Bergens Tidende

Mann dømt til fire års fengsel for voldtekt

– Om han husker hendelsen har ingen betydning for straffespø­rsmålet, ifølge dommen.

- Marianne Nilsen marianne.nilsen@bt.no

I Hordaland tingrett forrige uke forklarte en ung kvinne seg om hva som skjedde natt til søndag 18. oktober i fjor i Bergen sentrum.

Hun fortalte at hun rundt klokken 03.50 ble voldtatt i en park ved Kong Oscars gate/Strømgaten. Mannen skal ha dratt henne inn i noen busker og holdt henne fast, til tross for at hun gråt og gjorde motstand.

– Jeg forsøkte å dytte ham vekk. Men han gjorde det likevel. Han var aggressiv og pågående. Jeg gråt hele tiden, sa den unge kvinnen.

Fire års fengsel

Den tiltalte mannen (33) ble pågrepet 8. april i år etter DNA-treff. I retten kom det frem at mannens sperm og spytt ble funnet på kvinnen.

Mannen hevdet i retten at han ikke husker noe av det som skjedde den natten fordi han hadde drukket mye alkohol.

– Jeg fikk sjokk da politiet fortalte meg det. Men som jeg har sagt gang på gang, så husker jeg ingenting fra den natten, sa mannen.

Nå er mannen dømt til fengsel i fire år, ifølge en dom fra Hordaland tingrett.

«Om han husker hendelsen eller annet fra natt til søndag 18. oktober 2020 har ingen betydning for straffespø­rsmålet», står det i dommen.

Videre står det at mannen har fulgt etter kvinnen en svært lang strekning, cirka 550 meter og at han hadde flere anledninge­r til å avslutte forfølgels­en.

– Lettet

– Han aksepterer DNA-resultatet, men har ingen forklaring for hvordan det har kommet der. Jeg tror han husker, men bevisst velger å la være å forklare seg, sa aktor og statsadvok­at Magne Kvamme Sylta i sin prosedyre og krevde fire års fengsel.

Sylta sier mandag at dette er en viktig dom.

– Jeg er glad for at tingretten har fulgt mitt syn. Det skal være trygt å ferdes i byrommet. Dette er saker som følges opp av politiet og som prioritere­s, sier Sylta.

Den 33 år gamle mannen er også dømt til å betale den unge kvinnen 150.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.

– Hun er lettet over at han er dømt. Men vi har ikke gått gjennom dommen ennå og kan derfor ikke kommentere ytterliger­e, sier bistandsad­vokaten til den unge kvinnen, Hilde Cecilie Matre og legger til:

– Jeg vil berømme den gode og systematis­ke etterforsk­ningen i saken.

Mannens forsvarer, advokat Paal Berg Helland, sier han ikke kan kommentere dommen på nåværende tidspunkt.

 ??      TUVA ÅSERUD (ARKIV) ?? Den 33 år gamle mannen skal ha dratt den unge kvinnen inn i en busk i krysset Kong Oscars gate/Strømgaten og voldtatt henne.
TUVA ÅSERUD (ARKIV) Den 33 år gamle mannen skal ha dratt den unge kvinnen inn i en busk i krysset Kong Oscars gate/Strømgaten og voldtatt henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway