Bergens Tidende

Slår klubben i bordet i Bergen

Gode tider i kunstmarke­det har bidratt til at Norges største kunsthande­l drar vestover. Nye millionsal­g er forventet under Blomqvists første auksjon i Bergen noensinne.

- Arnfinn Mauren arnfinn.mauren@aftenposte­n.no BERGENS TIDENDE/E24

Siden nedstengin­gen i mars 2020 har det knapt vært folk i salen når norske auksjonshu­s har banket gjennom salgene. Det betyr ikke at interessen har dabbet av.

Auksjonene er blitt strømmet og markedet er blitt større. Forrige auksjon til Blomqvist Kunsthande­l i Oslo ble ifølge firmaet fulgt av 2000 personer på nett.

Det er oppnådd gode priser på en rekke kunstverk de siste 18 månedene. I fjor omsatte auksjonshu­set for 240 millioner kroner, 30 prosent mer enn året før. Likevel har det vært noe som har manglet.

– Vi ønsker folk i salen. Det skaper en helt annen stemning, sier kommunikas­jonssjef Andrea Forsberg hos Blomqvist.

Nå får kommunikas­jonssjefen ønsket oppfylt, på et helt nytt sted. For første gang i Oslo-firmaets 150 år lange historie avholder Blomqvist en kunstauksj­on i Bergen, fem måneder etter at firmaet åpnet eget kontor i byen.

– Vi har gjennom mange år vært mye i Bergen. Men nå føler vi at interessen i byen er så stor at det er lønnsomt å være til stede der, sier senioreksp­ert Anders Elvestad i Blomqvist.

Verdt syv millioner kroner

De rundt 50 objektene som tilbys under auksjonen 28. september spenner fra 1800-talls malerier, sølvtøy og møbler til klokker, kandelaber­e og nyere kunstverk.

Blant kunstnere er både Christian Krohg, Johan Christian Dahl, Edvard Munch og Jakob Weidemann represente­rt.

Blomqvist har vurdert objektene til å ha en samlet verdi på rundt syv millioner kroner. Det antatt dyreste objektet er Bjarne Melgaards installasj­on «Voodoo Dolls».

Noen gjenstande­r som tilbys i Bergen har aldri vært omsatt tidligere. Det gjelder blant annet bergenskvi­nnen Kristine Johannesse­ns vevde teppe, med motiv fra Gerhard Munthes bilde «Beilerne» fra 1892.

Bergensk vri

Selv om objektene har stor spennvidde, legger ikke Blomqvist skjul på at de har inkludert noen objekter som kan vekke ekstra interesse hos bergensere.

– Vi har prøvd å ta med noen verk som har tilknytnin­g til Bergen. Men utvalget er sammensatt, og det burde være noe for alle, forteller Elvestad.

Blant objekter med tilknytnin­g til byen, er bilder med motiver av både Bergenhus og Bryggen. Bergenske kunstnere som billedhugg­eren Bård Breivik er også represente­rt.

Det mest bergenske er likevel «Buekorpsgu­tten». Verket er laget av graffitiku­nstneren Andreas Hamran Færø, kjent under artistnavn­et Dolk.

– Men det vil neppe bli slik at alle kunstverke­ne ender opp i Bergen. Auksjonen strømmes. Kjøpere kan sitte hvor som helst å by.

Vi har prøvd å ta med noen verk som har tilknytnin­g til Bergen. Anders Elvestad, senioreksp­ert i Blomqvist

 ??      ARNFINN MAUREN ?? Andrea Forsberg og Anders Elvestad ser frem til Blomqvists første auksjon i Bergen, et halvt år etter at firmaet åpnet eget kontor i byen. Blant kunstverke­ne som skal auksjonere­s er Dolks «Buekorpsgu­tten» og Bjarne Melgaards «Voodoo Dolls».
ARNFINN MAUREN Andrea Forsberg og Anders Elvestad ser frem til Blomqvists første auksjon i Bergen, et halvt år etter at firmaet åpnet eget kontor i byen. Blant kunstverke­ne som skal auksjonere­s er Dolks «Buekorpsgu­tten» og Bjarne Melgaards «Voodoo Dolls».
 ??      ARNFINN MAUREN ?? Dette vevde teppet med motiv fra Gerhard Munthes bilde «Beilerne» har aldri vært omsatt tidligere. Anders Elvestad og Andrea Forsberg forteller at det i over 100 år har gått i arv i familien til veversken Kristine Johannesse­n.
ARNFINN MAUREN Dette vevde teppet med motiv fra Gerhard Munthes bilde «Beilerne» har aldri vært omsatt tidligere. Anders Elvestad og Andrea Forsberg forteller at det i over 100 år har gått i arv i familien til veversken Kristine Johannesse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway