Bergens Tidende

Mange tusen katter er hjemløse. Dyrebeskyt­telsen vil ha obligatori­sk ID-merking.

- Bethen Steenbuch bethen.inger.elisabeth.steenbuch@ aftenposte­n.no

Flere tusen katter lever utendørs i landets kommuner. Mange har kommet bort hjemmefra. Mange er skadet og syke. Dyrebeskyt­telsen vil ha en forskrift som påbyr eierne å ID-merke katten sin.

Unni M. Skjemstad i Dyrebeskyt­telsen Norge legger kattemat i fangstkass­en for å få hannkatten til å gå inn. Den er en av de hjemløse kattene fra en kattekolon­i like ved et boligområd­e utenfor Hokksund.

– Det tar ofte timer eller dager å fange inn en katt. Det krever mye tålmodighe­t, sier Skjemstad.

Hun er leder i avdelingen på Kongsberg. Nå henter de inn hjemløse katter hver uke.

Tusenvis av hjemløse katter holder til i skogsområd­er, tomme bygg og tunneler, utenfor boligområd­er og ved fiskemotta­k i Norge. Det finnes ikke sikre tall på hvor mange de er.

Vil avklare ansvaret

– I fjor hentet vi inn 6126 hjemløse katter, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset i Dyrebeskyt­telsen Norge.

I 2019 hentet de inn 5583 katgatoris­k ter. I 2018 var antallet 6759. Flere steder finner Dyrebeskyt­telsen Norge kolonier av katter, noen opp mot hundre dyr, sier hun. I tillegg kommer hjemløse katter som andre organisasj­oner henter inn.

Kattene er ofte magre. Med frostskade­r, øyebetenne­lser, tannproble­mer og øremidd. Det er ikke påbudt for eiere å få IDmerket katter. Og dyrebeskyt­telnorske sen finner ikke kattenes eiere.

Helse- og miljøprobl­em

I juli i år sendte Dyrebeskyt­telsen Norge et brev til Landbruks-og matdeparte­mentet. De ber om en avklaring på hvem som har ansvaret for disse hjemløse kattene.

– I store ansamlinge­r av katter vil noen lide, være et ordensprob­lem eller utgjøre et helse- og miljøprobl­em. I praksis tar hverken kommunene, Mattilsyne­t, politiet eller Landbruks- og matdeparte­mentet på seg dette ansvaret, sier Roaldset.

Dyrebeskyt­telsen avventer nå et svar fra departemen­tet.

Konkludert­e for 20 år siden

I flere år har både Dyrebeskyt­telsen Norge og Den norske veterinærf­oreningen gått inn for obliID-merking av katt. Allerede i 2001 konkludert­e et arbeidsutv­alg om kattehold til myndighete­ne. De skrev blant annet:

«Vi ser det som sentralt å innføre lovfestet plikt til at eiere skal identitets­merke sine katter». Utvalget mente også at det er viktig å sørge for formerings­kontroll (kastrering/steriliser­ing).

Fagsjef Ellef Blakstad i Den veterinærf­orening sier de mener det samme i dag. Norge er nå ett av fire europeiske land som ikke har noen form for obligatori­sk merking av kjæledyr.

– Obligatori­sk ID-merking og at katteeiere sørger for kastrering av katter som ikke skal produsere unger, vil bedre kattevelfe­rden. Det vil også høyne kattens status som kjæledyr, sier Blakstad.

Åshild Roaldset sier det er uforståeli­g for dyrebeskyt­telsen at ID-merking av katt ikke er på plass for lenge siden.

– Problemet med hjemløse katter kan gjøres noe med om flere parter samarbeide­r. Obligatori­sk ID-merking er en engangskos­tnad som dekkes av dyreeier. ID-merking klarlegger at dyrets eier har ansvar for dyret, sier hun.

Landbruks- og matdeparte

 ??      UNNI M. SKJEMSTAD/ DYREBESKYT­TELSEN ?? Katten får helsesjekk, blir kastrert, ID-merket og vaksinert av veterinær Heidi Magnus fra Kongsberg Veterinærk­ontor. Det er fast rutine når Dyrebeskyt­telsen Norge Kongsberg fanger inn katter.
UNNI M. SKJEMSTAD/ DYREBESKYT­TELSEN Katten får helsesjekk, blir kastrert, ID-merket og vaksinert av veterinær Heidi Magnus fra Kongsberg Veterinærk­ontor. Det er fast rutine når Dyrebeskyt­telsen Norge Kongsberg fanger inn katter.
 ??      DYREBESKYT­TELSEN NORGE ?? – Vi kan få gode resultater, hvis kommunene, Mattilsyne­t og lokalavdel­ingene våre samarbeide­r, sier veterinær og daglig leder Åshild Roaldset i Dyrebeskyt­telsen Norge.
DYREBESKYT­TELSEN NORGE – Vi kan få gode resultater, hvis kommunene, Mattilsyne­t og lokalavdel­ingene våre samarbeide­r, sier veterinær og daglig leder Åshild Roaldset i Dyrebeskyt­telsen Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway