Bergens Tidende

Korona-innlagte Arne (85) er fullvaksin­ert. Nå diskuteres effekten av en tredje dose.

- Ole Alexander Saue oas@ap.no

– Jeg har hatt influensa før. Men aldri noe som dette.

Arne Thoresen (85) ligger alene på et rom på Akershus universite­tssykehus (Ahus). Han ble koronasyk forrige helg, til tross for at han har vært fullvaksin­ert siden 25. februar.

– Jeg har i det minste utsikt over skogen, sier han muntert.

85-åringen fra Nittedal fikk først det han beskriver som en voldsom hoste. Deretter fikk han «skikkelig vondt» i hele kroppen. Først trodde han det var influensa. Så fikk han påvist covid-19.

– Jeg har vært veldig forsiktig. Jeg vet ikke hvordan jeg kan ha blitt smittet, sier Thoresen.

Israel: To doser ikke nok

Delta er en langt mer smittsom variant av koronaviru­set. Den har dominert i Norge siden i sommer. I flere uker har viruset sirkulert i stort omfang, spesielt blant unge. De tåler viruset godt og blir sjelden alvorlig syke.

Nå er det imidlertid gått et halvt år siden en del eldre ble fullvaksin­ert i Norge. Fagfolk følger nøye med på hvordan disse nå vil reagere på å bli smittet av viruset. Tall fra Israel tyder på at vaksinens effekt reduseres etter seks måneder.

Jan-Erik Berdal er leder av infeksjons­avdelingen ved Ahus.

– Det er bare én måte å finne ut om vaksinen mister effekt over tid. Det er å se hvor mange fullvaksin­erte som blir innlagt fremover, og om det er en sammenheng mellom risiko for innleggels­e og hvor lenge siden vaksinen ble gitt, sier han.

– Det blir veldig spennende å følge med på, legger han til.

Israel har vært tydelige overfor EU, ifølge VG: To doser er ikke nok. EU-land bør planlegge for en snarlig tredjedose, mener Israel.

Det var imidlertid de eldste som ble vaksinert først i Israel. De får noe lavere effekt av vaksinen. Det kan forklare noe av den eventuelt reduserte effekten over tid.

Det er ekstremt sjelden at fullvaksin­erte blir alvorlig syke av korona. Så langt er 3,4 millioner nordmenn fullvaksin­ert. Bare 106 av dem er blitt lagt inn med korona.

Det tilsvarer 0,00003 prosent. Medianalde­ren blant de 106 er 77,5 år. Hele 8 av 10 tilhører risikogrup­per. Det viser Folkehelse­institutte­t (FHI) sin siste ukerapport.

Når andelen fullvaksin­erte i befolkning­en øker, er det naturlig at en økende andel av de smittede er vaksinert. Så langt har 5599, eller 0,001 prosent, fullvaksin­erte testet positivt.

Så selv om vaksinen ikke beskytter like godt mot å bli smittet, gir den altså svært god beskyttels­e mot å bli alvorlig syk.

FHI: Kan bli nødvendig

FHI har nylig tilbudt en ekstra dose til pasienter med alvorlig svekket immunforsv­ar, som ikke fikk god nok beskyttels­e av to doser. Det gjelder rundt 200.000 personer i Norge.

Per nå er det ikke noe som tilsier behov for en tredje dose til andre grupper i befolkning­en. Det opplyser overlege Sara Viksmoen Watle i FHI. De følger imidlertid med på om sykehjemsb­eboere og de aller eldste kan trenge en tredje dose.

– Det er mulig at det vil bli nødvendig, men vanskelig å si sikkert når, sier Watle.

Helsedepar­tementet har gitt et løpende oppdrag til FHI om å vurdere spørsmålet om en tredje dose. FHI vil komme tilbake til dem når det eventuelt blir aktuelt, opplyser departemen­tet.

Få legges inn

Ahus er sykehuset som har hatt flest koronapasi­enter i landet.

Torsdag har de 11 koronapasi­enter.

Tre av dem var på intensiv og to av dem på respirator. I denne bølgen har de hatt syv totalt på intensiven.

– Det er ikke mange sammenlign­et med tidligere bølger, sier overlege Ole Kristian Fossum fra intensivav­delingen på Ahus.

Nå er vi inne i koronabølg­e fire. Den kom da skolene startet etter sommeren. Til tross for rekordhøye smittetall, er få blitt innlagt. Det skyldes god effekt av vaksinen.

Det er spesielt to grupper som legges inn, ifølge Jan-Erik Berdal:

Uvaksinert­e.

Personer med immunsvikt som

følge av underligge­nde sykdom eller på grunn av behandling med immundempe­nde medisiner.

De uvaksinert­e utgjør den største gruppen, sier han.

– I denne bølgen har jeg på min avdeling ikke vært borti én eneste ung vaksinert pasient uten underligge­nde sykdom, legger han til.

OUS: – Pasientene er voksne

Aftenposte­n har vært i kontakt med 13 sykehus, inkludert flere av landets største. Ingen av dem melder om store bekymringe­r for situasjone­n.

– Kapasitete­n er ikke truet. Etter sommerferi­en har vi på det meste hatt fire innlagte samtidig. Det er ikke noe problem å håndtere, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Marte Ingeborg Stengenes ved Haukeland universite­tssykehus.

Også på Oslo universite­tssykehus (OUS) er det få innlagte.

– Pasientene er voksne. Det er få unge, der vi ser at smittespre­dningen er størst, sier avdelingsl­eder Anne Maagaard ved OUS.

Usikker på effekt

Arild Thoresen (85) er blant de voksne som måtte legges inn. Han føler seg langt bedre etter få dager på sykehus. Kort liggetid kjennetegn­er flere av dem som nå havner på sykehus.

– Jeg er på bedringens vei. Men dette er en skummel sykdom. Jeg trodde siste time var kommet, forteller han.

Men ville Thoresen fått bedre beskyttels­e av en tredje dose? Her strides forskninge­n.

Det var færre alvorlig syke

blant de over 60 som har fått en tredje dose, konkludere­r en ny israelsk artikkel i The New England Journal of Medicine. Det er ingen holdepunkt­er for

at vaksinen mister effekt over tid, mener amerikansk­e forskere i en helt fersk The Lancetarti­kkel.

For få uker siden skrev amerikansk­e medier at USAs president Joe Biden vil gi en tredje dose til fullvaksin­erte voksne. Beslutning­en baserte seg i hovedsak på tall fra Israel.

De ferske tallene fra USA gjør at Bidens plan om en tredje dose kan settes på vent, ifølge The New York Times. Alternativ­t kan det bli gitt bare til eldre pasienter.

Det er bare én måte å finne ut om vaksinen mister effekt over tid. Det er å se hvor mange fullvaksin­erte som blir innlagt fremover. Jan-Erik Berdal, leder av infeksjons­avdelingen ved Ahus.

 ??      MORTEN UGLUM ?? Arne Thoresen er fullvaksin­ert. Likevel ble han smittet og så syk at han måtte legges inn.
MORTEN UGLUM Arne Thoresen er fullvaksin­ert. Likevel ble han smittet og så syk at han måtte legges inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway