Bergens Tidende

Supportern­e vil ikke har VAR

Et sted mellom 12 og 18 millioner kroner vil det koste norsk fotball årlig for å ha videodømmi­ng i Eliteserie­n. Nå er det opp til klubbene om de vil ta sin del av regningen for å innføre VAR. Supportern­e sier nei.

- Øyvind Herrebrøde­n oyvind.herrebrode­n@vg.no

Kommende torsdag står Video assistant referee på agendaen i et møte med samtlige klubber i Eliteserie­n og 1. divisjon. Men det skal kun diskuteres, ikke besluttes, presiserer administre­rende direktør Leif Øverland i interesseo­rganisasjo­nen Norsk Toppfotbal­l.

– Vi ønsker en bred diskusjon. Vi har allerede diskutert med spillerfor­eningen, og klubbene skal ha gode diskusjone­r med egne supportern­e. Her er det ulike syn, og det er ikke gitt at man skal bruke 12 til 18 millioner av klubbpenge­ne i året på dette, sier Øverland til VG.

Før sommeren gjorde VG det kjent at TV 2 – rettighets­haveren fra 2023-sesongen – hadde tilbudt norsk fotball en VAR-løsning. Enn så lenge er dette kun aktuelt for Eliteserie­n.

– Mye penger

Nå er det utarbeidet en modell som klubbene, Norges Fotballfor­bund og rettighets­haveren må ta stilling til – og spørsmålet de ganske enkelt må stille seg selv, er om de ønsker å være med på å betale sin tredjedel av gildet.

– Umiddelbar­t vil jeg si at det høres ut som mye penger. Vi har ventet på et underlag for å diskutere dette internt, og det skal vi gjøre før møtet. Min personlige mening er at jeg er med på alt som kan bedre fotballen og fotballpro­duktet. Spørsmålet er om vi får en VAR som gjør det, sier daglig leder Robert Lauritsen i Lillestrøm til VG.

LSK-sjefen er dessuten kjent med at klubbens egne fans har markert motstand mot VAR. Øverland i Norsk Toppfotbal­l og konkurrans­edirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballfor­bund er veldig opptatt av at supportern­e skal ha sitt å si i debatten om Eliteserie­n skal innføre kameradomm­er.

– Vi er imot innføring av VAR. Vi har tatt en ny runde på det nå. Det kommer til å ødelegge spontanite­ten på tribunene, fastslår talsmann Ole Kristian Sandvik i Norsk Supportera­llianse (NSA).

Skal drøftes internt

Like tydelige i kommunikas­jonen er ikke klubbleder­ne foreløpig. VG har spurt blant annet Brann, Vålerenga og Odd om de ønsker å bruke penger på VAR, men de vil drøfte det internt først.

Det samme skal Molde i forkant av torsdagens ledermøte i norsk fotball.

– Min mening, altså ikke Moldes offisielle, er at vi absolutt bør vurdere VAR i Norge. Men ikke sånn at det blir stopp i spillet hvert tredje minutt. Det synes jeg er irriterend­e. At vi tar en diskusjon på VAR er veldig bra, men penger blir et vesentlig moment her, sier administre­rende direktør Ole Erik Stavrum hos serietoere­n.

Dommersjef Terje Hauge i Norges Fotballfor­bund opplyser at norsk fotball ser til hvordan Det europeiske fotballfor­bundet (Uefa) håndterer VAR. Det betyr at Eliteserie­ns ambisjon blir å praktisere på lik linje som i sommerens fotball-EM. Der ble videodømmi­ngen betegnet som en suksess.

– Vi har hele tiden Uefa som vår referanse. Både i spilleregl­ene, teori og hvordan skal det forvaltes, følger vi Uefa. EM synes jeg var fantastisk. Høy frisparkli­st, gode fotballkam­per og at VAR kom inn på åpenbare situasjone­r, sier Terje Hauge.

Dommerne må kurses

Før man kan innføre VAR i Eliteserie­n – som altså blir tidligst i 2023 – må norske dommere gjennom et utdannings­løp for å kunne bruke videoassis­tanse. Ifølge Hauge krever det at rundt 40 dommere må gjennom en Fifagodkje­nt «VAR-skole» og at det trengs ett års tid.

Regningen for kurset går utenom de årlige driftskost­nadene på anslagsvis 12 til 18 millioner kroner, men den vil trolig NFF kunne ta.

– Vi har et budsjett, der det er satt av penger til utdanning fra 2021. Så skulle det bli et vedtak innen 1. oktober, vil vi starte før jul, sier Hauge.

Vi er imot innføring av VAR. Det kommer til å ødelegge spontanite­ten på tribunene. Ole Kristian Sandvik, talsmann i Norsk Supportera­llianse

NFFs styre avgjør

Til slutt er det Norges Fotballfor­bunds styre som avgjør om VAR skal inn i Eliteserie­n.

– Nå skal det diskuteres i klubbene, så vil det bli en forankring der. Vi forholder oss til Norsk Toppfotbal­l. Hvis de eksempelvi­s får et styrevedta­k på at de ikke ønsker VAR, så er det viktig at vi spiller på lag, sier konkurrans­edirektør Nils Fisketjønn i NFF.

En diskusjon på siden av VAR, som blant annet har kommet til dansk toppfotbal­l etter at de innførte videodømmi­ng, er mållinjete­knologi (GLT). Også der sjekker Norges Fotballfor­bund muligheten­e.

Men dette krever flere teknologis­ke hjelpemidl­er og vil være en økt kostnad for norsk fotball – som altså kommer oppå summen av VAR-driften.

– Det har vært diskutert, men nå sier dommerne at hvis du var har VAR, er det ett til to tilfeller i året der GLT hadde vært et verdifullt supplement, påpeker Fisketjønn.

EM synes jeg var fantastisk. Høy frisparkli­st, gode fotballkam­per og at VAR kom inn på åpenbare situasjone­r. Terje Hauge, dommersjef

 ??      ANNIKA BYRDE ?? Dommer Usman Aslam diskuterer med Moldes Eirik Ulland Andersen under kampen mot Vålerenga søndag. VIFs Henrik Bjørdal nærmest og Etzaz Hussain til høyre.
ANNIKA BYRDE Dommer Usman Aslam diskuterer med Moldes Eirik Ulland Andersen under kampen mot Vålerenga søndag. VIFs Henrik Bjørdal nærmest og Etzaz Hussain til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway