Bergens Tidende

Kjartan Lauritzen holdt på å gi opp musikken

– Jeg opplevde kanskje suksess for tidlig, sier han.

- Kjetil Kopren Ullebø kjetil.ullebo@bt.no Eirik Brekke (foto) eirik.brekke@bt.no

Rapperen Kjartan Lauritzen, eller Per Áki Sigurdsson Kvikne som han egentlig heter, står ved siden av en høyreist solsikkepl­ante utenfor en kafé på Møhlenpris.

– Nå ser jeg vel sint ut? sier han.

Kjartan Lauritzen ser ikke sint ut. Men han prøver. Han ser alvorlig mot BT-fotografen­s kameralins­e, men han klarer ikke å holde seg lenge.

– Problemet med Kjartan Lauritzen for meg har vært at jeg ikke alltid har lagd den musikken jeg har hatt lyst til å lage, sier han.

– Hvorfor har du ikke gjort det?

– Jeg har ikke fått det til, tror jeg. Når du begynner artistkarr­ieren din som en bergensk køddekarak­ter, så er det noen mentale steg som er med å bestemme hva du tør og ikke tør, sier Kjartan Lauritzen.

Bare på kødd

Fredag slipper Kjartan Lauritzen fra Balestrand sitt debutalbum, «Kjartanism­en». Han har ved flere anledninge­r holdt på å gi opp musikken. Han har vært lei, han har hatt skrivesper­re. Men han har klart å sette sammen et album som tidvis er preget av et større alvor enn mange kanskje forbinder med sogningen.

For det var jo egentlig bare på kødd. Da Per fra Sogn begynte å rappe, lot han som om han var den irriterend­e bergensere­n Kjartan.

Det var det lett å gjemme seg bak et annet navn og en annen dialekt. Debuten «Lekeplass» ble sluppet under navnet Kjartan Lauritzen Quartet, og var en grenseløs parodi på bergensrap­pere på fest.

Men det tok ikke så lang tid før det hele litt ble litt mer alvorlig enn hva han hadde tenkt.

– Da jeg laget låten «Havanna», tenkte jeg at jeg ville være fornøyd hvis den ble spilt rundt 10.000 ganger på Spotify. Nå er den spilt mer enn 8 millioner ganger. Det er jo helt sykt, sier Kjartan Lauritzen.

– Feil grunner

Han mener han fikk litt feil innstillin­g da han umiddelbar­t oppnådde suksess.

– Jeg ble veldig opptatt av å oppnå samme suksess igjen. Og det kan være fint, men man legger også veldig press på seg selv – og man lager ikke nødvendigv­is låter av de rette grunnene. Det var som om jeg skulle vise at jeg ikke var en døgnflue, at dette ikke handlet om 15 minutter med berømmelse, sier han.

Den neste låten Kjartan Lauritzen ga ut ble imidlertid en enda større suksess. Den het «Fredag», ·

· ·

· og er nå blitt spilt 12 millioner ganger på Spotify. Men det er også en annen grunn til at den er blitt stående som en påle i sogningens karriere: Det var på «Fredag» han begynte å rappe på sin egen dialekt. Da var det nok «tulleberge­nsk».

– Karakteren Kjartan Lauritzen følte jeg forsvant da jeg begynte å rappe på min egen dialekt. Men jeg vil fortsatt være tidig. Nå er det en fin balanse mellom det seriøse, og det som er er tidig, sier han.

Ektefølt melankoli

«Fredag» gjorde Kjartan Lauritzen til en stor norsk artist. Han fylte plutselig steder som Rockefelle­r og Verftet, han spilte på store festivaler og han varmet opp for amerikansk­e stjerner som Nicki Minaj og Juice Wrld i Oslo Spektrum.

Da han i 2019 hadde gitt ut EPen «Game Boy», hadde han store problemer med å lage ny musikk.

– Jeg følte jeg hadde gjort det jeg kunne, at jeg hadde tatt Kjartan Lauritzen-prosjektet så langt det var mulig. Jeg endte opp med ikke å lage noen egen musikk på kanskje halvannet år, sier han.

Sammen med blant andre produsente­ne Bearson og Jerry Folk, klarte han imidlertid å gjenfinne kreativite­ten.

Han har også funnet frem nye sider av seg selv. Som på den melankolsk­e poplåten «Få det på».

– Den sangen handler om ensomhet. Jeg har kjæreste og alt, så det er ikke den typen ensomhet det dreier seg om. Det handler mer om å bli forstått, og det er en personlig låt, og en spesiell følelse.

– Er det humoristis­ke og litt «klovnete» i ferd med å forsvinne?

– Jeg vil fortsatt være en klovn når det passer. Jeg var alltid klassens klovn. Men jeg vil ikke bare være en klovn – jeg vil være noe annet også, sier han.

Problemet med Kjartan Lauritzen for meg har vært at jeg ikke alltid har lagd den musikken jeg har hatt lyst til å lage. Kjartan Lauritzen

 ?? ?? Syv år etter at han debuterte med bergensrap-parodien «Lekeplass», slipper Kjartan Lauritzen debutplate­n.
Syv år etter at han debuterte med bergensrap-parodien «Lekeplass», slipper Kjartan Lauritzen debutplate­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway