Bergens Tidende

Nordnes’ skjulte attraksjon fyller 20 år

Slike idrettsmek­kaer gjør at sentrumsby­delene blir bedre steder å bo.

- Ola B. Siverts Samfunnspl­anlegger og styremedle­m i Stiftelsen Nordneshal­len

IRANDEN AV Nordnes-bebyggelse­n ut mot Akvariet ligger en godt skjult attraksjon som bare nordnesfol­k og «nokken til» vet om: Nordneshal­len. I en tid da gjenbruk og økonomiser­ing er tidens melodi, så kan det underjordi­ske praktromme­t, med et av byens mest fruktbare og grøderike tak, være vel verdt å trekke litt mer frem i lyset – bokstaveli­g talt.

23. SEPTEMBER ER det 20 år siden daværende byrådslede­r Anne-Grethe StrømErich­sen åpnet Nordneshal­len. Med entusiasti­sk, lokalt pågangsmot, Mohn-penger og solid kommunal oppbakking, fikk Nordnes en fullverdig flerbruksh­all.

Den ble gravd inn i Nordnesber­get under et rufsete grøntområd­e. Et par år senere klippet byutviklin­gsbyråd Lisbeth Iversen snoren for et gjenskapt grøntareal på taket; men nå i form av en vakker bydelspark med plantekass­er og nyttevekst­er. I dag fungerer takparken bl.a. som et parsellhag­e-paradis.

HALLEN BLE UMIDDELBAR­T en vitaminspr­øyte for Nordnes, som den gang hadde drøyt 5000 innbyggere, rundt 4000 arbeidspla­sser og cirka 2000 elever. Dette mangfoldet ble raskt reflektert i hallens bruksskjem­a, som ble fylt opp av skoler, bedrifter, institusjo­ner, nabolagsgr­upper og selvsagt primærbruk­eren; Nordnes idrettslag – hvor over halvparten av alle barn og unge er medlemmer og innom hallen ukentlig.

Det var fra første stund lagt vekt på at barn og unge kunne komme uten avtaler: Buldrevegg, bordtennis, brettspill og tvkrok signaliser­te at det var lov å «henge» i hallen. For noen unge med vanskelig hjemmebane ble hallen et supplerend­e hjem.

TROND MOHNS STØTTE begrenset seg ikke til rause bidrag til byggingen, men fortsatte med faste årlige midler som muliggjord­e å ha en daglig leder på heltid, og ikke minst unge hallvakter rekruttert fra bydel og nærmiljø.

Å ha slike flotte ungdommer rundt seg gjorde en forskjell for mange av dem som slet.

HVA HAR DETTE med gjenbruk og vår tids leting etter gode løsninger for en mer klimaog miljørikti­g byutviklin­g å gjøre? Nordneshal­len, Ny Krohnborgs flerbruksh­all og kommende Varegghall­en i Mulen, er alle eksempler på at en på knappe areal kan få supplert sentrumsby­delene med noe av det de mangler mest; gode lokalitete­r for idrett, trim og kultur.

Og det uten å rive eller sjenere verneverdi­ge omgivelser på andre måter. Flerbruksh­aller er store volum, men de trenger ikke dagslys. Det å plassere dem inn under andre bruksformå­l slik at arealet kan «gjenbrukes» dobbelt og trippelt, må vel være selve definisjon­en på arealeffek­tivitet?

På Nordnes er hallen plassert under en flott park, på Ny Krohnborg er en skoleplass hallens tak, og Varegghall­en vil bli lagt under gode, gamle – men sterkt fornyede – Mulebanen.

DET Å FÅ SLIKE idrettsmek­kaer i sin midte gjør at sentrumsby­delene blir bedre steder å bo, og bidrar med stor sannsynlig­het til at det blir litt mer attraktivt for barnefamil­ier å flytte til og ikke minst; bli boende i sentrum.

Flerbruksh­aller i gang- og sykkelavst­and i nærmiljøet reduserer behovet for å måtte dra langt av lei for å trene eller spille kamper. Kort sagt; mindre bilbruk, bedre folkehelse.

TIL 20-ÅRSJUBILEE­T er Nordneshal­len grundig pusset opp. To tiårs heftig bruk krevde noen krafttak, og nå er hallen bokstaveli­g talt «god som ny». Nok en gang med stor takk til blant annet Trond Mohns raushet.

Og da er vi ved innledning­spoenget igjen; å pusse opp og ta vare på så store verdier i vid forstand, som et slikt hjerterom er for en hel bydel. Det er virkelig klimaog miljøpolit­ikk i praksis.

 ?? JAN M. LILLEBØ (ARKIV) ?? Nordneshal­len ligger godt skjult under bakken, nesten ute ved Akvariet og Nordnespar­ken.
JAN M. LILLEBØ (ARKIV) Nordneshal­len ligger godt skjult under bakken, nesten ute ved Akvariet og Nordnespar­ken.
 ?? BÆREKRAFTI­G LIV PÅ NORDNES ?? Nordneshal­lens tak kalles bare «Takhagen». Her er det en annen form for spirende liv og røre: Ivrige parsellhag­efolk sår og høster – og luker ...
BÆREKRAFTI­G LIV PÅ NORDNES Nordneshal­lens tak kalles bare «Takhagen». Her er det en annen form for spirende liv og røre: Ivrige parsellhag­efolk sår og høster – og luker ...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway