Bergens Tidende

– Å gå to i samtalen var del av et sikkerhets­aspekt

Hovedtilli­tsvalgt Arne Hernes sier det ble gjort en vurdering før møtet med den drapssikte­de mannen.

- Adalheidur Audardotti­r Oldeide adalheidur.oldeide@bt.no Marius Wiig Holmen marius.wiig.holmen@bt.no Alice Bratshaug (foto) alice.bratshaug@bt.no

Hernes er ansatt ved Nav Årstad, og hovedtilli­tsvalgt. Han sier at han opplever at Nav har gode rutiner når det kommer til sikkerhet.

Én mann er pågrepet og siktet etter at to Nav-ansatte i Bergen ble knivstukke­t. En kvinne i 50årene er død, mens en kvinne i 30-årene er lettere skadet.

Hendelsen skjedde under et planlagt møte med den drapssikte­de mannen.

– De har tatt en vurdering på at de skulle gå to i samtalen. Dette var en del av sikkerhets­aspekt, sier Hernes.

Kan gi reaksjoner

Han sier at å gå to i en slik planlagt brukersamt­ale ikke er noe man alltid har gjort.

– Men det vil nok bli praksis fremover.

Som en del av sikkerhets­arbeidet i Nav, har de en rekke såkalte «reaksjoner» de kan gi dersom en bruker utøver trusler eller vold, ifølge Navs egne veiledere.

En av disse reaksjonen­e er at det er to Nav-medarbeide­re til stede under samtalene med brukeren.

Kommunaldi­rektør for arbeid, sosial og bolig i Bergen kommune, Tommy Johansen, kjenner ikke til historikke­n bak vurderinge­n om å være to i brukermøte­t mandag:

– De ansatte gjør vurderinge­r ut ifra opplysning­ene man sitter på. Det kan være at man har hatt møter tidligere der det har vært krevende.

Men det må ikke nødvendigv­is være en reaksjon etter utøvd vold eller trusler som ligger til grunn, sier Johansen på et generelt grunnlag.

– Det kan for eksempel skyldes brukers ønske, som at man vil ha referat i etterkant eller to meninger på saken, sier han.

Den mest alvorlige reaksjonen er fysisk utestengel­se fra kontoret. Nav-kontorene er pliktet til å se om de kan finne alternativ­e reaksjoner før de utestenger en bruker.

 ?? ?? Arne Hernes er hovedtilli­tsvalgt og ansatt ved Nav Årstad.
Arne Hernes er hovedtilli­tsvalgt og ansatt ved Nav Årstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway