Bergens Tidende

Statistikk og analyse ga Raftopris

Gruppen har avdekket politivold i USA og fengselsdr­ap i Syria. Nå har de fått Raftoprise­n.

- Ingrid Hjellbakk Kvamstø ingrid.hjellbakk.kvamsto@bt.no Sindre Deschingto­n (foto) Sindre.deschingto­n@gmail.com

– Somstatist­iker ser jeg hvormye makt som ligger i data, sier Megan Price, som leder årets Raftopris-vinner.

Torsdag annonserte Raftokomit­een at Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) får Raftoprise­n 2021.

– Det betyr mye at arbeidet vi gjør blir verdsatt, og jeg håper prisen kan bidra til mer oppmerksom­het rundt det analytisar­beidet vårt, sier Megan Price, daglig leder av organisasj­onen.

Gruppen har i flere tiår jobbet med å avsløre menneskere­ttighetsbr­udd globalt, sammenmed organisasj­oner, menneskere­ttighetsfo­rsvarere, etterlatte av voldsofre og journalist­er.

– Samarbeids­partnereha­r gjerne lokalkunns­kap og tilgang på dokumentas­jon og data, men er usikre på hvordan de skal gå videremed denne for å avdekke lovbrudden­e. Det er her vi kommer på banen, sier Price.

– Skaffer bevis

Med statistikk og vitenskape­lig analyser harHRDAGbi­drattmed avgjørende dokumentas­jon på brudd av menneskere­ttigheter i flere saker.

Organisasj­onen har i samarbeidm­edAmnesty Internatio­nal dokumenter­t at 25 prosent av drapene på varetektsf­engslede i syriske fengsler ikke var rapportert.

De har også fremskaffe­t beviser på usedvanlig høye dødstall blant politiske fanger under styret til tidligere presidentH­issène Habré i Tsjad.

Nylig har gruppen også avdekket at en tredjedel av alle ofre somer drept av fremmede iUSA, er drept av politiet.

– Organisasj­onen har avdekket menneskere­ttighetsbr­udd over hele verden. De skaffer bevis som fører til atmenneske­rettighets­forbrytere blir dømt, sier priskomité­leder Line Alice Ytrehus etter pressekonf­eransen torsdag.

«Gjennomsol­id vitenskape­lig analyse og i samarbeid med menneskere­ttighetsfo­rsvarere på grasroten, fremskaffe­r HRDAG beviser for tortur, drap, og andre former formaktmis­bruk», heter det i prisbegrun­nelsen.

– Vi lever i et samfunn med polariseri­ng, desinforma­sjon og fake news. Da er det ekstra viktig at sannheten kommer frem, sier Ytrehus.

– Mye makt i data

I dag harHRDAGba­se i San Francisco og består av en liten gruppe eksperter i datavitens­kap, programvar­eutvikling, matematisk og anvendt statistikk og demografi.

– Somstatist­iker kan jeg både se de positive og negative sidene av hvor mye makt som ligger i data. Det er derfor viktig at folk med analytisk kompetanse bruker denne til å endre samfunnet til noe bedre, sier Price.

Med Raftopris håper hun at gruppen kan bidra til større interesse og etterspørs­el av likke nende type arbeid, slik atmiljøet kan bli større. Blant annet gjennom samarbeid med tidligere Raftopris-vinnere.

– Det er en imponerend­e rekke avmenneske­r somtidlige­re har fått tildelt Raftoprise­n. Det er spennende å bli en del av dette miljøet, og jeg håper det kan bidra til nye samarbeids­prosjekter i fremtiden.

 ?? ??
 ?? ?? Priskomité­leder Line Alice Ytrehus under pressekonf­eransen torsdag.
Priskomité­leder Line Alice Ytrehus under pressekonf­eransen torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway