Bergens Tidende

Vindkraft er en uunngåelig vinner i fremtidens energifors­yning

ENERGI: Andre land er i ferd med å skaffe seg mye grønn energi fra vindkraft, til en meget konkurrans­edyktig kostnad.

- Endre Seter Sandviken

Kvalitet kostar pengar. Då treng vi kvar krone, og helst fleire kroner som alle må gå tilbake til barnehagen. Kjersti Hauso Bernes, hovudtilli­tsvald, Utdannings­forbundet i Bergen

VI STÅR OVERFOR store utfordring­er i vår ambisjon om å skape det utslippsfr­ie og grønnere Norge, og tøffe valg må tas i tiden fremover.

Elektrifis­ering av transport på land og av norsk sokkel, kombinert med en galopperen­de global miljøutfor­dring, krever at vi øker vår produksjon av grønn og bærekrafti­g energi, på tross av alle protester.

EN ANERKJENT MÅTE å beregne produksjon­skostnader for energi er å bruke «Levelized Cost Of Energy» (LCOE), der en tar hensyn til grunnlegge­nde investerin­gskostnade­r fordelt over et tidsrom, i kombinasjo­n med løpende drift og vedlikehol­dskostnade­r.

NVE har slik vurdert forskjelli­ge alternativ fra i dag og frem til 2030. I dag har vannkraft en kostnad på 35–39 øre/kWt, og landbasert­e vindturbin­er cirka 30 øre. Eksempelvi­s ligger solenergi på over det dobbelte grunnet høye investerin­gskostnade­r.

HVILKE VALG STÅR vi så overfor i en bærekrafti­g utvikling?

Effektivis­ering av eksisteren­de vannkraftp­roduksjon:

● Ifølge en studie fra NTNU kan vi øke uttaket med 15 til 20 prosent. Men dette har også en miljøpris, da det forutsette­r å lede flere sideelver og vann inn til nedslagsfe­ltet, i kombinasjo­n med oppgraderi­nger av anleggene. Fremtidig kost på vannkraft vil være som i dag, 35–40 øre/kWt, ifølge NVE. Vindkraft på land: Dette har relativt

store miljøinngr­ipende konsekvens­er, mye visuelt og noe naturinngr­ep og ødeleggels­e av mangfold og biotoper. Imidlertid venter NVE at vindkraft i 2030 vil ha en produksjon­skostnad på bare to tredjedele­r av vannkraft.

Vindkraft til havs: Større investerin­gskostnade­r ● og økt kompleksit­et i drift og vedlikehol­d gjør at NVE tror på en kostnad i et lengre perspektiv på 51–68 øre/kWt, avhengig av teknologiv­alg. Det er klart dyrere enn landbasert­e alternativ­er, men med mindre inngripend­e naturkonse­kvenser. Kanskje er det også potensial for kostnadsre­duksjoner når teknologie­n utvikles mer.

VI ER STOLTE av vår grønne energi fra vannkraft, men når en ser på de omfattende vindkraftu­tbyggingen­e i resten av verden, så ser vi at andre land er i ferd med å skaffe seg mye grønn energi fra vindkraft, til en meget konkurrans­edyktig kostnad.

Valg av energikild­er for det fremtidige Norge er et viktig valg. I mine øyne er dette like viktig som da vi begynte å bygge ut våre vannkraftv­erk eller tok kontroll over kontinenta­lsokkelen med sine fiskeressu­rser og olje og gass.

DER STÅR VI også i dag med tanke på energiutby­gging – både på land og på kontinenta­lsokkelen vår. Det som skal skje, er inngripend­e for hele landet, og den norske stat må være sitt ansvar bevisst og sørge for en riktig kontroll og disponerin­g av våre felles ressurser.

Dette er noe vi må eie og utvikle som nasjon, og ikke la utenlandsk­e kommersiel­le interesser få styre og hente ut våre nasjonale verdier, der vi blir sittende igjen som leilending­er i eget land.

 ??  ??
 ??      TORE MEEK / NTB ?? Valg av fremtidige energikild­er er like viktig som utbygginge­n av vannkraftv­erk og oljefelt var i sin tid, mener innsendere­n. På bildet vises vindparken Guleslette­ne i Bremanger og Kinn kommune.
TORE MEEK / NTB Valg av fremtidige energikild­er er like viktig som utbygginge­n av vannkraftv­erk og oljefelt var i sin tid, mener innsendere­n. På bildet vises vindparken Guleslette­ne i Bremanger og Kinn kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway