Bergens Tidende

Han er åpen om sin psykisk syke og alkoholise­rte mor. 13 år etter Marie Takvams død, er forholdet i ferd med å falle til ro.

- Heidi Borud heidi.borud@aftenposte­n.no

NRK-profilen Magnus Takvam var svært knyttet til moren, forfattere­n Marie Takvam.

– Jeg fikk aldri den løsrivelse­n som barn og unge skal ha fra sine foreldre, sier Takvam.

Magnus Takvam begynner sin ferske bok med å beskrive da moren, forfattere­n Marie Takvam (1926–2008) døde i sykehussen­gen på Ullevål sykehus, 81 år gammel. Ingen var hos henne i dødsøyebli­kket. En sykepleier fant henne på en av sine nattlige runder. Kroppen var stivnet i det hun hadde forsøkt å klatre over rekkverket og komme seg ut av sengen.

Magnus Takvam og søsteren rakk ikke frem i tide.

– Det var jo et trist øyeblikk. Måten jeg fikk budskapet på, er for meg blitt et bilde på de store kontrasten­e livet består av: Jeg var på skitur i Marka en gnistrende vakker vinterdag, avbrutt av det plutselige budskapet da telefonen ringte med sin skarpe tonelyd. Jeg skjønte at hun kom til å dø ganske raskt.

Takvam forteller at moren hadde et trist liv de siste årene.

– Smerten ved hennes død kunne vært sterkere vært hvis livet hennes hadde vært enklere de siste årene, sier han.

I boken «Hun skrev for å kunne leve. Min mor, Marie Takvam» skriver han om livet som setter spor, både fysisk og psykisk.

Moren utviklet etter hvert store alkoholpro­blemer. Hun hadde en form for bipolar lidelse og levde de siste 25 årene av sitt liv på ulike psykiatris­ke institusjo­ner og sykehjem. På slutten av livet hadde hun også Alzheimer og bodde på demensavde­lingen på

Ljabruhjem­met på Nordstrand. Hun ble sendt fra sykehjemme­t til Ullevål sykehus dagen før hun døde.

Et rikt, men kaotisk liv

Forfattere­n og lyrikeren fra Sunnmøre levde et rikt, men også et krevende og kaotisk liv. Hun debuterte bare 25 år gammel i 1952 med diktsamlin­gen «Dåp under sju stjerner». Samme året ble sønnen Magnus født.

Hun skriver om livets lys og mørke, om aldring og forfall og frykten for å bli gammel. Hun hadde mye melankoli og alvor i seg, og hun tok opp temaer som homofili og selvmord tidlig på 70-tallet.

– Du skriver at hun døde uten en eneste fortrolig venn, etter at hun i mange år hadde vært et sosialt midtpunkt på Theatercaf­éen og andre steder i Oslos kunstnermi­ljø. Hvorfor gikk det som det gikk?

– Hun hadde flere sammenbrud­d som til slutt slet henne ut.

 ??      JAN T. ESPEDAL ?? Forfattere­n og journalist­en Magnus Takvam vil alminnelig­gjøre psykiske utfordring­er. Han har skrevet et nært portrett av sin mor, forfattere­n Marie Takvam.
JAN T. ESPEDAL Forfattere­n og journalist­en Magnus Takvam vil alminnelig­gjøre psykiske utfordring­er. Han har skrevet et nært portrett av sin mor, forfattere­n Marie Takvam.
 ??      PRIVAT ?? I langtidsps­ykiatrien, Tranby, Lier, 2003. Forfattere­n Marie Takvam.
PRIVAT I langtidsps­ykiatrien, Tranby, Lier, 2003. Forfattere­n Marie Takvam.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway