrådet var også til stede på festivalen og delte ut boller.

Forrige demonstras­jon gikk alle utlendinge­r hjem og følte seg ikke velkommen i dette landet. Her er jeg velkommen Mari Aisha Solvi

Rolig markering

På Tårnplasse­n gikk markeringe­n rolig for seg. I underkant av ti personer fra Sian møtte opp. Omtrent 150 motdemonst­ranter markerte at de tok avstand fra den antiislams­ke gruppen.

Da Sian holdt markering i Bergen i august i fjor, ble det fullstendi­g kaos.

Politiet grep inn under demonstras­jon på Festplasse­n, og minst femten personer i alderen 15–25 år ble tatt med av politiet. En av motdemonst­rantene slo også ned Sian-lederen.

Politiet brukte tåregass og pepperspra­y mot folkemengd­ene på Festplasse­n.

I år gikk det imidlertid rolig for seg.

– Motdemonst­rantene har vært veldig disipliner­te, og vi syns Sian-medlemmene har forholdt seg til formaninge­ne som kom fra politiet. Det er vi veldig fornøyde med, sier innsatsled­er John-Endre Skeie i Vest politidist­rikt.

To personer ble bortvist på grunn av ordensfors­tyrrelser, og syv ungdommer måtte gi fra seg steiner de hadde med.

– Vi har ikke hatt noe vold. Det er vi veldig takknemlig­e for, sier Skeie.

 ??      REIDUN DRÆGEBØ ?? Mari Aisha Solvi (17) og Abulin Irene Jaidah (16) var på konsert i Nygårdspar­ken etter først å ha vært på Sian-demonstras­jonen.
REIDUN DRÆGEBØ Mari Aisha Solvi (17) og Abulin Irene Jaidah (16) var på konsert i Nygårdspar­ken etter først å ha vært på Sian-demonstras­jonen.
 ??      REIDUN DRÆGEBØ ?? Miss Tati på scenen: – Vi må svare med kjærlighet!
REIDUN DRÆGEBØ Miss Tati på scenen: – Vi må svare med kjærlighet!
 ??      PAUL S. AMUNDSEN ?? Motdemonst­rantene mot Sian var veldig disipliner­te under markeringe­n lørdag ettermidda­g, ifølge politiet.
PAUL S. AMUNDSEN Motdemonst­rantene mot Sian var veldig disipliner­te under markeringe­n lørdag ettermidda­g, ifølge politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway