Bergens Tidende

Natursatsi­ng uroer utbyggere

Bergen må slutte å bygge ned natur, mener miljøbyråd Thor Haakon Bakke. Nå setter byrådet av flere millioner til vern. Utbyggere frykter dyrere boliger.

- Erik Fossen erik.fossen@bt.no Joakim Pedersen (foto) joakpede@gmail.com

– Naturen taper gang på gang. Prosjekter som dette viser at naturen kan vinne litt, også.

MDG-politiker Thor Haakon Bakke ser fornøyd utover Lynghaugpa­rken i Fyllingsda­len. Mens øyenstikke­re surrer i sivet, jobber Bymiljøeta­ten med å få mer av det gamle bekkefaret fra Lynghaugtj­ørna frem i lyset.

Bærbusker, flere gangbroer og en naturlekep­lass er flere av tiltakene som skal sørge for at både mennesker og dyr trives bedre i området hvor Sælenvassd­raget begynner.

– Drømmen er at sjøørret og villaks en gang skal vandre opp her. Da snakker vi langt frem i tid, men i teorien er det mulig, sier miljøbyråd­en.

I fjor sørget byrådet for at den nye klimaetate­n ble styrket med seks millioner kroner årlig. I årets budsjettfo­rslag settes det av nye 6,5 millioner kroner årlig til å beskytte naturen bedre.

– Kommunen har bedre kontroll på klimagassu­tslipp enn tap av natur. Det er merkelig, for folk har et nærere forhold til naturen enn til abstrakte utslippsta­ll, sier Bakke.

Pengene skal i hovedsak gå til bedre kapasitet og kompetanse på natur i kommunens byråkrati. Det skal gi folkevalgt­e bedre grunnlag for å ta avgjørelse­r som berører naturen.

– I dag fatter vi ofte vedtak uten å vite hva som blir konsekvens­ene for naturen. Det blir for tilfeldig, sier Bakke.

Eget arealregns­kap

Da arbeidet med en ny strategi for blågrønne strukturer startet opp i sommer, var derfor bestilling­en klar: Bergen må få et eget arealregns­kap.

Det vil si en detaljert oversikt over omfanget av forskjelli­ge naturtyper. Da kan man også holde oversikt over hvor mye som bygges ned – eller tilbakefør­es, slik som ved Sælenvassd­raget.

– En bedre kartleggin­g vil gi kunnskap om hva som vil gå tapt som konsekvens av forskjelli­ge vedtak, sier han.

Ifølge organisasj­onen Sabima, er arealendri­nger hovedtruss­elen for 90 prosent av de rødlistede artene i Norge. Ifølge FN truer den globale naturkrise­n med å utrydde én million arter.

En undersøkel­se gjort for WWF viser at tre av fire nordmenn er bekymret for tap av natur.

– Vi snakker ofte om fortetting av hensyn til klima og transport, men det handler minst like mye om å spare natur som dette. Nærnaturen er også viktig for folk, enten det er på byfjellene eller her utenfor døren deres.

Dagens nyord: «arealposit­iv»

På sikt ønsker derfor Bakke at både mennesker og dyr skal få enda mer grøntareal å boltre seg på. Han vil bruke arealregns­kapet til å strekke seg etter et «ekstremt hårete mål», nemlig arealposit­ivitet.

Det vil si at Bergen kommune fra år til år skal kunne bokføre større naturareal­er enn før – til tross for alle små og store utbygginge­r.

– Skal du bygge ned noe grønt, må du restaurere eller tilføre et grøntområd­e et annet sted, sier Bakke.

Målet er at så lite grønt areal som mulig bygges ned. I tillegg kan utbyggere måtte vise at de bidrar med nye, grønne områder i arealregns­kapet før de får stikke spaden i jorden.

– Har byen plass til å vokse hvis vi ikke skal røre naturen?

– Ja. Det finnes grå og bebygde arealer som er fullt mulig å transforme­re. Det er noe mer krevende, men også en spennende utfordring, sier Bakke.

– Er det ikke fare for at utbyggere heller tar med seg prosjekten­e sine til nabokommun­er?

– Nei, jeg mener det ikke er det. Blant annet fordi mer natur gir en bedre by, også for menneskene som bor her, og at det vil tiltrekke seg flere innbyggere, sier Bakke.

Jeg skjønner at man ønsker særskilte regler for Bergen, men det som foreslås her vil føre til at prisen på areal går kraftig opp. Per Jæger, administre­rende direktør i Boligprodu­sentenes Forening

Frykter prisvekst

– Jeg skjønner at man ønsker særskilte regler for Bergen, men det som foreslås her vil føre til at prisen på areal går kraftig opp. Det må de som kjøper boliger eller næringslok­aler betale, sier Per Jæger.

Som administre­rende direktør i Boligprodu­sentenes Forening har han uttrykt stor misnøye med kommunens boligpolit­ikk. Den blir ikke mindre nå.

– Det kan godt være viktig å bevare grønne areal, men da må vi lage noen felles regler for hele landet og ikke begynne på et sted der det nesten ikke finnes plass å bygge på. Utbyggerne i bergensomr­ådet er veldig bekymret, for det virker ikke som byrådet har som mål å få tilstrekke­lig boligbyggi­ng i Bergen.

– Byråd Bakke mener det er plass nok på allerede bebygd areal.

– Jo, men da koster utbygginge­n mer. Da bør byråden være ærlig på at han vil legge på prisen for de som skal kjøpe bolig eller næringslok­aler, sier Jæger.

Vil på skatteutva­lg

Også i Høyre er man skeptisk til grep som kan gjøre utbygging i Bergen vanskelige­re.

– Arealposit­ivitet høres kanskje fint ut på papiret, men foreløpig er jeg usikker på hva som skal til. MDG sier allerede nei til de fleste utbygginge­r, da blir dette kanskje bare et hypotetisk spørsmål, sier Charlotte Spurkeland, fraksjonsl­eder i utvalg for miljø og byutviklin­g.

Hun mener man først bør se hva det statlige utvalget som går gjennom skattesyst­emet konkludere­r med neste høst.

– Flere har tatt til orde for en nasjonal arealavgif­t hvor den som forurenser eller bygger ned betaler, noe som kan være fornuftig. Da virker det uforholdsm­essig hvis kommunen kan pålegge dem å erstatte natur i tillegg, sier Spurkeland.

 ?? ?? I Lynghaugpa­rken er mer av Sælenvassd­raget nå tilgjengel­ig enn da byråd Thor Haakon Bakke gikk på ungdomssko­le i området. Målet er større trivsel både for mennesker og dyr.
I Lynghaugpa­rken er mer av Sælenvassd­raget nå tilgjengel­ig enn da byråd Thor Haakon Bakke gikk på ungdomssko­le i området. Målet er større trivsel både for mennesker og dyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway