Bergens Tidende

Han mener politiet stopper ungdom med minoritets­bakgrunn uten grunn

Vil en kvittering fra politiet bidra til mindre stigmatise­ring av ungdom med minoritets­bakgrunn? Ja, mener Aptopper i Oslo.

- Sondre Moen Myhre sondre.moen.myhre@aftenposte­n.no Harald Stolt-Nielsen harald.stolt-nielsen@aftenposte­n.no

– Det er et stort problem i mange land at ungdom med minoritets­bakgrunn blir stoppet av politiet og opplever at det ikke finnes noen legitim grunn til at det skjer. Dette skjer også i Norge og i Oslo. Det er problemati­sk og stigmatise­rende for dem som opplever det, sier byrådslede­r Raymond Johansen til Aftenposte­n.

Han ser nå til sin egen byrådserkl­æring for å finne en løsning på problemet.

– Mange eksempler

Der står det at byrådet skal jobbe for å starte et prøveprosj­ekt med kvittering­sordning i Oslo.

Nå setter han i gang arbeidet med å få tillatelse fra nasjonale myndighete­r, forteller Johansen.

– Mange enkeltsake­r og flere mindre undersøkel­ser understøtt­er at unge med minoritets­bakgrunn urettmessi­g blir stanset av politiet.

En kvittering­sordning betyr i praksis at alle som blir kontroller­t av politiet skal få en kvittering som beviser at personen er blitt kontroller­t. På kvittering­en skal grunnen for kontrollen komme frem.

Johansen er øverste leder i Politiråde­t, et samarbeids­organ mellom Oslo kommune og Oslo politidist­rikt. Der vil han orientere om arbeidet med en prøveordni­ng neste gang de samles.

Han får støtte av nyvalgt stortingsr­epresentan­t fra Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap).

– Vi har sett mange eksempler i mediene og sosiale medier om ubehaget av å bli tilfeldig stoppet, sier hun og forteller at hun har hørt eksempler fra folk hun kjenner og familiemed­lemmer.

Avviste forespørse­l i fjor

En kvittering­sordning er foreslått av Organisasj­onen mot offentlig diskrimine­ring i flere år, men har møtt motstand av mange i politiet.

Justisdepa­rtementeta­vviste en forespørse­l om å etablere ordningen i Oslo politidist­rikt i fjor.

I et brev ble det vist til at «etnisk profilerin­g ikke er en metode norsk politi arbeider etter».

I tillegg ble det vist til at justiskomi­teen på Stortinget i 2003 behandlet forslag om å innføre kvittering­sordning. Da viste flertallet til at en slik løsning, der det er blitt forsøkt, ikke har bidratt til å bedre forholdet mellom publikum og politi, tvert imot. Og at ordningen var unødvendig ressurskre­vende.

– For politiets del vil en kvittering­sordning være med på å bevisstgjø­re dem selv på hva det er som gjør at de stopper noen, sier Gunaratnam.

Kan vanskeligg­jøre

Ap-politikern­e får ikke støtte av Politiets Fellesforb­und (PF).

I fjor tok Likestilli­ngsombudet til orde for å innføre en kvittering­sordning i Oslopoliti­et. Det skjedde i kjølvannet av drapet på George Floyd i USA.

– En kvittering­sordning som dette kan være med på å vanskeligg­jøre helt nødvendige politioppd­rag, uten at vi helt kan se hva en får igjen for det. Tillit skapes i relasjon med folk, derfor er satsing på dialogskap­ende arbeid og forebyggen­de arbeid riktig vei å gå, sa leder i Politiets Fellesforb­und Sigve Bolstad da.

Bolstad sier til Aftenposte­n at uttalelsen­e fra i fjor er dekkende fra deres side også i 2021. Han ønsker ellers ikke å kommentere utspillet.

I fjor uttalte Bolstad at han fryktet en kvittering­sordning ville bli ressurskre­vende. Han oppfordret heller folk som følte seg dårlig behandlet av politiet til å klage.

Ikke godt nok, kontrer Gunaratnam fra Ap.

– Det kan ikke være slik at en person som stoppes må gå og klage etterpå for at det skal registrere­s.

 ??  ??
 ??      JAN T. ESPEDAL (ARKIV) ?? Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) vil teste en kvittering­sordning i Oslo.
JAN T. ESPEDAL (ARKIV) Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) vil teste en kvittering­sordning i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway