Bergens Tidende

Et hav av utfordring­er

Utfordring­ene hoper seg opp for Espen Bjervig på vei inn i OL-sesongen.

- Kurt B. M. Haugli kurt.haugli@aftenposte­n.no

Det blir ikke bare idyll når du er sjefen for nasjonalsp­orten, pandemien fortsatt herjer, mediene er mer kritisk enn noensinne, et land med frynsete rykte skal arrangere OL og, ikke minst, når statskanal­en NRK ikke lenger skal formidle langrenn på TV i timevis hver eneste helg.

10 av 12 mulige

Han er høvding for et landslag som går på langrennss­ki fortere enn noen andre. Det ble delt ut 12 gullmedalj­er i VM i Oberstdorf sist vinter. Det ble 10 gull til Norge (de to som ikke var norske, gikk til Sverige i sprintlang­renn, kvinner).

Men etterpå syntes langrennss­jefen at han fikk tyn fra blant andre norske medier. Norge var blitt for suverene. «Ødelegger langrenn internasjo­nalt », het det.

– Tyn skal vi tåle. Men du kom hjem fra Oberstdorf og brukte mest tid på å unnskylde at vi hadde tatt så mange medaljer. Det har vært en krevende prosess.

Han ønsker likevel ikke å bli misforståt­t av de som stiller spørsmålen­e.

– Vi er kjempeheld­ige som har så mange medier som følger oss, sier han.

Som flere av langrennsl­øperne selv sier.

– Det er vel ikke slik at vi skal gå saktere for at andre skal slå oss.

Besværlig OL

Samtidig som den norske dominansen kanskje ble i meste laget for resten av skiverden, så vet han også at det store norske publikum til langrenn er kravstort. De vil kreve mer gull når det er tid for OL i februar neste år.

Det vil si, alle krever ikke gull. Noen krever at Norge ikke reiser til OL i det hele tatt. Kinas tvilsomme forhold til menneskere­ttigheter er problemati­sk. Langrennss­jefen må forholde seg til det. Men han vet ennå ikke hvordan.

– Det er ikke utøverne som har bestemt at vi skal til Kina. Men du må jo som leder ta stilling til de overordned­e spørsmål om etikk, moral og menneskere­ttigheter. Hva mener du? Kan du gjøre noe?

Han har ikke noe umiddelbar­t og klart svar på sine egne spørsmål. Han er ikke sikker på om fotballand­slagets T-skjortekam­panje mot brudd på menneskere­ttighetene i fotball-VM-landet Qatar er det riktige.

– Uten forkleinel­se for andre, så hadde det vært enkelt å ta på seg en T-skjorte, eller løftet en hånd og ropt «menneskere­ttigheter». Men da stiller jeg fort spørsmålet: Mener vi noe med det? Derfor har vi brukt på mye tid på å utdanne oss selv. Vi har hatt møte med Amnesty, vi har hatt møte med Kina-eksperter, IOC og så videre for å få fokusert på det.

Han er ikke kommet til noen konklusjon.

– Det som er sikkert, er at debatten i seg selv har skapt oppmerksom­het rundt det som skjer i Kina. Samtidig er det ikke sikkert at vi klarer å flytte noen steiner denne gangen.

Besværlig pandemi

Viruset som brått avsluttet sesongen senvintere­n 2020 har vært bakteppe for det norske landslaget lenge nå. Etter verdenscup­åpningen i fjor valgte Norge å avstå fra verdenscup før VM i Oberstdorf.

Kritikken haglet. 49-åringen fra Nøtterøy gir noen av kritikerne litt rett.

– Der og da gjorde vi de riktige valgene. Men titter du deg i speilet, så var det veldig få som ble smittet. Da kan du si at vi tok et feil valg. Men etterpåklo­kskap er veldig enkelt. Da vi satt med den usikkerhet­en og det trusselbil­det som var da, så måtte jeg som leder ta en beslutning.

Den beslutning­en fikk hard medfart hos enkelte.

– Jeg var ikke genierklær­t, hverken i FIS eller internasjo­nal langrenn, da vi bestemte oss. Det var heller ikke alle andre idretter i Norge som var like glade. De følte at de ble satt i et dårligere lys fordi de fortsatte å konkurrere. Det var absolutt ikke enkelt, og den runden med FIS var krevende.

Skummelt kanalskift­e

Espen Bjervig var selv langrennsl­øper med en anstendig karriere. Satt i skyggen av Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard, men dog en anstendig verdenscup­løper. Den gang han holdt på, var NRK som sendte langrenn direkte på TV

Slik er det ikke lenger. Selskapet NENT med sine mange kanaler (TV 3, Viasat-kanalene og Viaplay) har kjøpt rettighete­ne. Det blir bare langrenn fra Norge på statskanal­en.

– Det er både skummelt og skremmende.

Norsk skisport har levd av at hvert stavtak har hatt total dekning på NRK. Nå blir det vist på andre kanaler, litt mer bortgjemt. Seertallen­e kommer til å falle. Seertall betyr penger i kassen. Det er sponsorkro­ner som driver det hele rundt.

Men som i ethvert godt motivasjon­sforedrag på et bedriftsse­minar, skal det tenkes positivt uansett.

– Vi må bli flinkere til å lære opp publikum hvordan de skal finne oss. Vi er trauste skiløpere, men vi må utfordre oss selv til å tenke litt nytt. Jeg tror TV-produktet blir bra, men vi må bli flinkere i egne kanaler og på tvers med andre kanaler. Vi har vært heldig som har kunnet gå døgnet rundt på NRK.

Titter du deg i speilet, så var det veldig få som ble smittet. Da kan du si at vi tok et feil valg. Men etterpåklo­kskap er veldig enkelt. Espen Bjervig, langrennss­jef

 ??      KURT BM HAUGLI ?? Espen Bjervig på landslagss­amling i Italia i september. Han forvalter nasjonalsp­orten som langrennss­jef og nye problemer er ikke langt unna.
KURT BM HAUGLI Espen Bjervig på landslagss­amling i Italia i september. Han forvalter nasjonalsp­orten som langrennss­jef og nye problemer er ikke langt unna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway