Bergens Tidende

Merkel-arvtaker rotet bort favorittst­empelet

Som leder for Angela Merkels CDU var Armin Laschet en tidlig favoritt til å bli Tysklands neste statsminis­ter. Men flere tabber har kostet ham fordelen.

- NTB-DPA

I løpet av en drøy måned er veien til regjerings­kontorene blitt betydelig brattere for 60 år gamle Laschet.

Nedturen begynte under flommen vest i landet i juli. En alvorspå tynget president Frank-Walter Steinmeier besøkte delstaten Nordrhein-Westfalen, som Laschet har styrt de siste fire årene. Mens Steinmeier hedret ofrene, fanget kameraene opp en flien rende Laschet i bakgrunnen. I tillegg var det mange som gjorde narr av delstatsmi­nisteren for å ha valgt pensko når han skulle besøke flomområde­ne.

I et tv-intervju fikk Laschet spørsmål om hvorvidt regjeringe­n hadde gjort feil i klimapolit­ikken. Da han svarte at det ville være feil «å endre politikken basert på bare én dag», var det mange som følte at han tok lett katastrofe­n.

Noen uker senere havnet den kristendem­okratiske partileder­en i hardt vær igjen; denne gangen var temaet Afghanista­n. Laschet antydet at «vi må ikke få gjentakels­e av 2015», en referanse til alle flyktninge­ne Tyskland tok inn det året – en avgjørelse han selv hadde støttet.

– Den som sier at 2015 ikke må gjentas, sier: Vi har bare råd til å vise slik menneskeli­ghet én gang, skrev Süddeutsch­e Zeitung og anklaget Laschet for å flørte med ytre høyre.

Full støtte fra Merkel

Tross disse tabbene og at sosialdemo­kratiske SPD har gått forbi CDU og søsterpart­iet CSU på målingene den siste tiden, stiller Merkel seg bak Laschet. På et valgkampmø­te nylig sa Tysklands statsminis­ter gjennom 16 år at hun er «dypt overbevist» om at Laschet er rett mann for jobben.

Laschet ligger også bak SPDleder og finansmini­ster Olaf Scholz når velgerne blir spurt om hvem de vil ha som statsminis­ter.

elv innen eget parti var ikke veien til toppen bare enkel for Laschet. Først i april, mindre enn et halvt år før valget, sikret han

 ??      MARTIN MEISSNER / AP / NTB ?? Som leder for Angela Merkels parti og med den drevne statsleder­ens støtte lå alt til rette for at Armin Laschet kunne bli Tysklands neste statsminis­ter. Flere tabber og svake målinger gjør det langt mer usi etter valget i september.
MARTIN MEISSNER / AP / NTB Som leder for Angela Merkels parti og med den drevne statsleder­ens støtte lå alt til rette for at Armin Laschet kunne bli Tysklands neste statsminis­ter. Flere tabber og svake målinger gjør det langt mer usi etter valget i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway