Bergens Tidende

FILM «Vær her»

Selv om «Vær her» har mange varme og gode øyeblikk, tar den ikke lett på den alvorlige tematikken.

- Lars Frøyshov Filmanmeld­er

·

Regi: Ragnhild Nøst Bergheim

·

Norsk Dokumentar 2021

·

Premiere: 17. september

EN AMERIKANSK­E FORFATTERE­N MerritMall­oy skrev «Å huske er det motsatte av å være her nå; det er å være der nå.» Tapte minner er noe av det første man assosierer med demens, for hva skjer når minnet om den man er og har vært svinner hen fra en selv? I «Vær her» tar regissør Ragnhild Nøst Bergheim ossmed inn i livene til tre mennesker somlever med ulike former for demens.

Jan, Mimi og Sigvald gir oss et

i hvordan livet med demens er. Jan er den eneste somfremdel­es bor i egen bolig, mens Mimi og Sigvald bor på sykehjem. Vi får bli med på butikken for å kjøpe tobakk og i bursdagsse­lskap for å feire livet. Hverdagsli­vet byr på både lysglimt og frustrasjo­ner. Ragnhild Nøst Bergheim skildrer sine hovedkarak­terer med varme og respekt. Det er tydelig at de føler seg trygge i hennes og kameras nærvær, og at de har tilbrakt nok tid sammen.

Regissøren gjester lerretet ved to anledninge­r, men vi kjenner hennes rolige tilstedevæ­relse bak kamera, både sommedmenn­eske og filmskaper. Alltid med en verdighet og respekt som går somen rød tråd gjennomfil­men. Mimis tvillingsø­ster og Sigvalds kone er to gode eksempler på hvordanmin­ner kan leve videre selvomde forsvinner fra en selv, om det er å synge en sang sammen eller å bliminnet på atman er verdsatt av de man har rundt seg.

FILMENBALA­NSERER GODTmellom det triste, vemodige og frustreren­de og det fine, kjærlige og forløsende. Dette er enfilmsoml­egger opp til refleksjon­er rundt det å væremennes­ke og hva somgjør livet verdt å leve. Ting vi kanskje tar for gitt i det daglige, om det skulle være å smøre en brødskive eller å knyte skolissene, kan være enorme hinder for noen med demens. Bergheim oppfordrer oss til å bedre forstå utfordring­ene rundt sykdommen, med vekt på tålmodighe­t og god kommunikas­jon fra pårørende og helseperso­nell.

MUSIKK SPILLER EN VIKTIG rolle i mange menneskers liv, og musikktera­pi blant demenspasi­enter blir stadig mer utbredt. I Mimis tilfelle er det noe trygt og gjenkjenne­lig i tonene fra radioen. For Jan er det gitaren og minnene ombandet hans, The Shades, somfår det til å krible i kroppen. For Sigvald er det det elektriske­pianoet somfår fingrene til å glemme motoriske utfordring­er og danse av gårde på tangentene. Sigvald Tveit har over 2200 registrert­e verker hos Tono og har blant annet skrevet melodien til «Tenn lys». Dette nevnes riktignok ikke i filmen, da Bergheim har et klart fokus på det somskjer her og nå.

«Vær her» dveler ikke ved fortiden, men gir oss korte glimt av levde liv. Selv om filmen sørger over tapte minner, feirer den også de gode øyeblikken­e som oppstår i nuet. ·

 ??      HERLIG FILM/EUFORIA ?? Regissør Ragnhild Nøst Bergem viser forståelse og omsorg for hovedrolle­ne sine både foran og bak kamera.
HERLIG FILM/EUFORIA Regissør Ragnhild Nøst Bergem viser forståelse og omsorg for hovedrolle­ne sine både foran og bak kamera.
 ??      HERLIG FILM/EUFORIA ?? Gjensynsgl­eden er alltid stor når tvillingsø­strene Mimi og Lise treffer hverandre.
HERLIG FILM/EUFORIA Gjensynsgl­eden er alltid stor når tvillingsø­strene Mimi og Lise treffer hverandre.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway