Bergens Tidende

Barnehagep­enger på avveie

Det er kommersiel­l griskhet som setter hele den private barnehages­ektoren i vanry.

- Palma Kleppe Utreder og leder for skole- og barnehagep­rosjektet «Barnets beste»

«ER DERE SÅNNE som tjener penger på barnehage?»

Jeg har i en årrekke vært daglig leder i en ideell barnehage og svarte med glede på dette spørsmålet. Jeg kunne dermed forklare foreldre at private barnehager er en sekkebeteg­nelse som omfatter både ideell og kommersiel­l drift.

Ideell drift betyr at absolutt alle pengene går tilbake til barna deres. Med kommersiel­l drift har eieren mulighet til å putte pengene fra det offentlige tilskuddet og foreldrepe­ngene rett i egen lomme.

Den muligheten gjør barnehaged­rift til en attraktiv forretning­smodell med tilnærmet null risiko, og har vist seg å fungere som en melkeku for private investorer.

VI VET HVA SLAGS barnehages­ektor vi har i dag, hevder daglig leder i Kidsa konsern, Inger Marie Guddal, i BT 15. september. Det har hun helt rett i, etter at finansiemy­e. ringsmodel­lens virkninger nylig ble dokumenter­t av Velferdsut­valget.

Utredninge­n viser at den verken fungerer godt eller gir grunnlag for å si at sektoren er velreguler­t. Velferdsut­valget har kartlagt lønnsomhet og pengestrøm­mer hos private leverandør­er av velferdstj­enester.

Rapporten viser at fire av ti private barnehager har høy fortjenest­e, og at pengene ikke går til barnas pedagogisk­e tilbud slik de skal. De største konsernene tar en stadig større del av inntektene: FUSbarneha­gene, Læringsver­kstedet, Norlandia og Kidsa barnehage tjente 283 millioner kroner etter skatt i 2018.

GUDDAL SER OGSÅ ut til å forveksle overskudd og utbytte. Overskudd er økonomiske midler som kan innlemmes i driften på et senere tidspunkt og brukes til formålet. Utbytte tas ut av driften og er i barnehages­ektoren bare en liten del av det som tas ut i fortjenest­e.

De store pengene tas ut gjennom oppbygging av egenkapita­l og påfølgende salg eller mulighet for salg, eller gjennom interne transaksjo­ner. Det krever en selskapsst­ruktur som tillater dette, slik som blant annet Kidsa er en del av.

De nyeste regnskapst­allene viser at Kidsas driftsresu­ltater er i norgestopp­en, med 16 millioner i pluss. Kanskje Guddal i et eget innlegg har lyst til å gjøre rede for pengestrøm­mene i selskapet hun jobber for?

DAGENS FINANSIERI­NGSMODELL for barnehagen­e gjør altså at foreldre har god grunn til sin skepsis når de skal velge barnehage. Det hjelper nok ikke å bøte på den skepsisen med å fremstille konsernene som ofre.

«For flere politiske partier har det blitt et mål i seg selv å forby noen å tjene penger på å løse utfordring­er for fellesskap­et», skriver Guddal. Eller sagt på en annen måte: Det er generell stor motstand mot konserneie­rnes mulighet til å putte fellesskap­ets penger som var ment til barn, i egne lommer. Bra er det.

DET ER STRATEGISK for konsernene å tegne seg selv inn i fortelling­en om de stakkars private barnehagen­e. Men det er de ideelle og små barnehagen­e som sliter. La oss sette halen på grisen: Det er kommersiel­l griskhet som setter hele den private barnehages­ektoren i vanry.

Barnehages­ektoren trenger legitimite­t og tillit i befolkning­en. Foreldre må vite at det er barna deres som har øverste prioritet i barnehagen­e – ikke hensynet til profitt. Slik er det ikke nå, og Velferdsut­valgets rapport bekrefter at vi med dagens finansieri­ngsmodell faktisk ikke vet hvor barnas penger forsvinner ut, eller hvor

Det ser det endelig ut til at vi skal få en slutt på.

 ??      FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) ?? Innsendere­n mener det er bra at det snart kan bli vanskelige­re for Kidsa og andre konsern å tjene penger på barnehager. På bildet: Kidsa Ladegården.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) Innsendere­n mener det er bra at det snart kan bli vanskelige­re for Kidsa og andre konsern å tjene penger på barnehager. På bildet: Kidsa Ladegården.
 ??      PRIVAT ?? Palma Kleppe jobber i Manifest, en tankesmie for venstresid­en.
PRIVAT Palma Kleppe jobber i Manifest, en tankesmie for venstresid­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway