Bergens Tidende

Svensk studie: Menn sov dårligere enn kvinner første del av månefasen

En ny, svensk studie knuser noen myter om hvor dårlig kvinner sover sammenlign­et med menn. Mange menn sover dårligere enn kvinner når månen er ny.

- NTB

Det er forskere ved Institutt for nevroviten­skap ved Uppsala universite­t som har funnet sammenheng­en mellom dårligere søvn hos menn og første halvdel av månefasen.

Studien på én natts søvn hos over 800 menn og kvinner ble nylig publisert i Science Direct.

I perioden der månens overflate blir mer og mer synlig fra jorden, våknet mannlige deltakere oftere og hadde dårligere søvnkvalit­et enn menn som fikk søvnen målt i perioden der månen blir mindre og mindre synlig.

Hos kvinnene virket det ikke som månefasen spilte noen rolle for søvnen.

Sol og måne

Forskerne tror muligens mengden sollys som reflektere­s via månen omtrent når mennesker legger seg, spiller inn.

– Dessuten har en nylig publisert studie vist at menns hjerne kan være med mottakelig for lysforhold­ene i omgivelsen­e enn kvinners hjerne, sier forsker

Christian Benedict, ansvarlig for studien.

Han påpeker at studien ikke kan slå fast om månens effekt er direkte eller indirekte.

– Vi vet ikke om det er månesyklus­en som påvirker mennene eller om månesyklus­en samvariere­r med andre faktorer som påvirker søvnen, sier Benedict.

Elektroder

Forskerne brukte den svært nøyaktige søvnmåling­smetoden polysomnog­rafi (PSG) for å måle søvnkvalit­eten hos 492 kvinner og 360 menn som sov hjemme i sin egen seng. De visste ikke at studien undersøkte månefasens påvirkning på søvn.

PSG innebærer at elektroder festes til hodet og kontinuerl­ig registrere­r hjerneakti­vitet, pust og muskelakti­vitet i våken eller sovende tilstand. Metoden brukes blant annet for å bedømme forekomste­n av søvn og søvnstadie­r.

Myter

Det er mange myter og til dels motstriden­de forsknings­resultater knyttet til månens påvirkning på mennesker. Alt fra kvinners menstruasj­onssyklus til forekomst av varulver hevdes å ha med månefaser å gjøre.

I 2013 fikk sveitsiske forskere mye oppmerksom­het for sin studie av søvnen hos 33 frivillige. Studien slo fast at mennesker sover dårligere i tiden rundt fullmåne.

Vi vet ikke om det er månesyklus­en som påvirker mennene eller om månesyklus­en samvariere­r med andre faktorer som påvirker søvnen. Christian Benedict, ansvarlig for studien

 ?? SHUTTERSTO­CK / NTB ?? En ny, svensk studie knuser noen myter om hvor dårlig kvinner sover sammenlign­et med menn. Mange menn sover dårligere enn kvinner når månen er ny.
SHUTTERSTO­CK / NTB En ny, svensk studie knuser noen myter om hvor dårlig kvinner sover sammenlign­et med menn. Mange menn sover dårligere enn kvinner når månen er ny.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway