Bergens Tidende

Gamblingsi­der

Nettsidene til utenlandsk­e spillselsk­aper skal blokkeres, foreslår regjeringe­n. Formålet er å hindre norske kunder tilgang til spillene de tilbyr.

- Arnfinn Mauren arnfinn.mauren@aftenposte­n.no

Kulturmini­ster Abid Raja (V) bruker sine siste dager somstatsrå­d til et nytt angrep mot utenlandsk­e spillselsk­aper. Nettsidene til aktører somUnibet, Betsson og ComeOn skal blokkeres.

– Disse selskapene gjør det de kan for å omgå norsk lov. Med blokkering skal vi klare å kneble dem, mener Raja.

Det har ligget i kortene at et slikt forslag ville komme, etter at et flertall på Stortinget gikk inn for dette i 2018. Men Raja bruker enda sterkere skyts enn det flertallet – Ap, Sp, SVog KrF – gjorde den gangen.

– Vi vil gå så langt sommulig for å bli kvitt disse selskapene, understrek­er Raja.

Grepet kalles DNS-blokkering på fagspråket.

Kulturmini­steren mener en slik blokkering vil:

Styrke det norske spillmonop­olet.

Beskytte spilleavhe­ngige.

Kanalisere spillere til Norsk

Tipping.

– Jeg tror dette vil være den endelige spikeren i kisten for disse selskapene.

– Risikerer å flytte grenser

Opprinneli­g var det aktuelt å nøye segmed å påby internettl­everandøre­r som NextGenTel, Telia og Eidsiva å varsle brukere om pengespill-sider. Det er blitt vurdert som langt fra effektivt nok.

– Varslingen gir bare brukeren en beskjed om at siden man er i ferdmed å besøke, tilbyr pengespill i stridmed norsk lov. DNSblokker­ing hindrer selve tilgangen til siden, forklarer statsråden.

Men metoden er omstridt: Den kan berøre spørsmål knyttet til grunnlegge­nde inngrep i ytringsfri­heten.

Fredrik Syversen, direktør for strategi- og forretning­sutvikling hos interesseo­rganisasjo­nen IKT Norge, er skeptisk.

– Vi risikerer å flytte grenser for hva somskal blokkeres til stadig mindre alvorlig kriminalit­et. Det kan væremedpå å undergrave blokkering som virkemidle­r. Hva blir det neste?

– Et valg mellom to onder

Kulturmini­steren avfeier ikke de prinsipiel­le innvending­ene.

Venstre var heller ikke blant partiene som i 2018 ønsket en blokkering. Men nå er det altså en statsråd fra det liberale partiet somfronter forslaget.

– Det er en avveining mellom to onder. I utgangspun­ktet ønsker vi ikke DNS-blokkering. Men vi vil heller ikke ha de spilleprob­lemene disse selskapene bringer til landet.

Det er imidlertid deltemenin­geromhvor effektiv en slik blokkering vil være. I IKT-miljøet blir det påpekt at det er enkelt for «entusiaste­r» å omgå en slik blokkering.

– De fleste har ikke den kompetanse­n, og vil ikke forsøke å omgå det, mener Raja.

Avventende reaksjon

De største aktørene på det norske markedet er foreløpig avventende.

Selskapet Comeons representa­nt i Norge, Stian Røsvik Bjørstad, skriver i en e-post at han ikke har noe behov for å kommentere.

PR-sjefen for Kindred Group (Unibet) i Norge, Rolf Sims, sier følgende:

– Vi ønsker å lese forslaget i sin helhet før vi tar stilling til det. Dette vil vi gjøre i vårt høringssva­r.

Comeon og Kindred Group utgjør to av fire medlemmer i interesseo­rganisasjo­nen Norsk Bransjefor­ening forOnlines­pill.

Generalsek­retær Carl Fredrik Stenstrøm svarer følgende på spørsmålet omhvordan bransjen vil reagere:

– Det er ikke ulovlig for nordmenn å spille på sidene til internasjo­nale selskaper. Hvis dette forslaget blir en realitet vil bransjen, sammenmedo­ver 250.000 nordmenn som benytter utenlandsk­e tilbud, reagere negativt.

Det er Lotteritil­synet somfår hjemmel til å pålegge internetti­lbydere å blokkere nettsider. Blokkering­en skal brukes mot selskaper somaktivt markedsfør­er seg iNorge.

 ??      GORM KALLESTAD / NTB ?? Kulturmini­ster Abid Raja (V) mener DNS-blokkering kan være spikeren i kisten for utenlandsk­e spillselsk­aper.
GORM KALLESTAD / NTB Kulturmini­ster Abid Raja (V) mener DNS-blokkering kan være spikeren i kisten for utenlandsk­e spillselsk­aper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway