Bergens Tidende

Høststorm skaper skred av farevarsle­r

Årets første høststorm har ført til at Meteorolog­isk institutt har sendt ut så mange farevarsle­r at de nesten har gått i surr selv.

- NTB-Ole Henrik Tveten

Meteorolog­isk institutt har sendt ut farevarsle­r i høyt tempo i det siste. Så mange varsler er sendt ut at de selv sier at de nesten går i surr.

Farevarsle­ne har strukket seg over hele Norge, fra nord til sør – med varsel om vindkast på opp mot 35 meter i sekundet enkelte steder.

– Det er årets første høststorm som ligger ute i Norskehave­t, sier statsmeteo­rolog Martin Granerød til NTB.

Været skulle roe seg flere steder i løpet av onsdag, men det betyr ikke at vinden gir seg med det første. For torsdag har Meteorolog­isk institutt sendt ut gult farevarsel for vind for hele Hordaland, Rogaland og Agder.

«Fest løse gjenstande­r og vær forberedt på kraftig vind», skriver Meteorolog­ene på Twitter.

– Med all denne vinden er det greit å være forberedt på at det kan blåse raskt opp ute på kysten, og det er viktig at man sjekker værmelding­en. Dette gjelder også oppe i fjellet, sier Granerød.

Fest løse gjenstande­r og vær forberedt på kraftig vind. Meteorolog­ene på Twitter

Klam fredag i vest

Onsdag var den kraftigste vinden i de nordlige delene av landet, mens det er i sør vi finner den kraftigste vinden torsdag. Så vil vinden roe seg noe – men regnet gir seg ikke før helgen.

– Fredag ser det ut til at et nytt lavtrykk vil prege været på Vestlandet, med lange perioder med regn. Det blir liten til stiv kuling, kanskje sterk kuling i nærheten av Stad, sier Granerød.

Selv om temperatur­ene på Vestlandet kan komme opp mot 14 grader, blir det en våt værtype.

– Det blir en klam fredag, ifølge meteorolog­en.

Fredag ser det ut til at et nytt lavtrykk vil prege været på Vestlandet, med lange perioder med regn. Statsmeteo­rolog Martin Granerød

Vestlandet må ta støyten

Granerød sier at det er Vestlandet som må ta støyten når været kommer inn fra havet, mens det østafjelsk­e ligger i le.

– Det blir nok delvis skyet og perioder med sol, og temperatur­ene kan krype opp mot 16 grader, sier meteorolog­en om været på Østlandet frem mot helgen.

Skulle det mot formodning komme nedbør på Østlandet, er sannsynlig­heten størst torsdag.

– Men det blir i så fall ikke mye, sier Granerød.

Forholdsvi­s mildt i nord

Nord-Norge gjør unna det verste

Meteorolog­ene varsler gult farevarsel flere steder og oppfordrer folk til å feste løse gjenstande­r og være forberedt på kraftig vind.

Mer regn lørdag

På Vestlandet kan det fremdeles gå noen regnbyger lørdag, men det blir mer skiftende skydekke. Søndag ventes delvis skydekke og 15–16 grader.

I Midt-Norge går man mot en lørdag preget av bygeaktivi­tet, mens det ser noe bedre ut søndag. Temperatur­ene vil ligge et par grader under det de har på Vestlandet.

Østlandet er værvinnere­n når vi kommer til helgen. Her kan man se fram mot 17–18 grader både lørdag og søndag.

– Med dagens prognose ser helgen veldig bra ut, men det skal ikke mye endringer til i lavtrykken­e før det blir endringer i været, sier meteorolog­en.

 ?? TOR ERIK SCHRØDER / NTB ??
TOR ERIK SCHRØDER / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway