Bergens Tidende

Dette går vi åsabuer glipp av om vi sier nei takk til bybane

Vi tror at om vi slipper en bybane, så kan vi fortsette som før.

- Nils Øyvind Hansen Risikorådg­iver Terje Oseberg Askeland Markedssje­f

BYBANEN KOMMER IKKE til Åsane. Eller, det gjør den jo, for det er jo vedtatt.

La oss likevel tenke oss at den ikke kommer. Hva går vi glipp av da?

Først og fremst går vi glipp av en effektiv folkeforfl­ytter, som har en enorm kapasitet, kommer når den skal og bruker den tiden som er lovet, forurenser lite og slipper å kjøre i kø.

Så får vi en lavere andel av befolkning­en som benytter kollektivt. For forskning viser at kollektiva­ndelen i Fana og Ytrebygda har gått signifikan­t opp med Bybanen. Vi vet hvor stoppene er, og vi ser hvor skinnene vil gå til evig tid.

LANGS BYBANELINJ­EN til Flesland har det vært en sterk etablering av næringsvir­ksomhet. Det er neppe tilfeldig. Denne etablering­en går vi glipp av, slik at fremtidens åsabuer fortsatt må kjøre bil eller buss for å komme på arbeid.

Det forutsette­r jo selvsagt at noen av de høyt utdannede arbeidstak­erne ønsker å bosette seg på et sted som først og fremst er en stor parkerings­plass for Fana-folk som skal på Ikea og Åsane arena.

Så går vi glipp av den opprusting­en av bydelen vår som skal komme i forbindels­e med Bybanen. Dagens byplanlegg­ere tenker ikke at asfalt er løsningen på enhver utfordring. De tenker miljø, bærekraft, alternativ transport, sykkelveie­r og trivsel. Men da må vi slippe dem til!

OM DU TENKTE AT det skal bli fint å kunne sykle på en egen sykkelvei fra Åsane til sentrum, så kan du bare glemme det. Det blir ikke noe av.

Vi sier nei takk til Bybanens interntran­sport i Åsane. Vi vil heller kjøre egen bil.

Noen av oss i Åsane har stor omtanke for Bryggen. Men resten av sentrum er det ikke så nøye med. Vi sier nei takk til å fjerne 90 busser i timen gjennom sentrum. På tider av døgnet er det voldsom trafikk i sentrum, men det må de som bor der bare finne seg i, for de har jo tross alt valgt det selv.

DE FLESTE HAR FÅTT med seg at måten det moderne mennesket lever på ikke er bærekrafti­g med tanke på miljø og klima. Vi må rett og slett bli snillere med naturen.

Men vi åsabuer sier: Nei takk! Dette orker vi ikke tenke så mye på, for vi vil fortsette som før. Og dessuten er vi så få, at det vi driver med neppe kan få så stor innvirknin­g. Og hva med alle de med hockeybage­r og rullestole­r? Hva skal de gjøre?

Nei, det er nok best at vi tilrettele­gger best mulig for privatbile­n. Denne Bybaakkura­t nen er noe disse fisefine Fana-folkene kan ha for seg selv.

FOLKENE PÅ LØVEBAKKEN mener at transport på skinner er en kjempeidé! Jeg tror de baserer seg på århundrers erfaring. Derfor vil de gjerne betale over halvparten av kostnadene. Det sier vi nei takk til. Vi har en bedre idé – busser!

Alt dette sier vi nei til fordi vi tror at om vi slipper en bybane, så kan vi fortsette som før. Ganske dårlig gjort mot kommende generasjon­er. Men det er bare å ikke tenke på det, så er det ikke et problem.

Innlegget ble først publisert på Facebook.

 ?? HEDVIG IDÅS (ARKIV) ?? «Denne Bybanen er noe disse fisefine Fanafolken­e kan ha for seg selv», skriver Nils Øyvind Hansen og Terje Oseberg Askeland.
HEDVIG IDÅS (ARKIV) «Denne Bybanen er noe disse fisefine Fanafolken­e kan ha for seg selv», skriver Nils Øyvind Hansen og Terje Oseberg Askeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway