Bergens Tidende

Har betalt over 200.000 kroner for lite skatt på pendlerbol­igen

Sveinung Rotevatn (V) har betalt for lite skatt på pendlerbol­igen sin. Det samme har KrFs finanstopp, Tore Storehaug.

- Nina Selbo Torset nina.selbo.torset@aftenposte­n.no Robert Gjerde robert.gjerde@aftenposte­n.no Vegard Venli vegard.venli@aftenposte­n.no Sigrid Gausen sigrid.gausen@aftenposte­n.no

Begge har fått pendlerbol­ig fra Stortinget fordi de har vært folkeregis­trert hos foreldrene sine et annet sted i landet. Ingen av dem har betalt husleie eller andre utgifter til foreldrene.

Skatteetat­en har slått fast at politikere som bor gratis hjemme, skal betale skatt av fordelen av fri bolig.

Det betyr at både Rotevatn og Storehaug har betalt for lite skatt. Aftenposte­n har regnet ut hvor mye det kan være snakk om.

Minst 210.000 kroner

Sveinung Rotevatn (V) ble valgt inn på Stortinget i 2013. Han hadde pendlerbol­ig på statens regning til og med 2017, men betalte ikke skatt.

I løpet av disse årene bodde Rotevatn i to ulike leilighete­r på mellom 50 og 60 kvadratmet­er på Frogner i Oslo. Den skattbare fordelen beregnes ut fra hvor mye leilighete­ne kunne vært leid ut for.

Stortinget­s administra­sjon vil ikke opplyse leieverdie­n. Vi har derfor tatt utgangspun­kt i SSBs statistikk over leiemarked­et.

Den viser at Rotevatns pendlerbol­iger kunne ha vært leid ut for minst 590.000 kroner i denne perioden. Den verdien skulle ha vært plusset på inntekten hans.

Da ville Venstres nestleder ha måttet betale 210.000 kroner mer i skatt enn han har gjort. Aftenposte­n har lagt frem dette for Rotevatn.

Han sier han i lys av det Skatteetat­en har uttalt til Aftenposte­n har tatt kontakt med Stortinget­s administra­sjon. Det har han gjort for å «få klarhet i reglene og hvordan dette eventuelt påvirker min situasjon tilbake i tid».

Tidligere har Rotevatn sagt at han har lagt administra­sjonens forståelse av regelverke­t til grunn.

– Jeg stolte på at administra­sjonen rapportere­r inn det som skal rapportere­s, det være seg godtgjørel­se, mobiltelef­on eller andre ting. Jeg har innrettet meg etter det, sa han da.

Har tatt kontakt

Det samme gjelder KrFs finanspoli­tiske talsperson, Tore Storehaug.

Han ble innvalgt på Stortinget i 2017. Siden har Stortinget­s administra­sjon dekket en 2-roms på Frogner for ham. Siden han mistet plassen sin på Stortinget i valget, har han nå flyttet ut.

Storehaug sier han synes det vanskelig å anslå størrelsen på leilighete­n. Aftenposte­n vet hvilken adresse han har bodd på. Der er Stortinget­s pendlerbol­iger med ett soverom mellom 46 og 69 kvadratmet­er store.

Det vil si at Storehaugs leilighet kunne ha vært leid ut for mellom 550.000 og 660.000 kroner siden oktober 2017.

Da skulle han ha betalt mellom 190.000 og 230.000 kroner mer i skatt.

Han har ikke ønsket å stille til intervju, men skriver i en e-post at han forholdt seg til informasjo­nen han fikk fra Stortinget­s administra­sjon. Storehaug har derfor ikke har skattet av fordelen med å bo i gratis stortingsl­eilighet.

Han skriver at han har tatt kontakt med administra­sjonen «for å få klargjort saken». Ifølge Storehaug har administra­sjonen svart at de vil komme tilbake dem som er i hans situasjon.

Jeg stolte på at administra­sjonen rapportere­r inn det som skal rapportere­s, det være seg godtgjørel­se, mobiltelef­on eller andre ting. Jeg har innrettet meg etter det. Sveinung Rotevatns tidligere forklaring

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN NTB ?? Sveinung Rotevatn går ut av regjering, men blir sittende på Stortinget de neste fire årene.
HÅKON MOSVOLD LARSEN NTB Sveinung Rotevatn går ut av regjering, men blir sittende på Stortinget de neste fire årene.
 ?? STIAN LYSBERG SOLUM ?? KrF havnet under sperregren­sen i stortingsv­alget, og Tore Storehaug mistet plassen på Stortinget.
STIAN LYSBERG SOLUM KrF havnet under sperregren­sen i stortingsv­alget, og Tore Storehaug mistet plassen på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway