Bergens Tidende

– Hadde alt av gode venner og var skoleflink

Silje Helen Kvandals mor tok ordet i rettssalen torsdag.

- Adrian Brudvik adrian.brudvik@bt.no

I begynnelse­n av januar i fjor ble Jan-Øystein Ask Hilby (42) og kjæresten Silje Helen Kvandal (29) brutalt drept.

Rettssaken etter dobbeltdra­pene på hospitset i Møllendals­veien er inne i sin tredje uke. Torsdag tok Kvandals mor ordet i retten.

– I denne rettssaken ble datteren vår beskrevet som en ussel narkoman, som bare gikk rundt og stjal, sa hun.

– Derfor vil jeg nå som mor legge frem hvem Silje var.

– Gode venner

Hun beskrev Kvandal som er kjærlig storesøste­r. Kvandal var også en god, stolt og kjærlig mor til en ung jente, sa hun i retten.

Videre fortalte hun at Kvandal alltid var trygg og brydde seg veldig om andre.

– Hun hadde alt av gode venner, og var så heldig å være skoleflink i tillegg.

Moren fortalte at hun håper gjerningsp­ersonene får den straffen de fortjener, slik at de ikke kan skade og drepe flere familier og mennesker.

– Den eneste lille trøsten jeg har, var at hun ikke var alene da hun døde, men kanskje gikk hånd i hånd gjennom perleporte­n med sin elskede, sa hun.

Forklarte seg om konflikt

Tre menn er tiltalt for drapene. Bare én av dem, en 58 år gammel bergenser, har erkjent straffskyl­d for drap. Han innrømmer å ha drept Hilby og stukket Kvandal med kniv, men mener at han ikke har skyld i at Kvandal døde.

I løpet av rettssaken har flere av forklaring­ene handlet om en konflikt mellom 58-åringen og de avdøde. Han hevder han lånte dem hasj, uten å få oppgjør.

– Jeg ble holdt for narr. Det er narkotika vi snakker om, jeg skal også betale. Jeg var møkklei, har han uttalt i retten.

Han sa i retten torsdag at han vil ta sin straff.

– Det sitter to foreldrepa­r her. Det er de to foreldrepa­rene jeg står ansvarlig for, sa han.

– Jeg beklager vanvittig det som har skjedd, sa han.

Fem tiltalt

Totalt fem personer er tiltalt i drapssaken:

Mann (58): Drapstilta­lt. Bergensere­n er en kjent kriminell og sa i retten at han hadde solgt hasj i flere tiår. Risikerer forvaring. Pågrepet 13. januar 2020. Forsvarer: Einar Råen.

Mann (34): Drapstilta­lt. Den polske nattevakte­n er tiltalt for å ha skrudd av videooverv­åkingen, hentet øks og kniver og deltatt i drapshandl­ingene. Han ble pågrepet fredag 17. januar 2020. Forsvarer: Erik Ulvesæter. Mann (24): Drapstilta­lt. Østlandsma­nnen var tilknyttet rusmiljøet i Bergen og ble pågrepet på Øvsttun 20. januar 2020. Han skal ha holdt vakt mens de to andre drepte, ifølge tiltalen. Forsvarer: Jon Anders Hasle. Mann (35): Tiltalt for vold, tyveri og fjerning av bevis. Skaffet transport og kjørt bort ofrene. For noen år siden gikk livet hans fra å være perfekt til at han «nådde bunnen» med rusproblem­er, ifølge en dom fra 2019. Forsvarer: Eirik Johan Mjell.

Mann (38): Tiltalt for fjerning av bevis. Ble pågrepet på hospitset samme dag som de døde ble funnet. Erkjenner å ha vært med på å kjøre dem bort fra hospitset. Forsvarer: Kjetil Ottesen.

Den eneste lille trøsten jeg har, var at hun ikke var alene da hun døde, men kanskje gikk hånd i hånd gjennom perleporte­n med sin elskede. Mor til Silje Helen Kvandal

 ?? PAUL S. AMUNDSEN ?? Hospitset i Møllendals­veien 19.
PAUL S. AMUNDSEN Hospitset i Møllendals­veien 19.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway