Bergens Tidende

Snart reduseres vaksinekap­asiteten kraftig

Assisteren­de smittevern­overlege Kjell Haug har ikke et klart svar på hvorfor vaksinerin­gen har gått nedover de siste ukene.

- Marius Wiig Holmen marius.wiig.holmen@bt.no Ole Løkkevik ole.lokkevik@bt.no

Kapasitete­n i de kommunale vaksinesta­sjonene blir kraftig redusert etter fredag 8. oktober, skriver Bergen kommune i en pressemeld­ing onsdag.

– Vi har en viktig melding til alle som har ventet på å vaksinere seg: Nå gjelder det å benytte tilbudet mens vi ennå har det, sier helsebyråd Beate Husa i melav dingen.

Husa viser til at det fortsatt trengs at om lag 23.000 innbyggere fullfører vaksinerin­gen for å kunne nå målet om at 90 prosent av den voksne befolkning­en skal ha fullvaksin­ert seg.

Regjeringe­n varslet tidligere at kommunene i stor grad burde ferdigstil­le vaksinerin­gen mot korona i løpet av uke 40. Reduksjone­n i kapasitet er i tråd med dette signalet.

Bergen kommune oppfordrer alle som har nådd minimumsin­tervallet på fire uker og ennå ikke har tatt dose to, om å registrere seg for time, møte på drop-in eller bestille time via koronatele­fonen «så raskt som mulig».

Det skal være drop-in og timebestil­ling for voksne ut neste uke. Deretter er planen at det kun vil være mulig for voksne å få vaksine ved å bestille time.

Hovedutfor­dringen i Bergen er nå å få fullvaksin­ert de som har fått én dose allerede, ifølge assisteren­de smittevern­overlege Kjell Haug.

Selv om de har god kapasitet, er det stadig færre som møter opp til vaksinerin­g.

I uke 33, i midten av august, ble over 20.000 ferdig vaksinert. Deretter har det ukentlig blitt satt færre og færre stikk. Knappe 2000 fikk andre dose i forrige uke.

– Vi tror ikke det er så mange de over 18 år som nå begynner vaksinerin­gen, vi tror de har bestemt seg allerede. Men vi vil gjerne at de som allerede har fått dose én kommer og blir fullvaksin­erte, sier Haug.

Bergen har om lag 14.000 vaksinedos­er av typen Moderna som går ut på dato torsdag.

Etter tirsdagens nyhet om at Storbritan­nia fra 4. oktober åpner opp for kryssvaksi­nerte, håper Haug på at det vil ha en effekt på pågangen.

 ?? BÅRD BØE ?? 215.899 bergensere har fått minst én dose av koronavaks­inene. Mange har fått dosene på Sentralbad­et.
BÅRD BØE 215.899 bergensere har fått minst én dose av koronavaks­inene. Mange har fått dosene på Sentralbad­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway