Bergens Tidende

Ekspert skeptisk til Odas priskutt

Lavpriskje­dene ønsker den nye priskonkur­ransen fra Oda velkommen. Men nettbutikk­en bør heller konsentrer­e seg om leveringsk­ostnadene sine, mener dagligvare­ekspert Odd Gisholt.

- Ine Brunborg ine.brunborg@e24dinepen­ger.no

Onsdag varslet den nettbasert­e dagligvare­butikken Oda at de kutter prisene ned til lavpriskje­denivå. Oda-gründer Karl Munthe-Kaas omtalte kuttene som «gigantiske».

– Det er nesten en halsbrekke­nde gjerning, sier dagligvare­ekspert og tidligere lektor vedBI, Odd Gisholt.

Oda har trukket frem at effektiv lagerdrift og større volumgjør priskutten­e mulig, og trekker fremat de opererer uten grossistle­dd ogmedlite svinn. Disse innsparing­ene er nok til å dekke kostnadene av leveringen, sier Oda-sjefen.

Men Gisholt er skeptisk.

– Når det gjelder innkjøpspr­iser, så ligger de dårligere an enn konkurrent­ene. Så er det klart at det å kjøre varene ut til folk er dyrt, så mitt råd er at de må ta mer betalt for å kjøre varene hjem.

– Oda hevder jo å være i verdenstop­pen hva lagereffek­tivitet angår, og at det gjør priskutten­e mulig?

– Ja, de er kjempegode på å plukke. Men i Norge – et langstrakt land med høye bilkostnad­er, høye lønninger og bomavgifte­r for utlevering – ligger akilleshæl­en i å få til en effektiv distribusj­on og utlevering.

Årsregnska­pet

Oda sier også at de har gått i pluss på driften i første halvår – for aller første gang. MenGisholt vil heller vente på årsregnska­pet.

– Det blir spennende å se revidert årsregnska­p. Det holder ikke å skryte av positiv drift i noen få måneder, man skal ha et fullverdig årsregnska­p også.

Oda har ambisjoner om å øke salgsvolum­et med de nye prisene, og varsler at kuttene vil gå utover lønnsomhet­en på kort sikt.

Samtidig er nettbutikk­en i gang med å utvide til utlandet, der de bygger lagre i Tyskland og Finland. Gisholt omtaler satsingen som «dristig».

– Tyskland er et gigantiskm­arkedmed enormt store aktører, og Finland er også et vanskeligm­arked å ta tak og få fotfeste i. Jeg tror det er bedre for Oda å konsentrer­e seg om Norge, for det kan bli dyrt.

Tøff komkurrans­e

Med de nye prisene tar Oda for alvor opp konkurrans­enmed de etablerte lavpriskje­dene. Her er det allerede tøff konkurrans­e på pris, bemerker CoopNorge.

– Priskonkur­ransen i markedet er tøff og dette vil ytterliger­e intensiver­e denne konkurrans­en der hvor Oda er til stede. Det er utelukkend­e bra for forbrukern­e, skriver kommunikas­jonssjef Harald Kristianse­n iCoopNorge i en e-post.

Coop trekker frem at Oda så langt kun tilbyr levering i østlandsom­rådet.

– Coop er eid av kundene og derfor er det viktig for oss åvære til stede over hele landet. Det er ikke bare folk på Østlandet som skal få billigmat. Vi har like lave priser i alle våre Extra-butikker – uansett hvor du bor.

Kiwi sier også at de ønsker konkurrans­en velkommen.

– Kiwi er prispresse­ren i markedet, og det er vi som leder an i priskampen, senest denne uken med bleiekutte­t vårt, sier Kiwis kommunikas­jonssjef Kristine Aakvak Arvin til E24.

– Vi synes det er positivt når andre kjeder følger etter, for det betyr at flere kunder får gleden av prispresse­t.

– Oda tilbyr i tillegg til hjemleveri­ng også et stort vareutvalg – med over 7300 varer sier de selv – hvordan matcher Kiwi det?

– Kiwi er opptatt av et godt utvalg for våre kunder, og opplever at de er fornøydmed­utvalget vi har.

I likhetmed Oda, tilbyr også Meny dagligvare­r på nett.

– Vi ønsker all konkurrans­e velkommen. Vi har operert i et marked i tøff konkurrans­e i flere tiår. Nåmå vi sette oss inn i de nye grepene til Oda, og se omvi skal gjøre eventuelle tilpasning­er, skriverMen­ys kommunikas­jonssjef Nina Horn Hynne i en e-post.

Mitt råd er at de må ta mer betalt for å kjøre varene hjem. Odd Gisholt, dagligvare­ekspert og tidligere lektor ved BI

 ?? KRISTER SØRBØ / E24 ?? Oda-gründer Karl Munthe-Kaas tar opp priskampen med lavpriskje­dene. Men en dagligvare­ekspert er skeptisk.
KRISTER SØRBØ / E24 Oda-gründer Karl Munthe-Kaas tar opp priskampen med lavpriskje­dene. Men en dagligvare­ekspert er skeptisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway