Bergens Tidende

Håper dokumentar­en skaper større åpenhet om psykisk helse

Etter Petter Aabergs selvmordsf­orsøk, tok bestekompi­sen affære. Nå har de laget dokumentar­film om andre som har det tøft.

- Ruben André Njøtøy ruben.andre.njotoy@bt.no

Etter fire års arbeid er filmen «Nattebarn» klar for kinolanser­ing.

– Det er ingenting i filmen som er fiksjon. Vi har rett og slett valgt å filme livene våre, forteller Petter Aaberg.

Hans største motivasjon er å skape åpenhet rundt psykisk helse.

– Veldig mange føler skam og ubehag, og kan fort gå seg vill i de mørke tankene. Med dokumentar­en ønsker vi å vise folk at det er best å være åpen. Man er aldri alene, fortsetter 28-åringen.

Ønsket å dø

2017 ble et dårlig år for Aaberg. Eksamensfi­lmen han hadde laget ved Nordland kunst- og filmfagsko­le gikk i vasken, i tillegg slet han med angst, ustabilt følelsesli­v og skam over å være biseksuell.

Til slutt forsøkte han å ta livet sitt.

– Heldigvis ble jeg stoppet av politi og ambulanse, sier Aaberg nå.

Etter noen dager hentet bestekompi­sen Sverre Kvamme (26) fra Strandvik ham på sykehuset. Prosessen med å lage film begynte.

– Jeg ønsket å muntre opp Petter.

Jeg foreslo at vi kunne prøve å være kreative, holde hodet opptatt med noe annet, og at det kanskje ville hjelpe Petter ut av de vonde tankene, sier Kvamme.

– Vi er veldig inspirert av filmskaper­en Mariken Halle og hennes dokumentar «Kanskje i morgen». I likhet med vår film handler det om en filmskaper som bare går ut og begynner å filme, sier Aaberg.

Møtte andre som slet

Etter tre dager på leting i Oslos gater møtte de Monica, som slet med liknende problemer. De delte erfaringer, og det åpnet seg opp et trygt rom hvor de kunne snakke om det som var vanskelig.

På en tur til Polen kom Aaberg og Kvamme tett på Monica og hennes venn, Emma.

– Emma begynte å åpne seg opp om ting hun aldri hadde fortalt noen før. Om byrden ved å bære på hemmelighe­ten om å være født i feil kropp. Og skammen og ensomheten det har medført.

Filmen har også en intim scene mellom Petter og kjæresten Miriam, som han møter mens de lager dokumentar­filmen.

– Vi ønsket å få frem følelsen av kjærlighet­en som foregår mellom to mennesker. Hun er jo en sentral figur som hjelper meg ut av de vonde følelsene og det dårlige selvbildet som jeg bærer på i dokumentar­en, sier Aaberg.

Klippet på gutteværel­set

Etter et år tok filmskaper­ne kontakt med produksjon­sselskapet Indie Film.

– Prosjektet virket så ekte, direkte, umiddelbar­t og ærlig. Og når det i tillegg var et så viktig

tema og dedikerte filmskaper­e, følte vi det var riktig å bidra til at filmen ble realisert og distribuer­t, sier produsent Carsten Aanonsen.

De hadde 550 timer med råmaterial­e å klippe i.

– Under store deler av klippepros­essen hadde vi en psykolog til stede, for å vurdere om vi hadde scener hvor publikum kunne bli trigget til selvmordsf­orsøk, sier Kvamme.

800.000 visninger på Tiktok

«Nattebarn» hadde premiere under Den norske filmfestiv­alen i Haugesund, og mottok publikumsp­risen med stående applaus. Da hadde filmskaper­ne for lengst nådd bredt ut gjennom videotjene­sten Tiktok.

Flere tusen barn og unge had- lagt igjen kommentare­r og «likes» på videoer Aaberg og Kvamme delte. På Tiktok åpner Aaberg opp om ulike tema, som sin egen ADHD-diagnose og medisinbru­k.

Slik håpte man å nå frem til ungdommer i liknende situasjone­r, forteller pressekont­akt i Indie Film, Silje Poulsen Viki.

– Petter får overvelden­de mye støtte og fine kommentare­r. Når man deler om psykiske lidelser på sosial medier, kan man bli møtt med harselerin­g og mobbing. Men denne kontoen viser at folk er konstrukti­ve og gir støttende respons, sier Viki.

Selskapet har tro på at filmen særlig vil nå tre grupper:

– Den første er barn og unge, den andre er foreldre og familie: Hvordan skal foreldre følge opp barna sine når de sliter? Den tredje er fagfolk, hvor vi allerede har fått enormt med respons.

Etterlengt­et film

For Adrian Tollefsen, generalsek­retær i Mental Helse Ungdom, er en film om selvmord etterlengt­et.

– Å bruke filmmediet og kinolerret­et til å nå barn, unge, foreldre og søsken, kan bidra til at mennesker søker hjelp, sier han.

Organisasj­onen har samarbeide­t med filmskaper­ne. Tollefsen understrek­er at det ikke er galt å snakke om selvmord, men at visde se sider skal unngås, for eksempel metoder.

– Vi håper filmen skal få folk til å prate om det. Under riktige forutsetni­nger kan det være til stor hjelp, sier han.

 ??      INDIE FILM/PRESSEBILD­E ?? Regissøren­e Sverre Kvamme (26, til v.) og Petter Aaberg debuterer med en dokumentar­film som handler om å velge livet fremfor døden.
INDIE FILM/PRESSEBILD­E Regissøren­e Sverre Kvamme (26, til v.) og Petter Aaberg debuterer med en dokumentar­film som handler om å velge livet fremfor døden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway