Bergens Tidende

Amnesty: Taliban er i ferd med å bryte ned menneskere­ttighetene

En ny rapport viser omfattende brudd på menneskere­ttighetene i Talibans Afghanista­n. Det pekes på drap på sivile og blokkering av nødhjelp.

- NTB-Snorre Schjønberg

Amnesty Internatio­nal slår fast at Taliban ikke kaster bort tiden, men allerede er godt i gang med å bryte ned menneskere­ttighetene som er blitt oppnådd i Afghanista­n etter en 20 års lang kamp.

Sammen med den Paris-baserte menneskere­ttsorganis­asjonen

FIDH og Verdensorg­anisasjone­n mot tortur (OMCT), har Amnesty sluppet en rapport som dokumenter­er omfattende menneskere­ttsbrudd.

Det står i kontrast til inntrykket Taliban har søkt å skape offentlig, der gruppen har hevdet den vil respektere menneskere­ttighetene.

En lang rekke menneskere­ttsbrudd dokumenter­es ifølge Amnesty i rapporten.

Det handler om målrettede drap på sivile og soldater som har lagt ned våpnene, blokkering av nødhjelp til Panjshirda­len, restriksjo­ner for kvinners frihet og brudd på ytringsfri­heten og sivilsamfu­nnets rettighete­r.

– I løpet av bare fem uker siden de tok kontroll over Afghanista­n, har Taliban helt klart demonstrer­t at de ikke mener alvor i å beskytte eller respektere menneskere­ttigheter, sier Dinushika Dissanayak­e, Amnestys visedirekt­ør for Sør-Asia.

– Går fra dør til dør

– Vi har allerede sett en bølge av brudd, fra hevnangrep og restriksjo­ner for kvinner, til at demonstras­joner, mediene og det sivile samfunnet blir slått ned, sier Dissanayak­e.

Rapporten dokumenter­er nær

daglige brudd på menneskere­ttighetene siden Taliban inntok Kabul i august. Taliban går fra dør til dør i jakten på menneskere­ttsforkjem­pere, heter det.

Mange lever i frykt og har gått i dekning.

– Med tanke på frykten som råder, mangelen på mobilitet og at internett er stengt ned flere steder, er disse funnene trolig kun et lite bilde av hva som skjer på bakken, sier Dissanayak­e.

Menneskere­ttsgruppen­e ber FN sørge for robuste systemer som kan dokumenter­e menneskere­ttsbrudd i Afghanista­n og holde Taliban ansvarlige.

I arbeidet med rapporten har menneskere­ttsgruppen­e snakket med en mann de kaller Mahmud, som har flyktet fra Afghanista­n og er anonymiser­t av hensyn til egen sikkerhet.

Han forteller at han fikk beskjed om å overgi alt av utstyr og penger hans menneskere­ttsgruppe hadde i Kabul. Kolleger av ham er blitt banket opp, forteller han.

Amnesty har vist bildene av kollegaene til rettsmedis­inere som sier skadene antyder pisking.

Flere med burka

Enkelte kvinner har demonstrer­t i gatene, men flere av demonstras­jonene er blitt slått ned med makt av Taliban.

– Ble torturert

En kvinne med aliaset Nazir forteller at hun og vennen ble slått kraftig av Taliban etter at de deltok – Trusselen menneskere­ttsforkjem­pere på en demonstras­jon. opplever i Afghanista­n, – Vennen min ble pågrepet. er ekte. De er under angrep på Han ble grovt torturert og fikk alle fronter, siden Taliban ser armen brukket. Da Taliban slapp dem som fiender, sier Delphine fri, måtte de gi ham nye Reculeau i OMCT. klær fordi klærne hans var fulle

– De lever i konstant frykt for å av blod, sier Nazir. bli pågrepet, torturert eller verre, Taliban har gjentatte ganger sier hun og legger til at det interham avvist at de har begått menneskere­ttsbrudd, nasjonale samfunnet må ta grep. blant annet til

Et annet tegn på fryktkultu­ren NRK i Panjshirda­len i helgen. er at en stadig større andel – Dette fordømmer vi på det afghanske kvinner nå går med sterkeste. Det stemmer ikke. Det burka ute i offentligh­eten. Andre er propaganda, sa Taliban-kommandant kvier seg for å forlate hjemmet Gul Agha til NRK om uten en mannlig verge, og aktivitete­r påstandene om drap på sivile og er blitt stanset i frykt for blokkering av nødhjelp. konsekvens­er.

 ??      FELIPE DANA / AP / NTB ?? Afghanere i solnedgang­en i en bakgate i Kabul torsdag.
FELIPE DANA / AP / NTB Afghanere i solnedgang­en i en bakgate i Kabul torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway