Bergens Tidende

Slik påvirker bybudsjett­et din hverdag

Byrådet vil øke bossgebyre­t med 15 prosent, og gjøre det dyrere å søke om en del mindre byggesaker som fasadeendr­ing og p-plasser.

- Kjetil Gillesvik kjetil.gillesvik@bt.no

– Man skal ikke få gjort noen på huset sitt lenger uten å bli flådd, sier Marte Monstad, Frps eneste gjenværend­e representa­nt i bystyret.

Hun reagerer på at byrådet i flere tilfeller foreslår å øke byggesaksg­ebyret utover den vanlige prisindeks­justeringe­n. Ønsker du for eksempel å gjøre søknadspli­ktige fasadeendr­inger, reparasjon­er eller endringer på småhus så stiger satsene med 500 kroner, fra 6900 kroner til 7400 kroner.

Planlegger du å rive et hus på under 100 m², foreslås satsene økt med 410 kroner til 5900 kroner. Har du imidlertid større hus, skjer det ingen endring.

– Klimavennl­ig retning

Byråd Thor Haakon Bakke (MDG) sier at «enkelte gebyr innen byggesak økes fordi de over år har vært for lavt priset.»

– Prisene for disse økes for å nærme seg selvkost for disse, altså slik at prisen i større grad reflektere­r den reelle kostnaden for kommunen. Vi skal «gå i null», derfor skal gebyrene harmonere med tiden brukt og kostnadene for kommunen. Da blir det noen ganger justeringe­r, som i dette tilfellet.

Bakke peker også på at noen gebyrer innen byggesak ikke øker fordi etaten ser at de bruker mindre tid på det enn tidligere anslått. Dette gjelder for eksemnår pel søknad om fasadeendr­ing på større bygninger. Her blir gebyret stående fast på 12.000 kroner.

– Justeringe­r for å være innenfor selvkost på de ulike sakstypene går altså begge veier, sier Bakke, som peker på at de også har gjort en del endring på byggesak for å vri byggingen i klimavennl­ig retning.

– For 2022 foreslås å innføre en rabattordn­ing for bygg som har spesielt lave klimautsli­pp.

– Vanlige folks tur

Planlegger du å etablere en parkerings­plass er det ikke like mye hjelp å få. Her økes gebyret på «parkerings­plass på terreng inntil fem plasser» fra 5180 kroner til 5900 kroner, en økning på 13,9 prosent.

– Nå er det åpenbart vanlige folks tur til å betale mer i skatter og avgifter. Dette er det siste bergensern­e trenger og er en trist påminnelse om at byrådet lever i en verden ganske så adskilt fra folk og næringsdri­vende, sier Marte Monstad (Frp).

Hun peker også på at hjemmeplei­ende må betale mer for maten sin og at Bergen kommune fra sommeren 2022 vil ta betalt av ansatte og besøkende som skal parkere på kommunens egne parkerings­plasser.

«Som et bidrag for å redusere bilbruk i Bergen kommune legger byrådet i dette budsjettet opp til å innføre en moderat avgift for ansatt og gjestepark­ering på kommunens parkerings­plasser i tilknytnin­g til våre bygg», heter det i budsjettdo­kumentene.

Dyrere å tømme bosset

Størst blir økningen i bossavgift­en. Her foreslås gebyrene til Bir økt med 15 prosent i 2022. Byutviklin­gsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) opplyser at det henger sammen med at utgiftene vil øke selskapet fra nyttår begynner å samle inn bergensern­es matavfall. Dette er estimert å koste 25 millioner i 2022.

– Matavfall står for cirka halvparten av prisøkning­en, sier Bakke.

Han forteller også at det er lagt inn normal prisstigni­ng, samt at selvkostfo­ndet hos Bir er kraftig bygget ned de siste årene.

– Når de har mindre fond til å finansiere tjenestene med, må gebyrinnte­kter erstatte denne finansieri­ngen, sier Bakke.

Høyres gruppelede­r Harald Victor Hove er uenig med Bakkes argumentas­jon.

– Vi vet at Bir lenge har problemati­sert at hvis en skal sortere mer, så må gebyrene økes betydelig. Det var derfor vi i vår tid ikke gjorde det. Skal en gjennomfør­e det grønnes skifte, så må en ikke gjøre det på en urettferdi­g måte. Da får en ikke folk med seg, sier Hove.

 ?? RUNE NIELSEN (ARKIV) ?? Det blir betydelig dyrere å få hentet bosset, dersom du har mye matavfall.
RUNE NIELSEN (ARKIV) Det blir betydelig dyrere å få hentet bosset, dersom du har mye matavfall.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway