Bergens Tidende

90 barn mister barnehagen sin

Onsdag aksjonerte 20–30 barne og voksne utenfor bystyret, til ingen nytte. Fridalen barnehage må ut av lokalene sine.

-

nen lokalene fordi elevene der mangler plass. Derfor har de sagt opp leieavtale­n med Fridalen barnehage.

StyrerMona Marøy hadde i det lengste håpet på at det skulle være mulig å finne en løsning. Men nå er situasjone­n svært vanskelig.

– Det er bare kjempetris­t, sier styrerMona­Marøy.

Tilbud i nabolaget

Fridalen barnehage har ingen nye lokaler å flytte inn i og blir lagt ned dersomplan­ene for Fridalen skole blir vedtatt. Ifølge kommunen vil det trolig være nok barnehagep­lasser i bydelen når den nye barnehagen på Kronstad står klar.

Denne barnehagen ligger 2,4 kilometer fra Fridalen barnehage.

Marøy frykter konsekvens­ene av en nedleggels­e.

– Mange familier er helt avhengige av å ha et tilbud i nabolaget. Dersomde får lang vei til barnehagen, vil det bli flere somikke benytter seg av plassen, sier hun.

Styreren viser til at 50 prosent av barna i Fridalen barnehage harminorit­etsspråkli­g bakgrunn. Hun forteller at de ansatte over tid har opparbeide­t seg svært god kompetanse på blant annet språk. Mange har jobbet sammen i årevis.

– Selv om fremtiden er usikker, så er det fortsatt ingen som har begynt å søke på andre jobber. Men dersomplan­en nå blir vedtatt, måvi alle begynne å tenke på vår egen fremtid, sier Marøy.

– Kan bli vanskelig

Dersommang­e slutter før sommerferi­en, kan det bli vanskelig å oppretthol­de driften.

– Da kan vi komme i en situasjon somgjør at vimå stenge driften, sier Marøy.

Hun er redd for at det er mange foreldre og familier somikke har fåttmedseg at det er en reell sjanse for at barnehagen forsvinner.

– Vi har prøvd å få en dialog med kommunen om mulig løsninger på situasjone­n. Men vi har fått liten respons, sier styreren.

Barnehagen, somhuser over 90 barn, disponerer et arealmed tre etasjer og kjeller. I tillegg har de et eget uteareal. Dette ønsker Fridalen skole å bruke til de yngste elevene sine.

Fridalen skole har i lang tid hatt plassutfor­dringer i bygget.

– Ingen enkel avgjørelse

Barnehageb­yråd Endre Tvinnereim (Ap) skriver i en e-post til BT at hanskjønne­r at situasjone­n er vanskelig for Fridalen barnehage.

– Men Fridalen skole trenger virkelig disse lokalene. Skolens elevtall har økt betrakteli­g de seneste årene. Det er ikke en enkel avgjørelse, men den er grundig utredet i skolebruks­planen, og alle høringsinn­spill er vurdert, sier Tvinnereim.

Ifølge barnehageb­yråden vil alle barn somhar plass i Fridalen barnehage bli prioritert i neste hovedoppta­k. Det er «overveiend­e sannsynlig» at barna vil få plass iÅrstad bydel, skriver han.

– Skolestart­ere vil frigjøre plasser både i Brannstasj­onen bhg, Kniksen plass, Gimle oppveksttu­n bhg, Sletten bhg og Minde bhg, somalle ligger i nærmiljøet. Minde bhg har ledig kapasitet også uten skolestart­erne. I tillegg åpner Kronstad oppveksttu­n barnehage til barnehageå­ret 22/23med 80 nye plasser.

Tvinnereim­kjenner seg ikke igjen at kommunen ikke har vært i dialogmedF­ridalen barnehage og viser til at de har hatt flere møter både fysisk, digitalt og på telefon.

Han håper å unngåat Fridalen barnehage ikke klarer å oppretthol­de bemanninge­n inn mot sommeren. Men understrek­er at det er barnehagen og eier selv somer ansvarlig for dette.

 ?? ?? 20–30 barn og voksne hadde møtt frem foran onsdagens bystyremøt­e. De vil ikke miste barnehaget­ilbudet i Fridalen.
20–30 barn og voksne hadde møtt frem foran onsdagens bystyremøt­e. De vil ikke miste barnehaget­ilbudet i Fridalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway