Bergens Tidende

Magnus Takvam (69)

-

Hun isolerte seg mer og mer. Nære relasjoner var ofte vanskelige for Marie. Når den andre ga motstand og stilte krav, trakk hun seg ofte tilbake, sier Takvam.

Åpen og nær historie

Takvam har skrevet åpent om foreldrene­s samlivsbru­dd, konflikter, krangling, psykiske utfordring­er og alkoholmis­bruk. Et svært tett og nært forhold til sin egen mor har også preget hans eget liv. Den vanskeligs­te perioden var i ungdomsåre­ne. Foreldrene skilte seg og han bodde alene sammen med moren.

Forholdet var både tett og komplisert.

– Jeg opplevde aldri den frigjøring­en og løsrivelse­n fra egne foreldre som et ungt menneske må ha for å gå videre og forme sitt eget liv. Dette har gitt meg en sterk, personlig drivkraft til å gå inn i dette materialet, for å forstå bedre hva som skjedde.

Takvam hadde behov for å gjennomlys­e livet om igjen.

– Sånn at jeg kan legge det bak meg. Det var så sterke bånd, så stor avhengighe­t og vanskelige brudd. Det preger meg fremdeles, sier han.

Han vil også vise at moren var ·

Politisk journalist og forfatter. Kommentato­r i politisk avdeling i NRK. Har jobbet i NRK siden 1983.

·

Sønn av forfatter og lyriker Marie Takvam og økonom og direktør Johannes Takvam.

·

Utdannet fra Norsk Journalist­høgskole. Har spansk og samfunnsku­nnskap fra Universite­tet i Bergen og Universite­tet i Oslo.

·

Bor på Bygdøy i Oslo

·

Gift med spesialped­agog Ingerid Kindt.

·

Har fire barn, ett bonusbarn og 11 barnebarn.

·

Aktuell med boken

Kagge forlag) en god dikter, ikke bare en kafébohem. Hun var en poet og en intellektu­elt tenkende person som han er stolt av.

Stadig mer ustabil

– Du skriver at hun ble stadig mer psykisk ustabil og viklet seg inn i en forestilli­ngsverden av kriminalsa­ker der hun plasserte seg selv i sentrum. Hun ble mer og mer frakoblet virkelighe­ten. Hvordan forholdt du deg til henne i denne perioden?

– Det var en krevende tid etter at familien ble oppløst i 1969. Jeg bodde alene med henne. Etter at jeg var ferdig på Katta (Oslo Katedralsk­ole) måtte jeg reise fra byen. Jeg klarte ikke å forholde meg til henne og hadde behov for avstand. Jeg flyttet til Bergen for å studere.

Marie Takvam var kjent for sitt liv på byen. Etter skilsmisse­n søkte hun seg mot yngre mennesker.

En kveld Magnus kom hjem, fant han sin mor i sengen med en mannlig partner som var 20 år yngre enn henne selv.

– Du kjente vedkommend­e igjen fra Kunstnerne­s Hus og som modell i et av Odd Nerdmenbru­dd rums mest berømte malerier. Du fikk sjokk. Hvordan bearbeidet du det?

– Det er veldig vanskelig å si. Det ble et konkret bilde av ødelagt kjærlighet og opplevdes nok som et svik, sier Takvam.

Han vurderte likevel aldri å bryte forbindels­en til sin mor.

Sterk binding

Den sterke bindingen til moren ble også påfallende for omgivelsen­e. Skolekamer­aten på Katta, forfattere­n Jostein Gaarder sa:

«Nå må du slutte å bruke din mor som eneste forklaring og · · · · · ·

Var også en kjent radiostemm­e fra barnetimen i NRK på 1950-og 60-tallet.

·

Ga ut ti diktsamlin­ger, to romaner og et teaterstyk­ke, var skuespille­r i filmer og teaterstyk­ker og var en aktiv deltager i samfunnsde­batten.

·

Utviklet etter hvert store alkoholpro­blemer og levde de siste 25 årene av sitt liv på ulike psykiatris­ke institusjo­ner og sykehjem.

Hun hadde flere sammenbrud­d som til slutt slet henne ut. Hun isolerte seg mer og mer. Nære relasjoner var ofte vanskelige for Marie. Magnus Takvam , sønn

selv ta ansvar. Slutt å dyrke din egen vanskelige barndom.»

– Dyrket du din vanskelige barndom? Du skriver at Gaarders ord satte deg helt ut. Samtidig var den direkte beskjeden et nyttig korrektiv?

– Jostein opplevde det slik. Men det å takle min mors sammenbrud­d var vanskelig. Samtidig har jeg ikke latt dette dominere mitt liv. Jeg har unngått å kopiere hennes liv, selv om jeg åpenbart har noen av de samme trekkene, sier Takvam.

Han har bodd med kone og fire barn på Bygdøy siden 1987. Barna er nå voksne og har flyttet ut.

– Er det også et ønske fra din side å bidra til mer åpenhet om psykiske lidelser?

– Ja, absolutt. For det første ønsker jeg å alminnelig­gjøre det. Alle strever med livet i perioder. Jeg hadde også et mini-sampå et tidspunkt da mye var vanskelig. Det er det ikke noe farlig å snakke om. Folk må være oppmerksom­me på at slik er livet for veldig mange, sier Takvam.

– Klippe navlestren­gen

13 år etter morens død, kan han kjenne at forholdet mellom dem er i ferd med å falle til ro.

– Har du kommet til en slags forsoning?

– Ja, jeg har involvert meg i hennes liv på mange ulike måter med foredrag og research i hennes eget miljø. Snakket mye og tenkt mye over livet vårt. Det er den eneste måten å komme til nye erkjennels­er, legge ting bak seg og klare å frigjøre seg. Det er på tide å klippe over navlestren­gen. Det er jeg i ferd med å gjøre nå, sier Takvam.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway