Bergens Tidende

FN: USAs deporterin­g kan være i strid med folkerette­n

FN er svært bekymret over USAs deporterin­g av haitiske migranter, og advarer om at amerikaner­ne kan handle i strid med folkerette­n.

- NTB-AFP

Jeg forstår fullt ut Frankrikes skuffelse. Samtidig er Nato-landene enig om det store bildet i de store utfordring­ene vi står overfor.

Det hvite hus har fått sterk kritikk for å sende fly på fly med migranter tilbake til kriseramme­de Haiti.

Krisen tiltok etter at bilder ble offentligg­jort av ridende grensevakt­er med pisk-lignende reimer som tvang migranter ned mot elva Rio Grande. Flere har påpekt at bildene av en hvit maktperson på hest som kontroller­er mørkhudede personer er som et glimt tilbake til slavetiden.

USAs minister for innenlands sikkerhet, Alejandro Mayorkas, sier han er forferdet av bildene, som ble tatt sør i Texas, der tusenvis av migranter, mange av dem fra Haiti, hadde samlet seg i håp om å få komme inn i USA.

Tusenvis samlet seg under en bro for å søke ly fra sollyset, og forholdene i den midlertidi­ge leiren var dårlige.

FNs høykommiss­ær for flyktninge­r, Filippo Grandi, sier at han er «sjokkert av bildene av de elendige forholdene under broen i Del Rio i Texas, der mer enn 14.000 haitiere samlet seg etter krevende reiser».

Han retter også skarp kritikk mot politikk som ble innført da Donald Trump var president, som stanser de aller fleste ankomstene ved grensen, med henvisning til at migranter kan komme til å spre covid-19.

I en uttalelse sier Grandi at utvisninge­r, uten at det blir undersøkt om alle migrantene har beskyttels­esbehov, ikke er i tråd med internasjo­nale normer. Muligens kan det sidestille­s med å returnere asylsøkere til områder der de står i fare for å bli forfulgt, som bryter med folkerette­n.

Talskvinne Marta Hurtado for FNs høykommiss­ær for menneskere­ttigheter uttrykte tidligere tirsdag bekymring over at det «tilsynelat­ende ikke har vært noen individuel­le gjennomgan­ger» av haitiernes saker.

 ?? FERNANDO LLANO / AP / NTB ?? Migranter, mange av dem fra Haiti, krysser Rio Grande på vei tilbake til Mexico, slik at de kan unngå deporterin­g fra USA. Mange haitiere har blitt fløyet fra Texas og direkte til Haiti de siste dagene.
FERNANDO LLANO / AP / NTB Migranter, mange av dem fra Haiti, krysser Rio Grande på vei tilbake til Mexico, slik at de kan unngå deporterin­g fra USA. Mange haitiere har blitt fløyet fra Texas og direkte til Haiti de siste dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway