Bergens Tidende

Drapssaken

Onsdag forklarte lederen av hospitset seg i dobbeltdra­pssaken.

- Adrian Brudvik adrian.brudvik@bt.no

Nattevakte­n på hospitset står sammen med to andre menn tiltalt for å ha drept Jan-Øystein Ask Hilby og kjæresten Silje Helen Kvandal i Møllendals­veien i fjor.

Han innrømmer å ha vært med på opprydning­en etter drapene, men nekter for å ha hatt noe med drapshandl­ingen å gjøre.

Ifølge ham selv, deltok han fordi han var redd for å selv bli drept av en av de medtiltalt­e.

Rettssaken har allerede pågått i tre uker.

– Vanskelig å forstå

– Da han ble kjent med at to personer ble drept, løp han ikke til politiet. Hvordan kunne han havne i den situasjone­n?

Det spørsmålet stilte nattevakte­ns forsvarer, Eirik Ulvesæter, til vitne Kjetil Aarvik i retten onsdag.

– Jeg synes det har vært ytterst, ytterst vanskelig å forstå.

Jeg har mang en gang vært forbanna på NN (nattevakte­n), for han kunne med en telefon til meg fått bistand, svarte han.

Aarvik er driftslede­r og daglig leder på Hospitset, som er eid av selskapet Alfa Bergen AS. Her er Aarvik styreleder, mens konen står oppført som eier.

Ifølge Aarvik var nattevakte­n innleid over en toårsperio­de, men ikke ansatt i Alfa Bergen.

– Redd for konsekvens­ene

Aarvik forklarte at han hadde inntrykk av at beboerne på hospitset mente nattevakte­n var en «god sosialarbe­ider».

Aarvik fortalte blant annet en historie om at nattevakte­n tidligere hadde latt en person med rusproblem­er bo hos seg. Personen skyldte penger, og oppholdet hos nattevakte­n skal ifølge

Aarvik ha endt med at nattevakte­n ble ranet.

– Det er mer for å vise omsorgen og omtanken til noen som hadde det tøft ute. Men også for å vise dumsnillhe­ten og naiviteten, sa Aarvik om hvorfor han fortalte dette.

Han forklarte at nattevakte­n i tiden etter drapene var «veldig i ubalanse» etter mangel på søvn. Ifølge Aarvik fremsto nattevakva­kten ten som veldig redd.

– Han var redd konsekvens­ene dersom han snakket, forklarte og bidro til en oppklaring, forklarte Aarvik.

– Det å tyste på folk kan få alvorlige konsekvens­er, sa Aarvik.

Kjente ikke til konflikt

Han forklarte at han har vært med på å drive hospitset i 17 år, og at miljøet kan være svært tøft.

– Det er ikke alt vi er herre over og kan vite hvordan de ulike personene er, rent psykisk og rusmessig. Noen ganger kan ting gå veldig bra med en rekke personer, andre ganger er det snudd på hodet, sa han.

Tidligere i rettssaken har de involverte forklart seg om en konflikt mellom en 58 år gammel bergenser og de avdøde. Nattehar blant annet forklart at han ringte politiet og varslet om dette.

58-åringen har i retten innrømmet at han drepte Hilby og at han stakk Kvandal med kniv. Han har imidlertid ikke påtatt seg skylden for at Kvandal døde.

Aarvik forklarte i retten at han ikke kjente til den konflikten, men han mente å huske at nattevakte­n hadde vært frustrert over situasjone­n.

Forklarte seg om driften

I retten fikk Aarvik en lang rekke spørsmål om driften på hospitset og hvilke arbeidsopp­gaver en nattevakt har. Han forklarte at den tiltalte nattevakte­n og en annen nattevakt seg imellom avtalte arbeidstid­er, og at de kunne jobber i lengre perioder for å få lengre opphold med fri.

– Gjorde du deg noen tanker om kvaliteten på tjenestene hvis man går fire uker i strekk, spurte Einar Råen, som er forsvarer for 58-åringen.

– Det kan man si i ettertid i etterpåklo­kskapens navn. Samtidig er jeg en person som jobber 60–80 timer selv, så kanskje jeg er litt avslepen på det. Vi organisere­r det ikke på den måten i dag, sa Aarvik. ·

Om ettermidda­gen 13. januar 2020 ble en mann og en kvinne funnet døde ved Osavatnet i Arna i Bergen. Politiet åpnet drapsetter­forskning.

·

Ofrene, Silje Helene Kvandal (29) og Jan-Øystein Ask Hilby (42), skal ha blitt funnet med stikkskade­r under en presenning. ·

Samme kveld ble to menn, da 56 og 37 år gamle, pågrepet og siktet for drap eller medvirknin­g til drap.

·

Tirsdag 14. januar i fjor startet krimteknik­erne undersøkel­ser ved et hospits i Møllendals­veien i Bergen, der politiet mener drapene skjedde. Ofrene skal ha blitt fraktet bort i en hvit leiebil.

·

Samme dag ble en ny mann, da 33 år, pågrepet i en leilighet i en kommunal boligblokk i Arna, siktet for drap eller medvirknin­g til drap. En da 41 år gammel mann ble tatt med som vitne fra samme leilighet, men ble seinere siktet for forsøk på bevisfjern­ing. Sistnevnte fikk i høst saken mot seg henlagt etter bevisets stilling, ifølge hans forsvarer.

·

Fredag 17. januar i fjor ble nok en mann, da 33 år, pågrepet i Bergen sentrum og siktet for drap eller medvirknin­g til drap. Den utenlandsk­e statsborge­ren var nattevakt på hospitset i Møllendals­veien.

·

Mandag 20. januar i fjor ble en femte mann siktet for drap eller medvirknin­g til drap i saken. Mannen var 22 år da han ble pågrepet utendørs på Øvsttun i Bergen.

·

Senere ble 33-åringen som ble pågrepet i Arna, løslatt. Det samme ble 37åringen og 22-åringen.

·

Rettssaken startet mandag 30. august 2021. Der kom det frem at en krangel om hasj kan ha vært motiv for drapene.

Jeg har mang en gang vært forbanna på NN (nattevakte­n), for han kunne med en telefon til meg fått bistand. Kjetil Aarvik, driftslede­r

I tillegg til hospitsets egne nattevakte­r, er det nå innført en ordning hvor det også er vektere til stede.

– Det er en helt annen kultur på hospitset i dag, sa Aarvik.

 ?? BÅRD BØE ?? Kjetil Aarvik tar imot Bergen kommune, som kom på tilsyn en måned etter drapene.
BÅRD BØE Kjetil Aarvik tar imot Bergen kommune, som kom på tilsyn en måned etter drapene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway