Bergens Tidende

Syv spørsmål og svar om skyhøye strømprise­r

Strømprise­ne er unormalt høye. Hvorfor er det slik, og kan noe gjøres for å dempe effekten på folks lommebok? Her er svar på noen av spørsmålen­e.

- Kjetil Malkenes Hovland kjetil.malkenes.hovland@e24.no BT/E24

1.

Hvorfor er strømmen så dyr?

Det er rekordhøye priser på gass og kull som brukes til å produsere kraft i Europa. Fossil kraftprodu­ksjon rammes også av rekorddyre CO -kvoter, som løfter strømprise­ne i Europa.

Det har også vært lite vindkraftp­roduksjon. Samtidig er det tørt vær i Norge og lite vann i magasinene, særlig på Vestlandet, ifølge NVE.

2.

Hvorfor blir norske pri- ser påvirket av ting som skjer i Europa?

Prisene settes i et marked, der tilbud og etterspørs­el avgjør prisen.

Den anstrengte situasjone­n i Europa bidrar til å dra opp nordiske priser, men strømmen er fortsatt billigere i Norge enn på kontinente­t.

Hvis norske produsente­r leverer all strømmen de kan, vil det kunne senke prisene, men da tømmes også magasinene raskere. Norske produsente­r må planlegge for å ha nok vann igjen gjennom vinteren. Hvis norsk vannkraft holder igjen på vannet, stiger prisene.

3.

Kommer prisene til å øke videre?

Flere analytiker­e sier til E24 at prisene trolig vil øke ytterliger­e. Norge kobler seg til Storbritan­nia via kabelen North Sea Link 1. oktober. I Storbritan­nia er prisene mye høyere enn i Norge og Europa.

Prisene i Norge kan potensielt øke til tysk nivå på rundt 1,40 kroner kilowattim­en, tror analytiker­e. Da vil strømmen flyte fra Tyskland til Norge.

4.

Kan det bli rasjonerin­g av strøm?

Noen analytiker­e tror at strømmen i verste fall kan måtte rasjoneres. Dette kan skje hvis det blir en tørr høst og en kald vinter, slik at vannmagasi­nene tappes for mye ned. Dette avhenger også av hvor mye strøm som er tilgjengel­ig for import fra nabolanden­e, noe som blant annet avhenger av tilgangen på tysk og dansk vindkraft.

I en tidligere periode med fare for strømkrise i Midt-Norge kjøpte Norge inn mobile gasskraftv­erk til over to milliarder kroner for å sikre reservekap­asitet. Disse var klare til bruk i 2009, men ble aldri brukt.

5.

Hva kan politikern­e gjø- re for å dempe effekten av dyr strøm på min lommebok?

Det å kutte merverdiav­giften på strøm ville redusere strømprise­ne med 25 prosent over natten. Det er også mulig å kutte i elavgiften, som er på 16,67 øre per kilowattim­e (pluss merverdiav­gift).

Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum sa i valgkampen at han ville kutte elavgiften umiddelbar­t. Frp har foreslått å fjerne elavgiften helt, men fikk motstand fra både Høyre og SV. Også kraftbrans­jen ved Energi Norge ønsker å trappe ned avgiften. Staten får inn rundt 11 milliarder i året i elavgift.

6.

Hva kan få strømprise­n til å falle igjen?

Hvis det kommer mye regn vil vannmagasi­nene fylles opp, og hvis det blir en mild vinter vil magasinene tappes mindre enn hvis det blir en streng vinter.

Oktober blir en viktig måned, for da kommer eventuell nedbør vanligvis som regn. Senere kan det fryse til, og nedbør i form av snø blir først til vannkraft med snøsmeltin­gen til våren.

7.

Kan Norge kappe kable- ne til utlandet?

I teorien kan Norge koble seg fri fra det europeiske kraftsyste­met, men da mister man også muligheten til å importere billig strøm i perioder, og et slikt grep vil ifølge bransjen kunne ramme forsynings­sikkerhete­n.

Uten kraftforbi­ndelser måtte Norge hatt nok kapasitet til å levere strøm til alle tider på døgnet, også i tørre år, og det ville trolig kreve mer kraftkapas­itet enn det som er tilgjengel­ig i dag. Norges naboland og handelspar­tnere vil også kunne reagere på et slikt grep. Norge har i dag 17 utenlandsf­orbindelse­r.

I en anstrengt situasjon kan det være nyttig med utenlandsk­abler. Storbritan­nia har for tiden problemer med en kabel til Frankrike. Den britiske strømprise­n nådde onsdag fem kroner kilowattim­en, som er flere ganger høyere enn prisene på kontinente­t.

 ??      GORM KALLESTAD / NTB ?? Det er lite vann i mange av landets vannmagasi­ner, og det betyr høye strømprise­r. Bildet er fra Osvatnet i Torbudalen ved Sunndalsør­a og er tatt et annet år med dårlig fylling.
GORM KALLESTAD / NTB Det er lite vann i mange av landets vannmagasi­ner, og det betyr høye strømprise­r. Bildet er fra Osvatnet i Torbudalen ved Sunndalsør­a og er tatt et annet år med dårlig fylling.
 ??      KJETIL MALKENES HOVLAND, E24 ?? Mange lurer på hvorfor kraftprise­ne er så høye ved inngangen til høsten og vinteren. Her forsøker E24 å svare på noen av spørsmålen­e rundt dyr strøm.
KJETIL MALKENES HOVLAND, E24 Mange lurer på hvorfor kraftprise­ne er så høye ved inngangen til høsten og vinteren. Her forsøker E24 å svare på noen av spørsmålen­e rundt dyr strøm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway