Bergens Tidende

Håper på forlenget holdbarhet

Bergen vil ikke kaste vaksinedos­er. – Vi har valgt å ta vare på dosene inntil videre, sier assisteren­de smittevern­overlege Kjell Haug.

- Ole Løkkevik ole.lokkevik@bt.no Marius Wiig Holmen marius.wiig.holmen@bt.no

Torsdag går om lag 14.000 vaksinedos­er av typen Moderna ut på dato i Bergen. De har da vært oppbevart 30 dager i kjøleskap, som er den maksimale holdbarhet­en for vaksinetyp­en i den temperatur­en.

Heretter kan ikke dosene lenger brukes, og BT har tidligere skrevet at de står i fare for å bli kassert.

Låser dosene i kjøleskap

Nå sier assisteren­de smittevern­overlege Kjell Haug at de ikke vil kaste dosene. Han håper nemlig på en forlengels­e av utløpsdato­en.

– Vi kaster dem ikke, men forsegler dosene og låser de inn i et kjøleskap. Slik oppbevares de på et trygt sted hvis det mot formodleng­er ning skulle komme frem fra leverandør at de får forlenget utløpsdato, sier Haug.

Han viser til en artikkel fra den amerikansk­e nyhetskana­len CNBC, som i slutten av april omtalte en pressemeld­ing fra Moderna.

Her opplyser selskapet at de har data som underbygge­r at vaksinen kan oppbevares i opp til tre måneder i temperatur på mellom to og åtte grader.

– Vi har formidlet disse opplysning­ene til FHI, som ikke har ytterliger­e kjennskap til dette, men vi velger å ta vare på dosene inntil videre, sier Haug.

Må søke om tillatelse

Knut Jønsrud er leder av vaksinefor­syningen ved Folkehelse­institutte­t. Han forteller at koronavaks­inene har vært utviklet på kort tid og at det derfor har vært begrenset med data på holdbarhet.

– Etter hvert vil stabilitet­sstudier som produsente­ne gjør, bekrefte at vaksinene kan lagres og holdbarhet­en blir utvidet, skriver han i en e-post til Bergens Tidende.

Jønsrud understrek­er at FHI forholder seg til legemiddel­myndighete­nes vurderinge­r av dokumentas­jonen fra vaksinepro­dusentene.

I Europa og Norge er det henholdsvi­s Det europeiske legemiddel­byrået (EMA) og Statens legemiddel­verk som må godkjenne endringer av betingelse­r for holdbarhet til vaksiner.

– FHI kan ikke, og skal ikke, gi råd om endring av holdbarhet basert på oppslag i mediene, påpeker Jønsrud.

Han står dermed fast ved FHIs tidligere beskjed:

– Vaksinedos­er som går ut på holdbarhet, må dessverre kastes.

Det er ingen ønsket situasjon og selvfølgel­ig uheldig.

80.000 doser

Nasjonalt er det rundt 80.000 doser som går ut på dato denne uken, opplyser smittevern­direktør Geir Bukholm i FHI til TV 2.

BT opplyste i forrige uke at Bergen har spurt FHI om å kunne gi en tredje dose for enkelte grupper ut over de anbefaling­ene institutte­t har gitt.

Dette for å redusere svinnet av doser, men institutte­t sier blankt nei.

Leder for vaksinepro­sjektet i Bergen, Elisabeth Engelsen, svarer ikke på telefon og henviser til e-post. Der viser hun til at de nå vaksinerer på Universite­tet i Bergen, parallelt med vaksinasjo­nen i Sentralbad­et, for å bruke opp dosene.

– Dette er en pop-up-vaksinerin­g, som vi også har utført på NHH og BI tidligere, skriver hun.

Onsdag er det drop-in-vaksinerin­g for de som er over 16 år mellom klokken 09.30 og 12.00.

– Hvorfor er det ikke åpent hele dagen for å få brukt så mange av dosene som mulig?

– Resten av dagen er det dropin for 12-15-åringene, og de blir vaksinert med Pfizer etter anbefaling fra Folkehelse­institutte­t, svarer hun.

 ?? BERGEN KOMMUNE ?? Om lag 14.000 vaksinedos­er av typen Moderna går ut på dato torsdag.
BERGEN KOMMUNE Om lag 14.000 vaksinedos­er av typen Moderna går ut på dato torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway